Με δύο λίστες για τη νέα Κ.Ε. οι βενιζελικοί -Σύμπραξη των διαφορετικών παπανδρεϊκών τάσεων για εκλογή περισσότερων μελών
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Απρόσμενες συμμαχίες, εσωτερικά ρήγματα και μπόλικο παρασκήνιο περιείχε η χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη της 180μελούς Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (130 εκλεγμένοι-50 αριστίνδην), από την οποία θα προκύψει το νέο 17μελές Πολιτικό Συμβούλιο και η εκλογή του νέου γραμματέα, πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ολως περιέργως, οι πιο αξιοσημείωτες ρωγμές προήλθαν από το βενιζελικό στρατόπεδο, το οποίο αν και έδειχνε να μην ανησυχεί για τον έλεγχο της πλειοψηφίας της Κ.Ε., κατέβασε τουλάχιστον δύο διαφορετικές λίστες, ενώ είχε και απώλειες στελεχών προς την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Η επίσημη βενιζελική γραμμή πριμοδότησε μεταξύ άλλων τους Χρήστο Πρωτόπαπα, Νίκο Σαλαγιάννη, Δημήτρη Καρύδη, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, Λευτέρη Κατσικαρέλη, Γιάννη Πέππα και Νάσο Αλευρά. Στην ίδια ομάδα συμμετείχε εξάλλου και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος όμως εκλέγεται χωρίς σταυρό λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας.
Σε άλλη φράξια βενιζελικών υποψηφίων συνασπίστηκαν στελέχη νεότερης γενιάς όπως οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Χρήστος Δρούζιας από την ομάδα νέων επιστημόνων, η υπεύθυνη για τα social media του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη αλ Σάλεχ, και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς.
Δική τους ομάδα συγκρότησαν οι επίσης βενιζελικοί, Νίκος Ανδρουλάκης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι το Σάββατο συγκρούστηκαν και κατάφεραν το μέτρο εκλογής να κυμαίνεται στο 20%, σε αντίθεση με την πρόταση του Χρήστου Πρωτόπαπα για ποσοστό 30%. Τα δύο στελέχη προώθησαν υποψηφίους μέχρι 35 ετών (Ν. Μήλης, Αγγ. Βουράκης, Ανδρ. Σπυρόπουλος) θέλοντας να δώσουν μήνυμα ηλικιακής ανανέωσης στα όργανα, ενώ αλληλοϋποστηρίχθηκαν ανεπισήμως με ορισμένους εκ των υποψηφίων του μπλοκ του Κώστα Σκανδαλίδη όπως ο Κώστας Ζώγας.
Με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο συμμάχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Πανταζής και η Τόνια Αντωνίου. Οι διχογνωμίες και τα παρατράγουδα που ακολούθησαν στο συνέδριο της Νεολαίας ενδεχομένως να αποτελούν έναν από τους λόγους της συμμαχίας των δύο βενιζελικών στελεχών, μέχρι πρότινος με τη σκληρά αντιπολιτευόμενη Αριστερή Πρωτοβουλία.
Σε σύμπραξη οδηγήθηκαν οι βασικές παπανδρεϊκές πτέρυγες, η «κίνηση των 75» των Μιχάλη Καρχιμάκη, Π. Οικονόμου, Γρηγόρη Νιώτη με την ομάδα των 7 υφυπουργών (Πεταλωτής, Σαχινίδης, Οθωνας, Μωραϊτης κ.ά.), προκειμένου να εκλέξουν περισσότερους υποψηφίους. Μαζί τους είχαν και την ομάδα της Βόρειας Ελλάδας (Μαμέλης, Τσιόκας), η οποία πάντως έδωσε στήριξη και στο μπλοκ Παναγιωτακόπουλου, θεωρώντας ότι μοιράζονται παραπλήσιες θέσεις. Ο Παύλος Γερουλάνος, αν και ακραιφνής παπανδρεϊκός, λέγεται ότι προσπάθησε να εκλεγεί βασιζόμενος στις προσωπικές του δυνάμεις.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η Φώφη Γεννηματά θα συμμετάσχουν στη Κ.Ε. ως αριστίνδην μέλη, ως εκλεγέντες βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου, μια απόφαση της Ιπποκράτους που αποκλιμάκωσε την πόλωση που θα δημιουργούνταν ανάμεσά τους για την πρωτιά στην ψηφοφορία.
Για υποψήφιοι γραμματείς του Κινήματος παίζουν οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Θάνος Μωραΐτης, χωρίς να αποκλείονται επιπλέον προσθήκες ονομάτων ώς την τελευταία στιγμή.