Pin It

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Athens Animfest (7-13 Μαρτίου) στην Ταινιοθήκη

 

Η διοργάνωση εξασφάλισε 167 ταινίες από 33 χώρες και την Ελλάδα, αφιερώματα σε σημαντικές εθνικές σχολές (πολωνική, γαλλική) κι έναν κορυφαίο Ισραηλινό φιλοξενούμενο, τον Ρόνι Ορεν με τις πλαστελίνες του

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Είναι το είδος που λατρέψαμε από παιδιά. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν τη δική τους υψηλή θέση στη συνείδηση των θεατών, μικρών και μεγάλων. Εχουν δημιουργήσει μια παράδοση υψηλών προδιαγραφών με τεράστια απήχηση στο κοινό. Οχι απλώς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ταινίες φιξιόν, αλλά μερικές φορές συμβαίνει το αντίθετο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τη «Νεκρή νύφη» την καλύτερη ταινία του Τιμ Μπέρτον, το ίδιο και τον «Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη». Το «Τρίο της Μπελβίλ» κρατάει υψηλή θέση στις καρδιές μας και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει έστω κι ένας ενήλικας που δεν έκλαψε στα πρώτα λεπτά του οσκαρικού «Up» («Ψηλά στον ουρανό»).

 

Ακόμα πιο εκλεκτό είδος είναι τα μικρού μήκους animafilms καθώς μέσα σε λίγα λεπτά συμπυκνώνουν νοήματα και ιστορίες υψηλού επιπέδου. Οι καλλιτέχνες της ρωσικής, της πολωνικής ή της γαλλικής σχολής συνενώνουν τις καλές τέχνες με τον λόγο, τη μουσική, συνδυάζουν εύρος τεχνών σε ταινίες–αριστουργήματα.

 

Ενας μαραθώνιος αποκαλύψεων περιμένει τους «φαν» του είδους στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation (8th Athens Animfest) από την Πέμπτη (7 έως 13 Μαρτίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Παρά την οικονομική κρίση, πιστό στο ραντεβού του επανέρχεται, καθώς με τα χρόνια κατάφερε να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς για τους Ελληνες και ξένους επαγγελματίες και θεατές. Επίσημος προσκεκλημένος είναι ο Ισραηλινός Ρόνι Ορεν, animator και καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ιερουσαλήμ, ο οποίος με βασικό υλικό την πλαστελίνη δημιουργεί ένα ευφάνταστο σύμπαν.

 

«Το Animfest αποτελεί τόπο συνάντησης νέων ανθρώπων, 20 έως 35 ετών, όχι μόνο στις σπουδαστικές ταινίες, αλλά και στο διαγωνιστικό τμήμα, όπου συμμετέχουν επαγγελματίες. Βλέπουμε ταινίες που διακρίνονται από τη φρεσκάδα και την προσωπική ματιά του δημιουργού έχοντας πίσω τους ολόκληρη καλλιτεχνική παράδοση. Δουλεύουν τα πιο απίθανα υλικά, όπως ο Ορεν την πλαστελίνη», μας λέει η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου διδάσκει σινεμά, και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, συνδιοργανωτή του Animfest.

Ελληνικό animation

 

«Στην Ελλάδα τα πράγματα τώρα αναπτύσσονται στον χώρο του animation κι είναι ευτύχημα ότι φέτος συμμετέχουν με δουλειές τους ομάδες φοιτητών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ιωαννίνων, το τμήμα της Πάτρας, τη Γραφιστική Αθήνας», λέει η κ. Σωτηροπούλου. «Επίσης πολύ δυναμικά μπαίνουν στον χώρο οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τι προσφέρει το κράτος στους φοιτητές που ασχολούνται με το animation, μια χαρά τα πάνε τα παιδιά. Το κινούμενο σχέδιο δεν έχει την ενίσχυση που έχει σε άλλες χώρες. Δεν έχει περάσει καν στη συνείδηση του κοινού ότι πρόκειται για ξεχωριστό καλλιτεχνικό είδος. Ακόμα και οι φίλοι μου μού λένε, «δείχνεις ταινίες για παιδιά». Οχι, τους απαντώ, οι δημιουργοί τους είναι σπουδαίοι ζωγράφοι, καλλιτέχνες με σημαντική παιδεία πίσω τους. Είναι ταινίες για μεγάλα παιδιά».

 

Στο 8th Athens Animfest θα προβληθούν 167 ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα κι άλλες 33 χώρες. Η γαλλική παραγωγή έχει την τιμητική της με αφιέρωμα, που συνδιοργανώνεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο (64 ταινίες). Ετερο αφιέρωμα είναι αυτό στο πολωνικό studio SE-MA-FOR. Οι ταινίες των Πολωνών έχουν τεράστια απήχηση στο κοινό, σαρώνουν τα βραβεία, συνδυάζουν τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική, τις πνευματικές αναζητήσεις, το χιούμορ. Θα προβληθούν συνολικά 19 ταινίες σε συνεργασία με την πολωνική πρεσβεία.

 

Κάτω από τον τίτλο «Animation των Γειτόνων» θα προβληθούν 9 ταινίες από: Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Πολωνία, Λιθουανία. Θα προβληθούν και τέσσερις ταινίες του Ρώσου Βλαντισλάβ Στάρεβιτς. «Οι Ρώσοι είναι πρωτοπόροι στο είδος και κατέχουν ξεχωριστή θέση εδώ και χρόνια. Το εξαιρετικό με τους animators είναι ότι μπορούν με αφετηρία ένα ξυλάκι να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα. Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι έχουν τεράστια παράδοση και σπουδαίες σχολές όπου όλη η κινηματογραφική, η θεατρική τους παράδοση, οι εικαστικές τέχνες τους αποτυπώνονται στο κινούμενο σχέδιο. Μία από τις καλύτερες σχολές στον κόσμο έχουν και οι Ισραηλινοί. Πολλοί από τους καλλιτέχνες πριν καν τελειώσουν βρίσκουν δουλειά στην Αμερική», λέει η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου.

 

«Τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη έχουν οι Γάλλοι. Δύο τουλάχιστον μεγάλου μήκους ταινίες τους κάθε χρόνο κάνουν διεθνή καριέρα. Εκεί ζει και εργάζεται κι ο δικός μας Φίλιππος Γραμματικόπουλος, που έχει διακριθεί διεθνώς. Δεν τα καταφέραμε να του κάνουμε αφιέρωμα. Η Αγγλία, επίσης, έχει φοβερές σχολές και τροφοδοτεί με καλλιτέχνες όλο τον κόσμο. Στο φεστιβάλ φιλοξενούμε ταινίες και από ΗΠΑ, Ιράν και Κίνα. Οι Κινέζοι έχουν χιλιάδες ώρες παραγωγής ταινιών κινουμένων σχεδίων, από εμπορικές σειρές για παιδιά μέχρι αριστουργήματα για μικρούς και μεγάλους».

 

Στο πρόγραμμα του Animfest συμπεριλαμβάνονται: διάλεξη του Ρόνι Ορεν, animator και καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ιερουσαλήμ (ΑΚΤΟ 7.3.2013), masterclass του ίδιου στο Μεταπτυχιακό «Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση» του ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιου Αθήνας (8.3.2013) και ημερίδα με θέμα «Οπτικοακουστικό και Εκπαίδευση» (Ταινιοθήκη της Ελλάδος 9.3.2013).

 

[email protected]

 

IΝFO: Γενική είσοδος 5 ευρώ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top