Pin It

Ο Ευ. Βενιζέλος προτείνει να συνδεθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος με τα δεδομένα της κρίσης ώστε να αποκτήσουν συνταγματική θωράκιση οι μνημονιακές πολιτικές

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

«Συνταγματοποίηση» των μνημονιακών πολιτικών προτείνει εμμέσως πλην σαφώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε χθες τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο ημερίδας του ΙΣΤΑΜΕ.

 

Παράλληλα, επιχειρηματολογώντας υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, φανέρωσε ακόμη μια φορά τον συμπληρωματικό ρόλο που επιθυμεί για το κόμμα του σε συνεργατικά σχήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ το ανάλογο μερίδιο από την πίτα της εξουσίας.

 

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε ευθεία σύνδεση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, κάνοντας λόγο για «δημοσιονομικό σύνταγμα», το οποίο πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις αλλαγές στο κοινωνικό κράτος.

 

«Η συζήτηση για την αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι ανεπηρέαστη από τη διεθνή κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ανοίξει δημόσιος διάλογος για «το Σύνταγμα της κρίσης».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, λόγω «δημοσιονομικού πολέμου» στον οποίο βρίσκεται η χώρα δικαιολόγησε τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, χαρακτηρίζοντάς τα «βαθιά πολιτικές πράξεις», που ανάγονται στη σφαίρα της εθνικής ασφάλειας. Ως παράδειγμα εξωραϊσμού έφερε μάλιστα την περικοπή των συντάξεων, αναρωτώμενος τι θα είχε συμβεί αν δεν μπορούσαν να καταβληθούν καθόλου.

 

Για το σύστημα διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε εμφανώς υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και εισηγήθηκε οι αλλαγές που θα αποτυπωθούν στο Σύνταγμα να κινούνται ρητά προς μια τέτοια κατεύθυνση, ενώ, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, είπε ότι είναι προβληματικό και η θέση που εξέφρασε ήταν πως χρήζει τροποποιήσεων, ώστε να ενισχύεται η κυβερνητική σταθερότητα.

 

Για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε και πάλι έμφαση στην αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής, όπως άλλωστε ήταν και το γενικότερο πνεύμα του που συμπυκνώνεται στη φράση «να περιοριστούν οι λόγοι διάλυσης του Κοινοβουλίου για να διασφαλιστεί η κυβερνητική τετραετία». Πάντως, έδειξε συζητήσιμος στην άμεση εκλογή του προέδρου από τον λαό, λέγοντας πως «δεν είναι κακή λύση», ενώ αρνητικός δήλωσε στη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

 

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε, τέλος, ως βασικό συστατικό της αναθεώρησης τη συναίνεση, τουλάχιστον ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ευχής έργον θα ήταν, ωστόσο, οι αλλαγές να έχουν τη συγκαταβατική στάση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

 

Στο μεταξύ, σήμερα στις 18.00 στην Ιπποκράτους θα πραγματοποιηθεί -κατόπιν προσκλήσεως του ΠΑΣΟΚ- η συνάντηση με τις πέντε από τις έξι κινήσεις της Κεντροαριστεράς (Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Π80, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές) με αντικείμενο την ανασυγκρότηση του χώρου. Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος αρνήθηκε την πρόσκληση, ενώ ήδη συνάντηση έγινε με τη Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου. Η ΡΙΚΣΣΥ του Ανδρέα Λοβέρδου αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ ως εν δυνάμει κόμμα και δεν προσκλήθηκε, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

[email protected]

 

Scroll to top