Η πρώτη δίκη για τον Τσοχατζόπουλο αφορά μόνο φορολογικές παραλείψεις. Υποβρύχια και ΤΟR-Μ1 ακολουθούν, αφού ακόμη «ξεσκονίζουν» τις δικογραφίες
Της Μαρίας Δήμα
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσει σήμερα προκειμένου να λογοδοτήσει με τη Δικαιοσύνη για τα ανακριβή «πόθεν έσχες» του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ήδη προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του υπουργείου Αμυνας, αναμένεται να δικαστεί σήμερα για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.
Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν:
την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.
Επίσης, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.
Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται και αντιτείνει στο «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010 για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
«Ξεσκονίζουν» τα εξοπλιστικά
Την ίδια στιγμή στο Πρωτοδικείο, οι ειδικοί ανακριτές, πρόεδροι Πρωτοδικών, Γαβριήλ Μαλλής και Ιωάννης Σταυρόπουλος, έχουν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ΤΟR-Μ1. Ηδη έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ζητώντας το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φέρεται να διακινήθηκε μαύρο χρήμα που αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων. Παράλληλα, αναζητούν το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας Beeston Management SA μέσω της οποίας διακινήθηκαν 2.100.000 ευρώ για την υπόθεση των TOR-M1, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει κανένα στοιχείο.