Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Με πρόταση για μείωση μισθών στον τραπεζικό κλάδο από 15% ώς 20% προσήλθαν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τραπεζίτες.

 

Βέβαια η εργοδοτική πλευρά δεν έμεινε εκεί, αλλά πέραν των μειώσεων οι εκπρόσωποί της πρότειναν την κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων με ευελιξίες συμπεριλαμβανομένου του ωραρίου των τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, κύριος στόχος είναι το άνοιγμα του ωραρίου συναλλαγών.

 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ χαρακτήρισαν προκλητικές τις απαιτήσεις των εργοδοτών και βέβαια δεν δέχθηκαν να συζητήσουν περαιτέρω αυτές τις προτάσεις. Σύμφωνα με την άποψη της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες διά αυτής της διαδικασίας συλλογικής διαπραγμάτευσης στοχεύουν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, γι’ αυτό η απάντηση της ΟΤΟΕ ήταν άμεση και κατηγορηματική.

 

 

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων και ακυρώνουν στην πράξη την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, σύμφωνα με πληροφορίες, έβγαλε το μεγάλο όπλο και «απείλησε» τους τραπεζίτες να συναινέσουν άμεσα στην υπογραφή μιας κλαδικής ΣΣΕ, αλλιώς θα έχουν πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

 

«Οι τραπεζοϋπάλληλοι αν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά, γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο», φέρεται να δήλωσε στους εκπροσώπους της εργοδοτικής πλευράς ο κ. Κούκος. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ φέρεται να μίλησε ευθέως και για την ανακεφαλαιοποίηση τονίζοντάς τους ότι «η υπογραφή μιας κλαδικής ΣΣΕ πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν όψει των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών».

 

Η «επίθεση» αυτή του κ. Κούκου φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα, αφού οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στις 11 Μαρτίου και να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις.

 

Scroll to top