Pin It

Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

 

Οι ζωγράφοι με τον χρωστήρα τους έδωσαν πνοή σε άψυχα αντικείμενα: άνθη, καρπούς, σκεύη. Από την αρχαιότητα ώς τη σύγχρονη τέχνη οι νεκρές φύσεις εκφράζουν την απουσία του ανθρώπου, υπαινίσσονται την παρουσία του, αλλά και τη σχέση του με το περιβάλλον.

 

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Νεκρή Φύση, Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης. Παράδοση και Καινοτομία» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης φέρνει στην Αθήνα 48 σημαντικούς πίνακες κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ζωγράφων, από τον 16ο αιώνα έως τις μέρες μας: Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, Πολ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Εντουάρ Βιγιάρ, Γκιστάβ Κουρμπέ, Εντουάρ Μανέ, Αλφρεντ Σίσλεϊ, Ζορζ Μπρακ, Τζέιµς Ενσορ, Τζόρτζιο Μοράντι, Ανρί Φαντέν-Λατούρ, Χουάν Γκρις, Φραντς Κλάιν, Τζόρτζια Ο' Κίφι , Μόρις Λούις κ.ά.

 

Από την αρχαιότητα για τις νεκρές φύσεις γνωρίζουμε πολλά. «Οπως από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο με την περίφημη αναφορά του στα σταφύλια του Ζεύξιδος, που ήταν τόσο τέλεια ζωγραφισμένα ώστε να ξεγελιούνται τα πουλιά και «να τσιμπούν» τον πίνακα. Η Αναγέννηση στην εκπνοή της φέρνει ένα μεγάλο κύμα δημιουργίας έργων νεκρών φύσεων, που εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη», σημειώνει στον κατάλογο ο γεν. διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου.

 

Στα μέσα του 19ου αιώνα η δημοτικότητα της νεκρής φύσης αναζωπυρώθηκε στην Ευρώπη. «Πρόκειται για την προμελετημένη επιλογή οικείων αντικειμένων, τα οποία έδιναν στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να απελευθερώσουν τον χρωστήρα τους, ώστε να μην αποτυπώνουν απλώς τη φόρμα», σύμφωνα με την επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, Ronni Baer.

 

Ο Εντουάρ Μανέ ανύψωσε τη νεκρή φύση σε ένα επίπεδο ισάξιο με εκείνο της ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το έργο του «Πανέρι με φρούτα». Ενας από τους αντιπροσωπευτικότερους πίνακες της συλλογής του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, είναι του Πολ Σεζάν «Φρούτα και μια κανάτα σε τραπέζι» (περ. 1890-94). «Αυτή η νεκρή φύση γίνεται η αφορμή για να υπογραμμίσω την αγάπη και τον θαυμασμό του Πολ Γκογκέν για τον Σεζάν, από τον οποίο αγόραζε σημαντικά έργα φυλάσσοντάς τα έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπως την πολυσυζητημένη «Νεκρή φύση με φρούτα» (1979-1880), που σήμερα ανήκει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης», σημειώνει ο διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς.

 

.………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΙNFO: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1. Διάρκεια έως 28/4. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00. Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο). Πλαισιώνεται από δύο ρεσιτάλ (21/2 & 25/4 2013) και μία ημερίδα (4/3) με θέμα τη νεκρή φύση. Πληροφορίες: www.thf.gr

Scroll to top