Η ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΤΕΙ έχει ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και τη θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης
Της Αννας Ανδριτσάκη
Εντείνεται το μέτωπο των αντιδράσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εν όψει του τελικού σχεδίου «Αθηνά», τα ΤΕΙ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους δίνοντας, σήμερα, ραντεβού πανελλαδικής διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ καθηγητές και δάσκαλοι συντονίζονται για τις απεργιακές δράσεις του Μαρτίου ξεκινώντας, μεθαύριο Σάββατο, με το πρώτο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στο κέντρο της Αθήνας.
Οι μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά δεδομένα και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των δύο βαθμίδων οξύνει το κλίμα στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και διαμορφώνει συνθήκες σύγκρουσης. Για πρώτη φορά, λένε οι καθηγητές, η σχολική χρονιά τελειώνει από τις 26 Απριλίου, αφού τότε ξεκινούν οι διακοπές του Πάσχα και η επιστροφή στα θρανία στις 13 Μαΐου σχεδόν συμπίπτει με το τέλος της χρονιάς (δύο μέρες αργότερα).
Κι όλα αυτά για να ξεκινήσουν γρήγορα (17 Μαΐου) οι πανελλαδικές, να κλείσουν γρήγορα και όπως όπως τα σχολεία για τα οποία μέχρι και πρόσφατα γίνονταν προσπάθειες ώστε να καλυφθούν κενά και λοιπές ανάγκες, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Η επόμενη χρονιά προδιαγράφεται ακόμη χειρότερη, προειδοποιούν οι εκπαιδευτικοί, προσδιορίζοντας ως κόκκινη γραμμή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας που προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, το σχέδιο περικοπών και εξοικονόμησης προσωπικού του υπουργείου Παιδείας.
Σήμερα πάντως τον λόγο έχουν τα ΤΕΙ. Στις 12 το μεσημέρι, διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι από ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων περιφερειακών Ιδρυμάτων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), συγκεντρώνονται έξω από την είσοδο του υπουργείου Παιδείας για να πουν ένα ηχηρό «όχι» στο σχέδιο «Αθηνά».
Η ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΤΕΙ έχει ζητήσει την απόσυρση του σχεδίου και τη θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας ότι, με τη μορφή που το σχέδιο παρουσιάστηκε, έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οι διαδηλώσεις βεβαίως ανά τη χώρα δεν σταματούν. Χθες εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές αλλά και πολίτες πραγματοποίησαν συντονισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, ζητώντας την απόσυρση του «Αθηνά» και την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Μεθαύριο με τη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας, και αμέσως μετά στη συναυλία των μαθητών μουσικών σχολείων, ξεκινά η ΟΛΜΕ τις δικές της κινητοποιήσεις. Το διεκδικητικό πλαίσιο πλήρες αιτιών: χιλιάδες κενά στα σχολεία, συγχωνεύσεις τμημάτων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ανάγκες για συσσίτια, θέρμανση και αύξηση χρηματοδότησης και, τέλος, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, υποχρεωτικές μετακινήσεις και το πάγωμα προσλήψεων. Μέσα στον Μάρτιο, καθηγητές και δάσκαλοι έχουν προγραμματίσει εβδομάδα πανεκπαιδευτικής δράσης (4-8 ή 11-15), 48ωρη απεργία, συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα κ.ά. (Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων.)
Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει και οι φοιτητές στις σχολές του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά», που καταργεί μεταξύ άλλων και τις ανώτατες σχολές στις δύο πόλεις του νομού Λασιθίου. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν και στα δικαστήρια.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
…και τροπολογία fast track για «Αθηνά»
Δεν ρώτησε την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) ο υπουργός Παιδείας για το σχέδιο συρρίκνωσης των ΑΕΙ, δεν την ενημέρωσε εγκαίρως, ε, δεν θα την περιμένει και πολύ για να διατυπώσει -απλώς- τη γνώμη της. Το θέμα είναι κατεπείγον και η λύση γνωστή. Κατεπείγουσα τροπολογία στη Βουλή κι όξω από την πόρτα. Χθες, με σφήνα στις «κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας», ο κ. Αρβανιτόπουλος μείωσε κατά το ήμισυ (από 60 σε 30 ημέρες) το χρονικό διάστημα της «τεκμαρτής παροχής γνωμοδότησης της ΑΔΙΠ», με σκοπό, όπως ξεκαθαρίζει, «την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαδικασία συγχωνεύσεων, μετονομασιών κ.ά. τμημάτων και Ιδρυμάτων».
Στις ίδιες κατεπείγουσες ρυθμίσεις η διευκόλυνση των κολεγίων ως προς τη χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών (μέχρι 30/6) αλλά και ο κατευνασμός των ΑΕΙ που δεν έχουν ακόμα αναδείξει Συμβούλια, με την παροχή δυνατότητας έγκρισης των φετινών προϋπολογισμών από τα υπάρχοντα όργανα.
Α.ΑΝΔΡ.