Της Ελένης Κωσταρέλου
Το πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον Αντώνη Μανιτάκη ήταν απλώς διερευνητικό. Ακουσαν όσα είχε να τους πει και του υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα έχει κάποιες… μνημονιακές δεσμεύσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να αποφασίσει, και μάλιστα λίαν συντόμως, την έξοδο σημαντικού αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
Στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να μην μπήκαν σε λεπτομέρειες για το ποιοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση επιφυλάχθηκαν να το θέσουν στις επόμενες συναντήσεις. Αν και έχει μείνει ανοιχτή η συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη, έχουν προγραμματίσει να το θέσουν εκτενώς στο επόμενο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να αποκλείεται να τεθεί διεξοδικά στη συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό.
Η δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα πριν δουν την πόρτα εξόδου θα προέλθει από «4» πηγές:
1. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι από τους περίπου 70.000 υπαλλήλους των υπουργείων επί συνόλου 700.000 μπορεί να προκύψει πλεονάζον προσωπικό το πολύ 2.500 άτομα.
2. Το βάρος φαίνεται να πέφτει σε ΟΤΑ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τον μεγάλο όγκο των 25.000 αποχωρήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν φέτος. Ηδη, έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε ΕΟΦ, Δήμο Θεσσαλονίκης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
3. Σημαντικός αριθμός αναμένεται να καλυφθεί από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στο πρόγραμμα έχουν μπει 700 φορείς στους οποίους υπηρετούν συνολικά 13.000 υπάλληλοι.
4. Συνεχίζεται το «κυνήγι» εντοπισμού επίορκων, αδικαιολογήτως απόντων και διορισμένων με πλαστά πιστοποιητικά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για 12.500 αποχωρήσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε πως η «μνημονιακή δέσμευση» θα τηρηθεί και φέρεται να επισήμανε πως αν απαιτηθούν απολύσεις πρέπει να γίνουν μόνο μετά από αξιολόγηση, δείχνοντας επίορκους, ακατάλληλους, αδικαιολογήτως απόντες και όσους διορίστηκαν με πλαστά πιστοποιητικά, παρ' ότι ο αριθμός αυτών δεν καλύπτει τις 12.500 αποχωρήσεις που ζητά η τρόικα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η τρόικα, πάντως, φάνηκε να εστιάζει περισσότερο στην τήρηση της δέσμευσης, λόγω του κακού προηγούμενου όπου δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για τον δημόσιο τομέα. Αλλωστε, έτσι εξηγούνται και οι διαβεβαιώσεις ότι το εγχείρημα της διαθεσιμότητας είναι νομικά «θωρακισμένο» και δεν πρόκειται να έχει την τύχη της εφεδρείας, που «κατέπεσε» στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός υπαλλήλων να επιστρέψει στις θέσεις του.