Της Ντάνι Βέργου
«Αισθανόμαστε εξαπατημένοι από την πολιτεία και τον υπουργό». «Το ΕΣΥ γύρω μου καταρρέει», «η κατάσταση με την οποία έχω έρθει αντιμέτωπη καθόλου δεν πλησιάζει αυτό που οραματίζεται ένας νέος γιατρός για το δημόσιο σύστημα υγείας»,
Τρεις γιατροί που πίστεψαν στο «όραμα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο σήμερα αδυνατεί να παράσχει ακόμα και στοιχειώδεις εξετάσεις και κλείνει την πόρτα στους ασθενείς, μιλούν στην «Εφ. Συν.» για τα αδιέξοδα της δημόσιας υγείας αλλά και για τα δικά τους… Αδιέξοδα ηθικά και οικονομικά, καθώς καλούνται να υπηρετήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη με μισθούς που δεν τους εξασφαλίζουν καν αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι μειώσεις από το 2010 μέχρι σήμερα κυμαίνονται από 37 έως και 60% ανάλογα με τη βαθμίδα και οι μαζικές αποχωρήσεις γιατρών έχουν αυξήσει τον φόρτο εργασίας γι' αυτούς που έμειναν πίσω. Σήμερα αναγκάζονται να γυρίσουν την πλάτη στις εφημερίες για τις οποίες έχουν να πληρωθούν 6 μήνες. Είναι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας που ζητούν να μπει ένα τέλος στην καταναγκαστική, απλήρωτη εργασία. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης ζητούν να βγουν από τις εφημερίες του Μαρτίου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
Αρετή Φαλάρα, ειδικευόμενη γιατρός
«Εχω ξεκινήσει να εργάζομαι στο ΕΣΥ το τελευταίο έτος και η κατάσταση με την οποία έχω έρθει αντιμέτωπη καθόλου δεν πλησιάζει αυτό που οραματίζεται ένας νέος γιατρός για το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί διαπιστώνουμε κάθε μέρα πως ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει. Ενα ΕΣΥ το οποίο δεν διαθέτει χρήματα ούτε για τους εργαζομένους του αλλά ούτε για τους ασθενείς του. Από τη μια οι τακτικές μας αποδοχές μετά και τις τελευταίες μειώσεις έχουν φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν έχει δοθεί ούτε μισό ευρώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε μέσα στο νοσοκομείο, αλλά αυτό προφανώς καθόλου δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Από την άλλη, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, μιλάμε για μια δημόσια υγεία που εξαιτίας των ελλείψεων αδυνατεί να παράσχει στοιχειώδεις εξετάσεις και φαρμακευτική κάλυψη στους νοσηλευομένους της, ενώ κλείνει την πόρτα σε άλλους τόσους που η σημερινή πολιτική τούς έχει οδηγήσει στην ανασφάλεια και την ανεργία. Το επόμενο διάστημα οι νέοι γιατροί μαζί με όλο το υγειονομικό κίνημα θα δώσουμε μάχη για να υπερασπιστούμε τόσο το δικαίωμά μας να εργαζόμαστε και να αμειβόμαστε αξιοπρεπώς όσο και το δικαίωμα της κοινωνίας να έχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας που τώρα το έχει πιο πολύ ανάγκη παρά ποτέ».
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Χρυσούλα Ζολινδάκη, διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής
«Νιώθω φοβερή απογοήτευση προσπαθώντας να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ στα ιατρικά μου καθήκοντα με τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζω καθημερινά όσον αφορά υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Το ΕΣΥ γύρω μου καταρρέει. Ο μισθός μου μετά από 22 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΣΥ και 26 από την απόκτηση του πτυχίου μου κι ενώ έχω φτάσει στον βαθμό της διευθύντριας έχει καταποντιστεί και απαξιωθεί τόσο, που νιώθω ειλικρινά αδύναμη να συντηρήσω την οικογένειά μου. Η πολιτεία εκτιμά την προσφορά μου σε νοσοκομείο πρώτης γραμμής με λιγότερα από 1.600 ευρώ μηνιαίως και με θεωρεί προφανώς προνομιούχα διότι δεν μου έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες από 1η Νοεμβρίου 2012 και μετά».
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, επιμελητής Α’, μέλος της πενταμελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο
«Είμαι επιμελητής Α' 23 χρόνια, μετά το πτυχίο και οι αποδοχές μου είναι λιγότερα από 1.300 ευρώ τον μήνα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί αισθανόμαστε εξαπατημένοι από την πολιτεία αλλά και από τον κ. Λυκουρέντζο προσωπικά. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η προσωπική του δέσμευση πριν από λίγους μήνες πως τα οφειλόμενα από τις δεδουλευμένες εφημερίες των πρώτων μηνών του 2012 θα εξοφληθούν πλήρως. Αυτή η δέσμευση ουδέποτε υλοποιήθηκε, όπως και η δέσμευσή του πως θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών και θα δώσει τη μάχη για τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτά αποδείχτηκαν ότι ήταν χοντρά ψέματα και αυτή τη στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, με άλλα λόγια το κράτος τούς λέει “κλέψε από τους ασθενείς αρκεί να μην σε πιάσω”. Η πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να καταντήσουμε εκεί που μας σπρώχνουν ο κ. Λυκουρέντζος και συνολικά η κυβέρνηση. Τον καλούμε τουλάχιστον άμεσα να εξοφλήσει το σύνολο των δεδουλευμένων και να αφήσει τα γνωστά παραμύθια που έλεγε και ο προκάτοχός του κ. Λοβέρδος, ότι δήθεν εγώ θέλω αλλά δεν με αφήνει το υπουργείο Οικονομικών».
Μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της γενικής συνέλευσης ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γ. Ευδοκιμίδης κάλεσε τους εκπροσώπους των γιατρών για να τους πει ότι θα μεσολαβήσει προς το υπουργείο για το θέμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων τους καθώς και για την επανεξέταση του κονδυλίου των εφημεριών του 2013 το οποίο είναι ελλιπές.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για την απόφαση των γιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας δήλωσε: «Πλέον η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας προσπαθούν να εξωθήσουν τους γιατρούς σε απλήρωτη καταναγκαστική εργασία. Είναι κάτι το οποίο επ' ουδενί πρόκειται να δεχτούμε και θα αντιδράσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο. Οφείλουν εφημερίες περίπου έξι μηνών σε γιατρούς και αυτό σε συνδυασμό με την περικοπή των μισθών οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση».
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Ποινές σε 8 φαρμακευτικές
Ποινές σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση ορισμένων φαρμάκων στην ελληνική αγορά αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας. Ο ΕΟΦ εξέτασε συνολικά τις περιπτώσεις 13 εταιρειών, με αφορμή τις καταγγελίες φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας για ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων.
Ντα.Β.