ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον επί τρεις 4ετίες δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση 17 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου και τον έστειλε στη φυλακή. Μαζί του, ο άλλοτε γενικός γραμματέας-«δεξί του χέρι» Μιχάλης Λεμούσιας και ο «εκτελεστικός βραχίονας»-υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, που καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον φυλάκιση 18 μηνών ο πρώτος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και 9 ετών ο δεύτερος για πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Η απόφαση προκάλεσε σοκ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι ο άλλοτε πρώτος πολίτης, ο «φτερωτός γιατρός», ο «ατσαλάκωτος» και με άλλα επίθετα στολισμένος δήμαρχος θα κατέληγε στη φυλακή! Ακόμη και διακεκριμένοι νομικοί εξεπλάγησαν με την απόφαση, καθώς ανέμεναν μια πολυετή ποινή κάθειρξης, που όμως θα άφηνε στον κ. Παπαγεωργόπουλο το περιθώριο να παραμείνει ελεύθερος ώς την εκδίκαση της έφεσης.
«Το δικαστήριο δεν έκρινε την υπόθεση μόνο με νομικά κριτήρια» παρατήρησαν, «αλλά και με κοινωνικά, αφού προσπάθησε να εκφράσει το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, και με πολιτικά, αφού η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τα δημόσια πρόσωπα και τους δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς».
Aπόφαση 400 σελίδων
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου–πρόεδρος εφετών, Γεώργιος Αποστολάκης, με φήμη κορυφαίου δικαστή στους νομικούς κύκλους, διάβασε χθες μια απόφαση 400 σελίδων που αποτελεί κόλαφο για τους κατηγορουμένους, ειδικά δε για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον οποίο αποδομεί πλήρως τόσο πολιτικά όσο και ηθικά. Χαρακτηριστικά σημεία της απόφασης, όπως αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, είναι:
-Ο υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης υπηρετούσε χρόνια στον δήμο ως διαχειριστής. Εκ της εμπειρίας και της ευφυΐας του είχε αντιληφθεί ότι ήταν δυνατή η υπεξαίρεση κάποιων χρημάτων γιατί η υπηρεσία δεν είχε ασφαλή ελεγκτικό μηχανισμό.
-Αρχισε να υπεξαιρεί το 1999, όταν ανέλαβε δήμαρχος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ζητούσε κι έπαιρνε αντί για επιταγές, μετρητά, καταρτίζοντας πλαστά παραστατικά.
-Την κάλυψη για τα μετρητά, που άφθονα και απροβλημάτιστα λάμβανε, του εξασφάλισαν οι προϊστάμενοί του.
-Η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου συνέχισε μη σύννομη τακτική, αν και εύκολα θα μπορούσε να πληρώνει ταμεία και εφορία με επιταγές και να αποκλείσει τον κίνδυνο υπεξαιρέσεως.
-Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών με το πέρασμα των ετών.
-Ο έλεγχος δεν ήταν ούτε άμεσος ούτε ουσιαστικός.
-Το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίζεται σε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενο το δικαστήριο ειδικά στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ανέφερε:
«Διόρισε έναν απλό υπάλληλο του ΟΤΕ, χωρίς πτυχίο, γενικό γραμματέα του δήμου λόγω στενής φιλίας και ταύτισης. Θεωρούνταν το άλτερ έγκο του στον δήμο. Κεφαλή ήταν ο Παπαγεωργόπουλος και τίποτε δεν γινόταν από τον Λεμούσια χωρίς την έγκρισή του».
«Γνώριζε»
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «ο Παπαγεωργόπουλος γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα αφήνοντας το δεξί του χέρι, δηλαδή τον Λεμούσια, να εκτελεί το σχέδιο της υπεξαίρεσης. Η διανομή γινόταν στο παρασκήνιο. Ο Σαξώνης έπαιρνε 10 τοις εκατό».
Σύμφωνα με την απόφαση, τα υπεξαιρεθέντα χρήματα προορίζοντας αρχικά για την ενίσχυση της παράταξης «Αναγέννηση», αλλά οι καταδικασθέντες στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και άρχισαν να τα δαπανούν σε άλλους σκοπούς…
«Ο τρόπος αναλήψεων σε μετεκλογικό χρόνο μαρτυρούν ότι αυτό έγινε. Ήταν στοχευμένη επιδρομή στα ταμεία του δήμου. Σε αυτό συνηγορεί το ότι στη συνέχεια άλλα δύο οικονομικά σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν, η παγία προκαταβολή και τα γυμναστήρια, που αφορούν άλλα δικαστήρια. Στην ατμόσφαιρα αυτή να προστεθεί και το πολυσυζητημένο δάνειο που πήρε ο δήμος. Δημιούργησαν ψευδή και ανύπαρκτα χρέη για να μπουν στο πρόγραμμα υπερχρεωμένων δήμων, ενώ ο δήμος δεν είχε πραγματικά χρέη».
Για τον άλλοτε γενικό γραμματέα, Μιχάλη Λεμούσια, το δικαστήριο επισήμανε ότι η διοίκησή του βρίθει παρανομιών:
-Διόρισε την κόρη και τον γαμπρό του στον δήμο.
-Διόρισε το παιδί εργολάβου από τον οποίο αγόρασε διαμερίσματα.
-Διόρισε τον γιο μιας γυναίκας που του έκανε… «δωρεά» ένα οικόπεδο.
