Των Αντας Ψαρρά – Χάρη Ιωάννου
Φαίνεται ότι ο άνεμος της ακροδεξιάς σκόνης κόπασε στιγμιαία όσον αφορά την κυβερνητική πρωτοβουλία των 85 βουλευτών της Ν.Δ. για το «ένστολο ελληνικό γένος». Στη χθεσινή διαδικασία ο Γ. Τραγάκης με αυστηρά διαδικαστική παρέμβαση ζήτησε να μην έρχονται τροπολογίες κατά τη διάρκεια κύρωσης ενός νόμου και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την προσωρινή απόσυρση και την επαναφορά της σε επόμενο νομοσχέδιο.
O πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. ζήτησε να συμπεριληφθεί η τροπολογία στον νέο νόμο για την ιθαγένεια, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αυτό το δίκαιο αίτημα που οι ΑΝ.ΕΛΛ. περιλαμβάνουν και στο πρόγραμμά τους.
Toν… παρέσυραν
Ο εκπρόσωπος της Χ.Α. απέδωσε την απόσυρση του «ελληνικού γένους» στο ότι ο πρωθυπουργός «άγεται και φέρεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι πήρε ο κ. Βενιζέλος τηλέφωνο τον πρωθυπουργό και του είπε να αποσύρει την τροπολογία για να φανεί δημοκρατικός στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κατήγγειλε ως λουφαδόρους τόσο τον πρωθυπουργό, που εξαγόρασε μέρος της θητείας του, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που λόγω παχυσαρκίας έκανε κι αυτός εξαγορά λίγων μηνών. Εξήρε τον αρχηγό του στρατού που δήλωσε ότι πρέπει να φύγουν οι ξένοι από τις στρατιωτικές σχολές.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, η οποία το πρωί είχε παρέμβει στη Βουλή λέγοντας: «Οσα ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας από βουλευτή της Χ.Α. προσβάλλουν και το ελληνικό Κοινοβούλιο και την ίδια τη Δημοκρατία».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου μάς δήλωσε ότι η έννοια του γένους αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι απολύτως αντισυνταγματικό να εισάγεται οπουδήποτε αλλού. Καμιά χώρα της Ευρώπης δεν κάνει διάκριση στο γένος, συνέχισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, και είναι απορίας άξιον πώς ενώ σε άλλες χώρες Ελληνες κατέχουν ανώτατα αξιώματα, ακόμα και στρατιωτικά, εδώ αυτό πρέπει να πάψει να ισχύει. «Το θέμα αυτό αφορά τον πυρήνα των αρχών του ΠΑΣΟΚ και αν περάσει, θα υπάρξει ρήγμα στην ενότητα της κυβέρνησης. Τιμώ τους ένστολους, αλλά το αξιόμαχο βγαίνει μέσα από την εμψύχωση και τη δράση κι όχι από την καταγωγή». Σε ερώτησή μας για το αν την ανησυχεί η τοποθέτηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ απάντησε ότι της προκαλεί ανησυχία αλλά και αμηχανία.
Επικοινωνήσαμε και με τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε: «Το παράλογο έφτασε πια στο μεγαλείο του και ξαναζούμε τον Ιονέσκο. Να έχει στην Ελλάδα κάποιος τη δυνατότητα να γίνει βουλευτής, υπουργός, ακόμα και πρωθυπουργός αλλά να μην μπορεί να γίνει λιμενικός ή στρατιωτικός. Η διαδρομή του καθενός τον οδηγεί σε ένα αξίωμα και όχι ο τόπος καταγωγής της μητέρας του. Δεν είναι δυνατόν να προστρέχουμε στα ελληνικά λόμπι σε κάθε χώρα, να επιτρέπεται αλλού να κάνουν οι Ελληνες τις παρελάσεις τους κι εμείς να συζητάμε για το γένος. Εχουμε την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αφομοιώνει, να είναι πολιτισμική χώρα. Οσο για την τροπολογία, ακόμα και αν την επαναφέρουν θα είμαστε κάθετα αντίθετοι».
Το άμεσο μέλλον φυσικά θα προσδιορίσει το αν και πότε θα κατατεθεί ξανά η τροπολογία, που αποτελεί πρόταγμα τόσο για τη Χ.Α. και τους ΑΝ.ΕΛΛ. όσο φυσικά και για τους 85 της Ν.Δ. αλλά και για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Φαίνεται ότι το ελληνικό αίμα, ακόμα κι αν δεν ανιχνεύεται, εντούτοις δεν επιδέχεται καμία μετάγγιση.