Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εταιρείες Dell, LG, Samsung, Lenovo, Sony και Hyundai ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω του Πειραιά
Των Αλίκης Μάτση-Χαράς Τζαναβάρα
Στο αναμενόμενο πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του Αντ. Σαμαρά, υπεγράφη χθες στον Πειραιά η συμφωνία μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Cosco και Hewlett Packard (ΗΡ), βάσει της οποίας η ΗΡ θα χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ως βασικό διαμετακομιστικό κέντρο των προϊόντων της με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, καθώς και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Τα προϊόντα θα μεταφέρονται διά θαλάσσης από την Cosco και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει την απαρχή ώστε ο Πειραιάς να αποτελέσει κέντρο μεταφοράς προϊόντων και άλλων εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τις Dell, LG, Samsung, Lenovo, Sony και Hyundai που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τα προϊόντα τους μέσω του λιμανιού του Πειραιά.
Πάντως, ακόμη και με την υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας αναμένεται ότι το φορτίο στον Πειραιά θα αυξηθεί κατά 50%.
Ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση των εσόδων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά 10 εκατ. ευρώ με προοπτική να φθάσει σύντομα τα 70 εκατ. ευρώ. Μεγάλες παραγωγικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Απω Ανατολή, μέσω της νέας σύνδεσης του λιμανιού του Πειραιά με το σιδηροδρομικό κέντρο στο Θριάσιο, θα μπορούν να διοχετεύουν τα εμπορεύματά τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη σε 35 ημέρες, αντί των 45 που απαιτούνται σήμερα με θαλάσσια μέσα.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με αντίστοιχες εταιρείες σε Σκόπια, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενίας, Αυστρία και Ουγγαρία, ώστε να δημιουργηθεί σιδηροδρομικό δίκτυο που θα εξυπηρετεί πάνω από 1,7 εκατ. κοντέινερς τον χρόνο, διασφαλίζοντας μόνον γιά την Ελλάδα έσοδα της τάξης του ενός δισ. ευρώ το χρόνο.
Ολα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στον Αντ. Σαμαρά να θριαμβολογήσει κάνοντας λόγο για την απαρχή επενδύσεων «που δίνουν δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επιτρέπουν, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός, νέες θέσεις εργασίας». Ο πρωθυπουργός έπαιξε και πάλι το επικοινωνιακό παιχνίδι της αισιοδοξίας, λέγοντας πως «τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας. Στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που παραμένει, όπως ξέρετε -και το ξαναλέω- πρώτη στην ατζέντα αυτής της κυβέρνησης. Δεν υπάρχουν για την ανεργία μαγικές λύσεις. Μόνο δυναμικές συνεργασίες, δυναμικές κινήσεις, όπως η σημερινή, προς όφελος της κοινωνίας μας. Κινήσεις που προσφέρουν και την ψήφο εμπιστοσύνης που κατακτά σταθερά η ελληνική Οικονομία».
Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης είπε ότι «η άφιξη του τρένου στο Ικόνιο θα κάνει το λιμάνι να πετάει».
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
«Διαφημιστής της Cosco ο Σαμαράς»
«Η κυβέρνηση της χώρας και προσωπικά ο πρωθυπουργός μεταβάλλεται σε διαφημιστή της Cosco», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας(ΟΜΥΛΕ) με αφορμή τη σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με τον σιδηρόδρομο.
Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η συμφωνία σύνδεσης του λιμανιού με το τρένο ήταν μεταξύ ΟΛΠ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προϋπήρξε της παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ στην Cosco και τα χρήματα που απαιτήθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφημιζόμενη επένδυση της Cosco.
«Είναι αδιανόητη και προκλητική η σκανδαλώδης υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την Cosco και η πλήρης απαξίωση του δημόσιου ΟΛΠ και αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις επενδύσεις» προσθέτουν οι υπάλληλοι στα λιμάνια.
ΧΡ.ΠΑΠ.