Της Κατερίνας Κατή
Εκατομμύρια ευρώ στερείται ο κρατικός κορβανάς από τη μη αξιοποίηση των Εθνικών μας Κληροδοτημάτων, η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να διέπεται, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, από αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση και σε πολλές περιπτώσεις και από ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές.
Πρόκειται για τις περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί η αξιοποίησή τους καθίσταται ανέφικτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για σχολάζουσες κληρονομιές που ανέρχονται στις 3.000 και εκτιμάται ότι η αξία τους αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, η εκκαθάριση -με τους σημερινούς ρυθμούς- διαρκεί από… δέκα έως και τριάντα χρόνια! Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες απαιτούνται πολλές δεκαετίες. Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια:
* Την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Τη μη εκτέλεση κοινωφελών έργων και σκοπών (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία).
* Τη μη χορήγηση υποτροφιών.
Προκειμένου λοιπόν να τεθεί τέρμα στο υφιστάμενο -χρονίζον- καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων, ώστε να καταστούν επιτέλους αξιοποιήσιμα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, συναντήθηκε χθες και συζήτησε σχετικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη. Και, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει ήδη καταρτιστεί νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, με το οποίο αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι δυσλειτουργίες και εξασφαλίζεται η αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.
Απ' την πλευρά του ο κ. Σούρλας τόνισε ότι «επιτέλους τίθεται τέρμα στο υφιστάμενο καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του νομοσχεδίου το οποίο διασφαλίζει τη «διαφάνεια στα Εθνικά Κληροδοτήματα», ενώ κατά τη συνάντησή του με τους κ. Σταϊκούρα και Γούναρη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς την οργάνωση και τη λειτουργία τους.
Οπως επισήμανε ο κ. Σούρλας, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο:
* Των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη.
* Των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών.
* Των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης.
* Των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.