03/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημιουργίες στα αποκαΐδια

      Pin It

Δημιουργίες στα αποκαΐδια

 

Μετά την πυρκαγιά στη θεραπευτική κοινότητα του Κορυδαλλού «Εν Δράσει», τα μέλη της πάλεψαν διπλά και τριπλά όχι μόνο για τη θεραπευτική τους προσπάθεια αλλά και για να σταθούν αποφασιστικά απέναντι στην καταστροφή. Μετά το πρώτο σοκ, βολεύτηκαν πρόχειρα στις αίθουσες του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών, συνέχισαν την ομαδική τους δουλειά, συζήτησαν για το πώς και το γιατί έφτασαν οι φλόγες να καταπίνουν όλα τα χρόνια λειτουργίας της κοινότητας, τα ημερολόγια τους, τις ζωγραφιές και τα αντικείμενα που είχαν κατασκευάσει εκεί, τα βιβλία, τη μουσική τα έπιπλα, την κουζίνα, όλα. Στις 24/11/2012 με ένα δικό τους ρεπορτάζ, που φιλοξενήθηκε στις σελίδες του Ιού, έγιναν οι ίδιοι δημοσιογράφοι και προσπάθησαν με τα δικά τους κείμενα να παρουσιάσουν την εφιαλτική νύχτα στον Κορυδαλλό. Μια νύχτα που ξεκίνησε με τις διαμαρτυρίες κρατουμένων και κατέληξε με την καταστροφή της κοινότητας.

 

Ο τότε υπεύθυνος της κοινότητας Βαγγέλης Κυργέτσος με την επιμονή και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του και ο Μανώλης Χάρος με μεγάλη δόση εθελοντικής προσφοράς είχε την ιδέα να αποχαιρετήσουν τα μέλη την καμένη κοινότητα με ζωγραφική στους τοίχους της. Αφού λοιπόν άδειασαν τον χώρο από όλα τα κατεστραμμένα αντικείμενα και αφαιρέθηκαν οι σοβάδες άρχισε η… τέχνη. Ζωγραφίζοντας τους καμένους τοίχους διαλέγοντας τη «μουτζούρα» της φαντασίας του ο κάθε κρατούμενος μέλος του «Εν Δράσει» αποχαιρέτησε δημιουργώντας τον χώρο που στέγαζε και θα ξαναστεγάσει σύντομα τις προσπάθειες και τις ελπίδες του.

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………….. 

 

Η τέχνη που απελευθερώνει

 

Του Χαράλαμπου Πουλόπουλου

 

Η πυρκαγιά που ξεσπάει στη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, έπειτα από εξέγερση κρατουμένων, τον Σεπτέμβριο του 2012 καταστρέφει ολοσχερώς όλο τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις. Μια κοινότητα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα και κινδυνεύει να διαλυθεί. Κυριαρχεί λύπη, πόνος, θυμός και φόβος…

 

Μέσα από την κρίση και τον κίνδυνο αποδιοργάνωσης αναδεικνύεται μια ευκαιρία για τέχνη, δημιουργία και αλληλεγγύη. Τα μέλη της κοινότητας, υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, μέλους του εθελοντικού διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, ζωγραφίζουν στους καμένους τοίχους, εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα, προσπαθούν να μην το βάλουν κάτω.

 

Για τα μέλη της κοινότητας τέχνη αποτελεί μια εμπειρία μάθησης και αυτογνωσίας και ένα μέσο επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι καμένοι τοίχοι σήμερα συμβολίζουν τη δημιουργία και την ελπίδα μετά την καταστροφή και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι η ελπίδα μπορεί να γεννηθεί ακόμα και μέσα από τις στάχτες.

 

Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένας δρόμος για την πνευματική ελευθερία και την υπέρβαση, που αντανακλά τη θέληση και τη μοναδικότητα του ανθρώπου. Οι θεραπευτικές κοινότητες, που επιδιώκουν την απεξάρτηση του ανθρώπου από τα ναρκωτικά και την απελευθέρωσή του από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης, βρίσκουν στην τέχνη ένα ισχυρό σύμμαχο για να βοηθήσουν τα μέλη τους να αλλάξουν, αλλά και για να στείλουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι η αλλαγή αυτή είναι δυνατή.

 

Μέσα στις φυλακές μικρές κοινότητες ανθρώπων αγωνίζονται για να αλλάξουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους και να ξαναβγούν στην κοινωνία.

 

*Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι διευθυντής του ΚΕΘΕΑ

 

…………………………………………………………………………………………………………………………

 

Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη

 

Η εικαστική έκθεση του ΚΕΘΕΑ) «Κοινότητες στη φυλακή, κοινότητες στην κοινωνία» αρχίζει τη διαδρομή της από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η κοινότητα ξαναστήνεται από την αρχή και οι δημιουργίες των μελών της αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα εκφράζοντας την αναγέννηση της ελπίδας.

 

Μαζί με τα έργα ζωγραφικής εκτίθενται και έργα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση», δύο θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα), αναδεικνύοντας τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως μέσου προσωπικής έκφρασης και ισχυρού συμμάχου στην προσπάθεια για απεξάρτηση, αλλαγή και επαφή με την κοινωνία.

 

Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, που βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ουσιών και των οικογενειών τους από το 1983 όταν δημιουργήθηκε η «Ιθάκη», η πρώτη ελληνική θεραπευτική κοινότητα. Το ΚΕΘΕΑ στοχεύει στην απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως ισότιμων και ενεργών πολιτών. Το ΜΜΣΤ για μία ακόμα φορά υποστηρίζει την προσπάθεια των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ για επαφή με την κοινωνία. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΘΕΑ για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας του.

 

……………………………………………………………………………………. 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ώρα 14.00

Διάρκειας έκθεσης: 2/03-15/04/2013

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ, Μανώλης Χάρος, ζωγράφος

Για περισσότερες πληροφορίες: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τηλ. 2310 240002, 2310 240403

 

Scroll to top