Κανένα ελαφρυντικό
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα απολύτως ελαφρυντικό σε κανέναν από τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους, παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Βασίλειου Χαλντούπη, που πρότεινε να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Στο σημείο αυτό μάλιστα, αποδόμησε πλήρως την προσωπικότητα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, τονίζοντας:
«Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις του και η προηγούμενη πολιτική του δραστηριότητα [υπουργός Αθλητισμού] δεν μπορούν να θεμελιώσουν ελαφρυντικό. Θα έπρεπε να έχουν σταθεί στοιχεία ήθους, αποτρεπτικά στην παράνομη συμπεριφορά που επέδειξε, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ισως μάλιστα, είναι η μοναδική φορά που υπεξαιρέθηκαν τόσα χρήματα από το Δημόσιο. Εκτιμάται ότι η αφετηρία του οικονομικού εγκλήματος δεν είναι πρωτογενής, αλλά είχε εξοικειωθεί με το οικονομικό έγκλημα…»
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Σκηνές αρχαίου δράματος
Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης στην αίθουσα του δικαστηρίου εκτυλίχτηκαν σκηνές αρχαίου δράματος εκτυλίχθηκαν μετά την έκδοση της απόφασης. Η σύζυγος του πρώην δημάρχου, Ελένη, έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά του, ενώ οι αστυνομικοί τον τραβούσαν για να του περάσουν χειροπέδες.
Ο στενός του συνεργάτης Μιχάλης Λεμούσιας είπε στην έδρα ότι «είμαι αθώος, χύνεται αίμα στην αίθουσα αυτή με το κατηγορητήριό σας», ενώ ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε πως κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους από αυτή την απόφαση. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, που του αντιγύρισε: «Οχι πάντως εμείς».
Μαζί με τους τρεις ισοβίτες, το δικαστήριο έκρινε ενόχους -αλλά τους άφησε ελεύθερους- τους δύο συγκατηγορούμενους οικονομικούς διευθυντές του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊδατζή. Τους επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών, αντίστοιχα, με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, και τους έδωσε το δικαίωμα έφεσης με ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας και Σαξώνης οδηγήθηκαν το απόγευμα στις δικαστικές φυλακές Διαβατών.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Από τα κουλουάρ στις φυλακές Διαβατών
Από τους δρόμους ταχύτητας, στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, μετά από πολύχρονη πολιτική διαδρομή. Το βιογραφικό του 66χρονου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου -γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947- έχει να επιδείξει πλούσια αθλητική και πολιτική σταδιοδρομία, με κυριότερο σταθμό τον θώκο του δημάρχου της συμπρωτεύουσας.
Ο οδοντίατρος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κάποτε αποκαλούμενος «φτερωτός γιατρός», είχε στα νιάτα του σημαντικές επιτυχίες ως δρομέας ταχύτητας. Αναδείχτηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδος και βαλκανιονίκης στα 100 μ. και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο.
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.
Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα, ενώ κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια. Πλέον των άλλων διακρίσεων κατέκτησε τρία μετάλλια Πανευρωπαϊκών Αγώνων. Ανακηρύχθηκε το 1971 και το 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
Ως οδοντίατρος εργάστηκε έως το 1981, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η εκλογή του ως πρώτου δημοτικού συμβούλου το 1978. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής έως το 1998, διετέλεσε μάλιστα και υφυπουργός Αθλητισμού επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη το 1991 -1992. Το 1998 παραιτήθηκε, αφού εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με αντίπαλο τον τότε δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη, που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Επικράτησε των αντιπάλων του Σπ. Βούγια και Χρύσας Αράπογλου, που επίσης υποστηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ, και στις δημοτικές εκλογές του 2002 και του 2006. Η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2010.
Ο ίδιος είχε κατηγορήσει υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση. Αδίκημα για το οποίο ο ίδιος καταδικάστηκε χθες σε ισόβια κάθειρξη.
Η σύζυγός του πάντως μιλώντας χθες (στον Σκάι) χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την απόφαση του δικαστηρίου, είπε ότι το 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στους λογαριασμούς του αποτελεί προϊόν αποταμιεύσεων του ζεύγους, ενώ χαρακτήρισε τον Βασ. Παπαγεωργόπουλο «τον τιμιότερο άνθρωπο του κόσμου».
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Δηκτικά σχόλια στα social media
Αντικείμενο σχολιασμού από τους χρήστες του Διαδικτύου έγινε η είδηση της καταδίκης του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου. Στα περισσότερα social media οι πολίτες δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την εξέλιξη στο σκάνδαλο με την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου και η ειρωνεία ήταν διάχυτη στα σχόλια, ειδικά στο twitter.
eisbaer @eisbaer: Υπεξαιρετικός δήμαρχος.
Nikos Tzilianos @Tzilianos: Ο Παπαγεωργόπουλος ζήτησε ελαφρυντικά λόγω πρότερου έντιμου βίου. Στον καιρό που πήγαινε δημοτικό θα αναφέρεται λογικά.
Andreas @Da_Real_Andreas: Μόνο ένα ελικόπτερο τον σώζει πια τον φτερωτό γιατρό.
ippokosmos @ippokosmos: Τρώνε οι δήμαρχοι λεφτά ? χ..ζει η αρκούδα στο δάσος ?
kakafikandro @kakafikandro: Φτερωτός ήταν το παρατσούκλι του στα αθλητικά του νιάτα! Λογικό να κάνουν φτερά τα ταμεία!
Christos Baltoumas @christosbal: Εγώ τον καημένο τον Αντωνάκη σκέφτομαι, θα έπεσε από τα σύννεφα ο γλυκός μας.
Ρογήρος @rogampf: Ωραία, μπήκε φυλακή ο #Papageorgopoulos. Πού είναι τα λεφτά που υπεξαίρεσε και πώς θα τα πάρουμε πίσω;
Antonis Koslidis @toni_koslov: Απ' το Πανόραμα στα Διαβατά. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.