23/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λευκός καπνός δεν βγαίνει πριν τις γερμανικές εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ του Παντελή Βαλασόπουλου Οχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά μετά το προχθεσινό φιάσκο του Eurogroup και τα όσα ακολούθησαν, πρέπει να το εμπεδώσουμε για τα καλά: η Γερμανία, πριν από τις εκλογές του 2013, δεν πρόκειται να κάνει τη μεγάλη κίνηση για να σώσει την Ελλάδα. Το κλίμα στο Βερολίνο είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Οχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά μετά το προχθεσινό φιάσκο του Eurogroup και τα όσα ακολούθησαν, πρέπει να το εμπεδώσουμε για τα καλά: η Γερμανία, πριν από τις εκλογές του 2013, δεν πρόκειται να κάνει τη μεγάλη κίνηση για να σώσει την Ελλάδα. Το κλίμα στο Βερολίνο είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση.

 

Η Ελλάδα θα σώζεται την τελευταία στιγμή και θα κρατιέται στη ζωή με τεχνητά μέσα ή, αλλιώς, με τα διάφορα λογιστικά τρικ που εμπνέονται οι επιτελείς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Το Βερολίνο είναι αποφασισμένο –όπως έδειξε- να κοντραριστεί άγρια για το ελληνικό ζήτημα και με το ΔΝΤ, δηλαδή τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι δύο τελευταίες χώρες θέλουν μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ να πιέσουν τη Γερμανία να δώσει οριστική λύση και να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη.

 

Ομως, το Βερολίνο θα συνεχίσει την κόντρα του μέχρι μια από τις δύο πλευρές να υποχωρήσει.

 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, παρά την τεράστια δυσαρέσκεια και έκπληξη που έφερε η αποτυχία του Eurogroup, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ήταν ξεκάθαρη:

 

«Οσο και να το θέλουν κάποιοι, όσο και να το επιθυμούν, πράγμα ανθρώπινο, το ένα αποφασιστικό χτύπημα, το οποίο θα δώσει τη λύση στην οικονομική κρίση, δεν πρόκειται να υπάρξει.

 

Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα». Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα στον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα είναι πιθανόν να υπάρξει λύση, καθώς, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να επιτευχθεί συμφωνία», ενώ η εκπρόσωπος της κας Μέρκελ μίλησε για «τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαριστούν».

 

Κι ενώ το Βερολίνο αποκλείει νέο «κούρεμα» με συμμετοχή του δημόσιου τομέα και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της βιωσιμότητας, ο κ. Σόιμπλε –άυπνος και στα πρόθυρα κατάρρευσης από τη μάχη των Βρυξελλών- άνοιξε χθες το μπλοκάκι του με τα λογιστικά τρικ και μας έκανε σοφότερους για το τι σχεδιάζεται να συμφωνηθεί τη Δευτέρα.

 

Δεν μπόρεσε να αρνηθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει η Τρόικα και πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί μηχανισμός σταδιακής εκταμίευσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Η επαναγορά του χρέους θα κλείσει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η επιμήκυνση και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του EFSF μπορεί να ενισχυθεί με επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

 

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν τη μείωση των επιτοκίων κατά 90 μονάδες βάσης πάνω από το Euribor, ενώ άλλες θέλουν να διαμορφωθούν τα επιτόκια στις 25 μονάδες βάσης πάνω από το Euribor.

 

Ουσιαστικά, το Βερολίνο επιθυμεί μείωση επιτοκίων, αλλά όχι η Ελλάδα να δανείζεται και φθηνότερα από τη Γερμανία.

 

Τη γερμανική αντίθεση σε νέο κούρεμα εξήγησε ο Νόμπερτ Μπαρθλ, υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων των Χριστιανοδημοκρατών:

 

«Μια αναδιάρθρωση με ανάμιξη δημόσιου τομέα θα είχε αρνητικές συνέπειες, καθώς θα κόστιζε χρήματα και θα αποτελούσε μοιραίο μήνυμα προς Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία».

 

Στη χθεσινή συζήτηση του Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό, η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε: «Η απόφαση να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη είναι πολιτική, θέλουμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για το καλό των πολιτών.

 

Γι' αυτό ο συνδυασμός απαιτήσεων από τη μια μεριά και αλληλεγγύης από την άλλη, είναι η σωστή συνταγή για την Ελλάδα».

 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Καγκελάριο ζητώντάς της: «Επιτέλους, πείτε την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Αν θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε αυτό θα κοστίσει χρήματα».

 

 

Scroll to top