Βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την επίπλαστη ενότητα του ΠΑΣΟΚ το θέμα της λήψης νέων μέτρων – Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Ευ. Βενιζέλος παρά τις έντονες διαφωνίες
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Με έναν προσωρινό συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών τάσεων με την ηγεσία του κόμματος, που -όπως αναμενόταν- δεν αμφισβητήθηκε ουδόλως, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Η εφαρμογή της πολιτικής του Ευάγγελου Βενιζέλου έλαβε ψήφο ανοχής, μέχρι νεωτέρας, ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να παρουσιάσει τις αποφάσεις ως «ομόφωνη αποδοχή» της εισήγησής του.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, μέσω κύκλων του, εξέφραζε για τα αποτελέσματα «απόλυτη ικανοποίηση», δεν πρέπει να νιώθει καθησυχασμένος, ούτε νικητής, αφού οι διαφωνίες που κατεγράφησαν είναι ισχυρές και καταδεικνύουν τις στρατηγικού χαρακτήρα αντιθέσεις που αναπτύσσονται εντός των κόλπων του Κινήματος.
Χάσμα για το Μνημόνιο
Το πλέον ανησυχητικό χάσμα εντοπίζεται στο ζήτημα της αναθεώρησης του Μνημονίου που τέθηκε μεταξύ άλλων από τους Δημήτρη Ρέππα και Χρήστο Παπουτσή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, απαντώντας με την πρόταση για επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, που όμως δεν φαίνεται να καλύπτει το αίτημα για βελτίωση του προγράμματος με τους δανειστές.
Ενα επιπλέον σημείο που θα κρίνει στο άμεσο μέλλον τις εύθραυστες ισορροπίες της Ιπποκράτους αφορά την απόφαση, βάσει εισήγησης Βενιζέλου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αποδεκτή τη λήψη νέων μέτρων, θέμα που ζήτησαν αρκετοί σύνεδροι και πιο έντονα ο Κώστας Σκανδαλίδης. Τα νέα μέτρα, αυτή την ώρα, είναι ένα διόλου απίθανο ενδεχόμενο, που απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά να επιφέρει παρενέργειες και στην κυβέρνηση, όπου συμμετέχει ως εταίρος το ΠΑΣΟΚ.
Ζήτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση ουσιαστικά δεν ετέθη, με εξαίρεση τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και την ομάδα της Βόρειας Ελλάδας, που το έθιξαν στις παρεμβάσεις τους αλλά χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία γι' αυτό. Ακόμη και η Κίνηση του Μιχάλη Καρχιμάκη που διεμήνυε ότι η απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από τα κυβερνητικά βάρη αποτελούσε ζήτημα αιχμής, έριξε τελικά κατά πολύ τους τόνους. Ως εκ τούτου, διευκολύνονται σημαντικά τα σχέδια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τοποθέτηση πολιτικών στελεχών σε επικείμενο ανασχηματισμό.
Στα αμιγώς εσωκομματικής κατανάλωσης συμπεράσματα του συνεδρίου επισημαίνεται το ρήγμα στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος του Ευάγγελου Βενιζέλου, με επιλογές κόντρα στην επίσημη γραμμή, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στο 10% των αποτελεσμάτων για τη νέα Κ.Ε. ήταν πρώτος σε σταυρούς.
Ως τελευταία στη σειρά, αλλά όχι ασήμαντη, σημειώνεται η δυναμική παρουσία των παπανδρεϊκών, τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και σε επίπεδο καταγραφής συσχετισμών. «Πρόκειται για μια ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι παπανδρεϊκό κόμμα», σχολίαζε με νόημα κομματικός παράγοντας, φίλα προσκείμενος στον πρώην πρωθυπουργό.