Pin It

Το πλούσιο επιιχειρηματικό παρελθόν του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχλου

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος, «ξεχνώντας» τις συχνές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός δεν ενεπλάκη στην «κόντρα». Ισως επειδή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Παναγιώτης Μίχαλος, έχει εμπλακεί επιχειρηματικά στο παρελθόν με τον Αμερικανό μεγιστάνα.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι παλιός γνώριμος και συνεργάτης του Παναγιώτη Μίχαλου, καθώς την περίοδο 1990-91, επί υπουργίας του πρώτου στο ΥΠΕΞ, ο κ. Μίχαλος εκτέλεσε χρέη συμβούλου του, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες αφορούσαν τον τομέα των τροφίμων και των ποτών. Το 1993 ο Π. Μίχαλος μεταπηδά στον χώρο των ακινήτων, ιδρύοντας την DTZ-Mihalos, θυγατρική του αμερικάνικου κολοσσού DTZ, ειδικευμένη και αυτή στο Real Estate.

 

Εν μέσω του «πυρετού» για την Ολυμπιάδα, ο Τζορτζ Σόρος επιδεικνύει στο ενδιαφέρον του για αγοραπωλησίες γης στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Μίχαλος αναλαμβάνει το έργο και ιδρύει την επιχείρηση Hellenic Land SA. Η «Καθημερινή» της 23ης Μαΐου του 2002 αναφέρει τη σύσταση της Hellenic Land International με βασικό μέτοχο της νέας εταιρείας τη Soros Real Estate Partners και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Π. Mίχαλο, ενώ στο Δ.Σ. μετέχει και ο Κύπριος Μιλτιάδης Kαμπουρίδης.

 

Πελάτες της Southeast Real Estate Group, μετεξέλιξη της DTZ-Mihalos, αναφέρονται σήμερα σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και θεσμοί της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, από εταιρείες πετρελαιοειδών και ιδιωτικά κέντρα σπουδών μέχρι τράπεζες, δημόσιες επιχειρήσεις και ξένες κυβερνήσεις.

 

Το 2012, ο Παναγιώτης Μίχαλος αποχωρεί από όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ωστόσο, για την ισχυρή εταιρεία του, τη Southeast Real Estate Group, έχει ανοίξει ήδη ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η ίδια στον ιστότοπό της αναφέρει ότι είναι εξειδικευμένη σε Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και διαμηνύει ότι το «φιλόδοξο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ» χρειάζεται το know-how της, ώστε να υπάρξει καλύτερη «αξιοποίηση» των πάνω από 120.000 ακινήτων του Δημοσίου.

 

Η συνεργασία του Π. Μίχαλου με επιχειρηματικούς κολοσσούς των ΗΠΑ τον έφεραν στη θέση του αντιπροέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ενώ κάτοικοι της Νισύρου, απ' όπου κατάγεται, ακόμα θυμούνται τις «στρατιές» τεθωρακισμένων αυτοκινήτων με φιμέ τζάμια που είχαν κατακλύσει το νησί το Πάσχα του 2009, όταν στο σπίτι του παραθέρισε για λίγες μέρες ο τότε Αμερικανός πρέσβης.

 

Σήμερα, ο Παναγιώτης Μίχαλος έχει αναλάβει τις συνομιλίες με ξένες κυβερνήσεις και επενδυτές, όπως την Qatar Holdings, ενώ συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ όταν και «αναθερμάνθηκε» το ενδιαφέρον των εμίρηδων για το Ελληνικό και τη νήσο Οξεία στο Ιόνιο. Αυτή την δουλειά τη γνωρίζει καλά, αν κρίνουμε από τη δήλωσή του ως προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών το 2011 ότι «σε κάθε επιχειρηματική αποστολή στο εξωτερικό στέλνουμε μέλη μας για να πείσουν τους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα». Σημειωτέον, η ΕΕΝΕ είχε συνεχείς επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Η «Εφ.Συν.» θέλησε να επικοινωνήσει με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ σχετικά με το επιχειρηματικό του παρελθόν, ωστόσο οι συνεργάτες του μας μετέφεραν ότι ο ίδιος δεν δίνει συνεντεύξεις και μας παρέπεμψαν στον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top