Αλματώδη άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στην κινεζική αγορά, έχοντας ταυτόχρονα ευνοϊκές προοπτικές διατήρησης και διεύρυνσης. Ελαιόλαδο, βαμβάκι και κρασί καθιερώνονται στην αγορά της ασιατικής χώρας, με τον ελληνικό τομέα τροφίμων και ποτών να εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει έναν δυναμικό εξαγωγικό κλάδο.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ελληνικού παρθένου ελαιόλαδου, οι εξαγωγές του οποίου προς την Κίνα, εντός του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2012, κατέγραψαν αύξηση ύψους 54%. Εντός του 2011, για το σύνολο του οποίου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατεγράφη μια σημαντική αύξηση από τους 3.298 τόνους στους 5.900 τόνους, κατά σχεδόν 79%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 6 εκατ. ευρώ ετησίως. Οσον αφορά το βαμβάκι, οι εξαγωγές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, επίσης στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2012, ανήλθαν στα 31,24 εκατ. ευρώ, ήτοι 54%. Αύξηση καταγράφουν επίσης οι εξαγωγές οίνων προς την ασιατική χώρα.
Η δυναμική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά οφείλεται «στο πείσμα, την επιμονή και το εμπορικό δαιμόνιο των Ελλήνων εξαγωγέων», όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδου, παρά στις σχετικές επενδυτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο χωρών. Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας μας, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Σταματίνα Μάρκου, απάντησε: «Φυσικά και στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία οι εξαγωγές. Οι διακρατικές συμφωνίες απλά επιχειρούν να μειώσουν τη γραφειοκρατία».
Η εν λόγω αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης προκύπτει, αφενός μεν από τη σταδιακή αλλαγή διατροφικών προτύπων στην Κίνα, με πολιτική μάλιστα ενθάρρυνση, αφετέρου δε από την αύξηση του συνολικού αριθμού των καταναλωτών που έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν το ελαιόλαδο και να το εντάσσουν στη διατροφή τους. Σημειώνεται δε ότι κινεζική αγορά είναι ταχέως αναπτυσσόμενη, περιλαμβάνοντας σήμερα 1,3 δισεκατομμύρια καταναλωτές. Ταυτόχρονα, η μειωμένη ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου επιτρέπει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για το 2013, όπως επίσης και η συνέχιση εμπορικών και παραγωγικών συμφωνιών στον κλάδο του κρασιού, που άρχισαν από το 2010 και έπειτα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδου, η χώρα μας υπολείπεται ακόμη σημαντικά του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 10%, έναντι 35% της Ιταλίας και άνω του 50% για την Ισπανία. «Σε κανένα προϊόν χαμηλού κόστους δεν θα είμαστε ποτέ ανταγωνιστικοί διότι υπάρχουν χώρες όπως η Ινδία, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορούμε όμως να είμαστε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα», υπογραμμίζει η κ. Μάρκου. Σήμερα περίπου 1.200 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν εξαγωγές προς την Κίνα. Η κ. Μάρκου όμως προειδοποιεί: «Η Κίνα δεν είναι El Dorado, όπως παρουσιάζεται. Πρέπει να έχει σοβαρό προφίλ ένας επιχειρηματίας για να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα».
Στέργιος Ζιαμπάκας