Ο Α. Σαμαράς βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν, με «εύκολα» θέματα όπως η οικονομική συνεργασία, αλλά και δύσκολα όπως η ΑΟΖ αλλά και οι ιμάμηδες στη Δ. Θράκη
Του Τάσου Τσακίρογλου
Να τετραγωνίσουν τον κύκλο των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο μιας σύνθετης εσωτερικής και περιφερειακής πολιτικής κατάστασης θα επιχειρήσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν, στη δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά τον Μάιο του 2010, παρουσία δεκάδων υπουργών από τις δύο χώρες.
Συνοδεία πολλών υπουργών
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Επικρατείας Δ. Σταμάτη, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Υγείας Α. Λυκουρέντζο, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, καθώς και τους αναπληρωτές υπουργούς Επικρατείας Σ. Κεδίκογλου, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρα, αλλά και τους υφυπουργούς Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη και Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, θα υπογραφούν περί τα 12 πρωτόκολλα συνεργασίας, δηλώσεις προθέσεων και συμφωνίες εμβάθυνσης των σχέσεων σε μεγάλη γκάμα θεμάτων που θα κυμαίνονται από τον τουρισμό και την ενέργεια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, την παιδεία και τη ναυτιλία. Αυτά όλα θα αποτελέσουν τη «θετική ατζέντα» μεταξύ των δύο μερών, αφού περιλαμβάνει όλα τα ώριμα θέματα χαμηλής πολιτικής που έχουν προετοιμαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και επιδιώκεται να αποτελέσουν τη γέφυρα για τη βελτίωση του κλίματος και να σηματοδοτήσουν, όπως είχε πει στην Αθήνα τον Φεβρουάριο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, «μια ψυχολογική αλλαγή».
Ωστόσο, η «βαριά» ατζέντα των καυτών διμερών θεμάτων αναμένεται να τεθεί στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών σε συνέχεια της συζήτησης που είχαν στη Ντόχα του Κατάρ. «Θα έχουμε μια πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11 μέχρι το βράδυ (…) Φυσικά θα εξετάσουμε ένα σύνολο θεμάτων, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα του ΝΑΤΟ» σημειώνει ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι στρατηγική. «Θέλουμε να της δώσουμε μια διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει δηλαδή στις διμερείς σχέσεις μια πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα «σου 'πα, μου 'πες»» υπογραμμίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες
Στην κορυφή της λίστας των θερμών θεμάτων θα τεθεί το ζήτημα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τριβές που έχει προκαλέσει η κίνηση της Αγκυρας να χορηγήσει άδειες σε «οικόπεδα» νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και η πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να προσφύγει με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ως μια πρώτη κίνηση για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό συνδέεται με την (εικαζόμενη) πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, κίνηση, ωστόσο, που φαίνεται να ξανασκέφτεται σοβαρά ύστερα από την έντονη αντίδραση της Αγκυρας αλλά και τις «φιλικές παραινέσεις» των ΗΠΑ για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα θέσει στον ομόλογό του το θέμα των ιμάμηδων που θα διδάσκουν το Κοράνι στα δημόσια σχολεία στη Θράκη, καθώς έχει ήδη ζητήσει την ακύρωση του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου. Παράλληλα, για να ενισχύσει τις θέσεις της Αγκυρας, θα εκδηλώσει τη δυσφορία του για την κατάργηση 12 μειονοτικών σχολείων, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. «Η Συνθήκη της Λωζάννης καθαρά δίνει το δικαίωμα στην τουρκική μειονότητα να οργανώνει και να ασκεί τις θρησκευτικές της λειτουργίες χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή Ζαμάν, επικαλούμενη τουρκικές διπλωματικές πηγές. Στα ζητήματα αυτά ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις, στη βάση της «αμοιβαιότητας», προκειμένου να κάνει κάποιο θετικό βήμα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Μπίζνες στην Τουρκία
Σε ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την Τουρκία στοχεύει η ελληνική πλευρά
Στα δέκα δισ. δολάρια έχει τεθεί ο στόχος για το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από τα πέντε δισ. στα τέλη του 2012, και αυτός αναμένεται να επιτευχθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με τις συμφωνίες που υπογράφονται τόσο σε διακρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
«Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές. Η ανάπτυξη προϋποθέτει εξωστρέφεια με τη διττή έννοια: προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και “άνοιγμα” των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό». Με τη δήλωση αυτή του επικεφαλής διεθνών δράσεων του ΣΕΒ, Θ. Λαβίδα, δίνεται το στίγμα των επιδιώξεων του ιδιωτικού τομέα μέσω του Επιχειρηματικού Φόρουμ που θα συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 100 ελληνικών επιχειρήσεων και 200 τουρκικών, παρουσία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.
Μαζί με τον κ. Σαμαρά ταξιδεύουν ονόματα όπως οι Α. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου, Ευ. Σπανός, πρόεδρος της Βιοϊατρικής, Στ. Λεκάκος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Θ. Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, Γ. Μυλωνάς, πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ κ.ά.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις εστιάζουν το ενδιαφέρον τους:
1. Στην προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων, χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής, συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real estate στην Ελλάδα.
2. Στην αναζήτηση τουρκικών εταιρειών που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων.
3. Στην ευρύτερη αξιοποίηση της μεγάλης τουρκικής αγοράς με 70 εκατ. καταναλωτικό πληθυσμό.
4. Στην επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες.
5. Στο τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση.
6. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.
7. Στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες της περιοχής.
8. Στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι ελληνικές εταιρείες πιστεύουν ότι διαθέτουν τις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές.
9. Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και οι δύο πλευρές διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία.
10. Στον τουριστικό τομέα, όπου διαφαίνεται μια διαφορετική προσέγγιση και οδηγείται σε συνέργειες με κοινά πακέτα που μπορούν να προσελκύσουν καλύτερα τις μαζικές τουριστικές αγορές Απω Ανατολής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής.
Τ.Τ.