Pin It

Τρεις δημιουργοί για ένα πρωτότυπο εγχείρημα στη Στέγη

 

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έγραψε μουσική, ο Γιώργος Κορδέλλας στίχους και κείμενα και ο Ηλίας Καρελλάς πρόσφερε το θέατρο σκιών του. Ποτέ κανείς μέχρι τώρα δεν είχε πει τα παραμύθια του Αισώπου με ορχήστρα, τραγούδι και φιγούρες πίσω από μπερντέ

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

Τους μύθους του Αισώπου τους ξέρουμε καλά. Τους έχουμε απολαύσει σε αναγνώσεις, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές μεταφορές. Εχουμε μάθει, γελάσει, ευχαριστηθεί τις ανατροπές τους. Δύσκολα, όμως, θα πιστεύαμε ότι μπορούν να μεταμορφωθούν σε μουσικό παραμύθι για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών.

 

Το ιδιαίτερο εγχείρημα ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, που παρουσιάζει το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών ένα έργο με τίτλο «Μύθοι του Αισώπου». Με αφετηρία τις δημοφιλείς ιστορίες αλλά και στίχους και κείμενα του Γιώργου Κορδέλλα, ο συνθέτης έγραψε ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο, κατεξοχήν ορχηστρικό, με τραγουδιστές και αφηγητή. Στην παράσταση, όμως, με τον δικό της τρόπο μπλέκεται και η λαϊκή παράδοση, καθώς τους ήρωες των Μύθων ζωντανεύει το θέατρο σκιών του Ηλία Καρελλά. Τη μουσική θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια συνυπογράφουν οι τρεις βασικοί δημιουργοί: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κορδέλλας, Ηλίας Καρελλάς.

 

Στην πορεία δημιουργίας του έργου ο Γιώργος Κορδέλλας είχε την ιδέα της «συνάντησης» του Αισώπου με τον Καραγκιόζη. Με αποτέλεσμα οι Μύθοι να εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του θεάτρου σκιών. «Αναζητώντας βιογραφικά στοιχεία του Αισώπου, βρήκα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης μια έκδοση του 1890, με τίτλο “Βίος Αισώπου του Φρυγός”, που, χωρίς να είμαι ειδικός, μου μοιάζει με μεσαιωνικό αφήγημα, όπου στο δεύτερο τουλάχιστον μέρος του η φαντασία του συγγραφέα (ή, μήπως, συλλέκτη των περί τον Αίσωπο ιστοριών;) οργιάζει, με τρόπο που θα ζήλευαν οι σουρεαλιστές, αν το γνώριζαν», παρατηρεί ο Γιώργος Κορδέλλας. «Πολλές από τις ιστορίες του μου φαίνονταν γνωστές, χωρίς να μπορώ να εντοπίσω από πότε και από πού τις γνώριζα. Βασισμένος στο υλικό αυτό, έγραψα κάποιες σκηνές θεατρικού τύπου με επεισόδια από τη ζωή αυτού του ασχημομούρη, πανέξυπνου και αυθόρμητα αντικομφορμιστή δούλου, που πολλές φορές μου θύμιζε τη φιγούρα του Καραγκιόζη. Εντόπισα ακόμη και φράσεις του που είχε δανειστεί, αιώνες αργότερα, ο πρωταγωνιστής του ελληνικού θιάσου σκιών (πιθανόν και ο Οθωμανός πρόγονός του, μια και δυστυχώς δεν γνωρίζω το ρεπερτόριο των έργων του). Ετσι, απόλυτα φυσικά, προέκυψε η ιδέα, αντί να παιχτούν οι σκηνές αυτές από ηθοποιούς στη σκηνή, να δοθούν στον θίασο των σκιών του μαγικού μπερντέ. Ηδη από τις πρώτες πρόβες διαπιστώθηκε ότι είναι απόλυτα συμβατοί με τα πρόσωπα των ιστοριών του Αισώπου, ο οποίος ενδύθηκε έτσι τη μορφή του Καραγκιόζη».

 

Για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι Μύθοι του Αισώπου είναι η αρχέτυπη αγωγή του πολίτη. Διαμορφώνουν κοινωνική και πολιτική σκέψη και, σε αντίθεση με τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια, δεν περιέχουν τα στοιχεία του μεταφυσικού και του φόβου. Οι ήρωές του είναι κυρίως ζώα που ζουν, μιλούν και πράττουν σαν άνθρωποι. Ολες του οι ιστορίες καταλήγουν σε ένα διδακτικό επιμύθιο. Οι διάλογοι είναι σύντομοι και τα παραμύθια μικρά. Δεν έγραψε ποτέ ούτε μία ιστορία, καθώς το μόνο που έχει βρεθεί είναι αφηγήσεις. Αρκούσαν, όμως, για να ταξιδέψουν και στους πιο μακρινούς πολιτισμούς.

 

IΝFO: Στέγη, λεωφόρος Συγγρού 107-109. Εισιτήρια: 210 900 5800. Σάββατο 9 Μαρτίου: 19.00. Κυριακή 10 Μαρτίου: 12.00 και 16.00. Τιμές εισιτηρίων: 8 – 12 – 15 ευρώ (για ενήλικες και παιδιά).

 

 

Scroll to top