Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προϊδεάσει για εκπλήξεις στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε χθες τις εργασίες του, σε κλίμα που μόνο πανηγυρικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Το 9ο συντακτικό συνέδριο- καρικατούρα αλλοτινών εποχών-, επεφύλασσε μια έκπληξη, την ανοιχτή επίσημη πρόταση, για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, για κοινή κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές.
Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε συγκεκριμένους αποδέκτες και έθετε σαφή όρια. Απευθυνόταν προφανώς στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, καθώς και στις κινήσεις και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις ζυμώσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου.
«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με κοινή κάθοδο στις εκλογές», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη πρότασή του, που απέρριψε η Αγίου Κωνσταντίνου «δεν ήταν συγκυριακή».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε μάλιστα να προκαταλάβει νέες αρνητικές απαντήσεις,λέγοντας ότι «όσοι δεν ανταποκρίνονται φέρουν τη δική τους ευθύνη. Κανείς δεν δικαιούται και να υποτιμά το ΠΑΣΟΚ. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.
Εκτός μένει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του όμως ενδιαφέρουν το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θεωρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ μέλος της Κεντροαριστεράς. Εχουμε μέτωπο με την ηγεσία του, αλλά απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους του και τους καλούμε πίσω στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Η Αγίου Κωνσταντίνου, προς το παρόν, επιμένει να κρατά κλειστές πόρτες. «Εχουμε πάρει πρόσφατα απόφαση για αυτόνομη κάθοδο. Δεν μας έχει απασχολήσει κάτι άλλο», έλεγαν στην «Εφ. Συν.» σε μια πρώτη αντίδραση στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη.
Ο απεσταλμένος της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, στον χαιρετισμό του, διέκρινε πάντως πρόσφορο έδαφος τα υπαρκτά εμπόδια να ξεπεραστούν. «Πρέπει, εξ αντικειμένου, να συναντηθούμε, να αντιρροπήσουμε το δυναμισμό του λαϊκισμού και να αποκρούσουμε το τέρας του φασισμού», εκτίμησε, προσφωνώντας «σύντροφους και συντρόφισσες» το παριστάμενο ακροατήριο.
Διστακτικές εμφανίζονται και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς, εκπρόσωποι των οποίων σχολίαζαν ότι χρειάζεται «μεγάλη προεργασία και αρκετή δουλειά» μέχρι την κοινή κάθοδο που αποτελεί την κατάληξη μιας εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας.
Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών κομμάτων με απόρριψη της λήψης νέων μέτρων, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις μιας σημαντικής μερίδας συνέδρων, χαρακτήρισε «συνιστώσα ευθύνης» το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις επικρίσεις ότι η παράταξη γίνεται «συνιστώσα της Ν.Δ.», ενώ τέλος άφησε αιχμές για την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου και στηλίτευσε την απουσία του Κώστα Σημίτη.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Παρουσίες αλλά και απουσίες με νόημα
- Η ιστορική φρουρά του ΠΑΣΟΚ έδωσε το «παρών» στο ΣΕΦ, χωρίς όμως να αισιοδοξεί για το μέλλον του Κινήματος. Ηταν εκεί, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Λαλιώτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Απόστολος Κακλαμάνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιάννης Καψής, Γιώργος Ρωμαίος και Βάσω Παπανδρέου. Μάλιστα η κ. Παπανδρέου δήλωσε με νόημα προσερχόμενη: «Η κοινωνία καταρρέει και, αντί να περιμένουμε με υπομονή τα νέα μέτρα, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε για τη ρευστότητα και την ελάφρυνση των φόρων».
- Οι απουσίες μάλλον αναμενόμενες και προαναγγελθείσες: Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, για τους οποίους ο κ. Βενιζέλος επιφύλασσε δριμεία κριτική. Απούσα επίσης και η Αννα Διαμαντοπούλου.
- Στους χώρους του ΣΕΦ και ο πρώην υφυπουργός της περιόδου Σημίτη και νυν δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας, περιοχή της οποίας οι κάτοικοι αντιδρούν αγωνιστικά στην επένδυση των μεταλλείων χρυσού αλλά ο κ. Πάχτας είναι υπέρμαχος….
- Διπλή αντιπροσωπεία από τη Ν.Δ., τριπλή από τη ΔΗΜΑΡ (Λυκούδης, Παπαθανασίου, Γεωργάτος). Πέραν του γραμματέα της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο ΣΕΦ παρευρέθη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χρησιμοποιώντας πάντως την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής.
- Πολλά τα οργανωτικά προβλήματα εκ μέρους των διοργανωτών, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της ομάδας του Γραφείου Τύπου. Τα κομπιούτερ ήταν ελάχιστα. «Είμαστε πλέον μικρό κόμμα», ήταν η απάντηση σε όσους έσπευδαν να παραπονεθούν.
- Μεγάλος ήταν ο μέσος όρος ηλικίας των συνέδρων. Πλειοψηφούσαν οι ηλικίες από 45-65 ετών. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ στους νέους έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά και αυτό αποτυπώθηκε στο συνέδριο.
- Το φόντο της αίθουσας του συνεδρίου ήταν μια μεγάλη ελληνική σημαία, με μια πορτοκαλιά λωρίδα στη βάση και ακριβώς από πάνω τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ σε πράσινο πλαίσιο. Το σύμβολο δεν θα αλλάξει, το ξεκαθάρισε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.