Της Ελένης Κωσταρέλου
Το σίριαλ της τρόικας παίρνει δραματική τροπή, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς -αυτή τη φορά -καλείται να πλασάρει όσο πιο ανώδυνα γίνεται για την κυβέρνηση τα δυο πιο σκληρά μέτρα του Μνημονίου, που αφορούν τις απολύσεις και την περικοπή του κατώτατου μισθού.
Στην προγραμματισμένη –εκτός απροόπτου- συνάντηση του πρωθυπουργού την Πέμπτη με τους επικεφαλής της τρόικας θα τεθούν επί τάπητος οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση και οι οποίες πλέον πρέπει να ικανοποιηθούν. Δεν είναι άλλες από:
1. Απολύσεις. Οι φωνές εντός και εκτός χώρας μιλούν μόνο για απομακρύνσεις των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η χθεσινή συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη (ρεπορτάζ σελ. 51) μπορεί να ήταν καταρχήν διερευνητική, αλλά η τρόικα διεμήνυσε ότι υπάρχει «μνημονιακή δέσμευση». Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Ολι Ρεν από το Eurogroup (ρεπορτάζ σελ. 51) όταν θύμιζε στην κυβέρνηση ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο. Μετά τις 1.981 διαθεσιμότητες του 2012 που ακόμα είναι σε εξέλιξη, έπονται οι μετακινήσεις. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο θα έχουμε 12.500 διαθεσιμότητες και έπονται άλλες 12.500 στο δεύτερο εξάμηνο.
2. Κατώτατος μισθός. Μετά από δυο Μνημόνια έχει περιοριστεί στα 586 ευρώ (510,95 ευρώ για νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών). Το νέο ύψος αυτού θα εξεταστεί στην αυριανή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι πρώτες συζητήσεις κάνουν λόγο για αναζήτηση του μηχανισμού περικοπής του.
Κι επειδή από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός δεν θα είναι πλέον αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά θα κρίνεται από τον κάθε υπουργό, είναι πλέον αυτονόητο που οδηγούμαστε. Δεν είναι τυχαίες οι φωνές των επιχειρηματιών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί κατώτατου μισθού 300 ευρώ!
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών. Το ζήτημα πλέον είναι πώς αυτά τα μέτρα θα περάσουν στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μην υπάρξουν κραδασμοί και κοινωνικές εκρήξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τόνοι έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν σε επίπεδο κυβέρνησης. Οπως δεν είναι τυχαίες και οι παρεμβάσεις, εντός και εκτός χώρας, περί μη επιβολής νέων μέτρων.
Ο διοικητής της Τραπέζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός. «Υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα αυτόν τον καιρό. Βέβαια, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι αρκετά δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος εκτιμώντας ότι έχουμε διανύσει το 70% της διαδρομής, για να συμπληρώσει πως «το τελευταίο κομμάτι είναι και το πιο δύσκολο και πιο εξαντλητικό».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσα στο 2013 αποκλείοντας εμμέσως τα μέτρα που το συνοδεύουν – αν και το κούρεμα ποτέ δεν προαναγγέλλεται. Με συνέντευξή του στην «Bild Zeitung», ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και ότι δεν αναφέρθηκε σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα υπάρξουν άσχημα νέα για την Ελλάδα φέτος».
Από το εξωτερικό, ένας από τους πέντε σοφούς της γερμανικής κυβέρνησης, ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Βιούρτσμπουργκ, Πέτερ Μπόφινγκερ, διαμηνύει πως πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα και δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η ύφεση – την οποία βλέπει να παραμένει και το 2013.