Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

 

Ανοιχτό άφησαν το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα -ή κατά την κυβέρνηση, πιο κομψά, του περιορισμού του αριθμού των εργαζομένων- τόσο ο επίτροπος Ολι Ρέν όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Μετά το τέλος των χθεσινών εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ολι Ρέν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζοντας ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, ο Φινλανδός είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει τον τρόπο που θα γίνουν οι αποχωρήσεις».

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του άφησε το όλο θέμα να αιωρείται και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή συζητά με την τρόικα, με την οποία θα συναντηθεί τρεις φορές αυτή την εβδομάδα, το πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα του δημόσιου τομέα. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο δημόσιο τομέα» είπε ο υπουργός, για τον οποίο «επιτυγχάνεται ο στόχος», ενώ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Αλλωστε, πρόσθεσε, είναι ένα θέμα που το χειρίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του κ. Μανιτάκη… Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο Ολι Ρέν και ο Γιάννης Στουρνάρας περιορίζονται σε μισόλογα φοβούμενοι κοινωνικές αναταραχές και προετοιμάζουν από κοινού τον αιφνιδιασμό των εργαζομένων.

 

Οι υπουργοί συζήτησαν και το θέμα της Κύπρου με τον νέο υπουργό της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Μιχάλη Σαρρή. Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο Μιχάλης Σαρρής είχε διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό πρόεδρο της ευρωζώνης Χερούν Ντάισελμπλουμ και στη συνέχεια με τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές καλό. Στη συνέντευξη Τύπου, όμως, ο Ολλανδός απέφυγε επιμελώς να μπει σε λεπτομέρειες για την έκβαση της συζήτησης και ανέφερε μόνο ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» μεταξύ της τρόικας και της κυπριακής κυβέρνησης, με στόχο να υπογραφεί το Μνημόνιο περί τα τέλη του Μαρτίου.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ελέγχου της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας σχετικά με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά πολλά σημεία παραμένουν ρευστά. Η λύση που κερδίζει έδαφος είναι να ανατεθεί ο έλεγχος στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με την εμπλοκή, όμως, της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

 

Υπάρχουν, όμως, κράτη-μέλη (Ολλανδία, Γερμανία) που επιμένουν ακόμη στην ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτική εταιρεία. Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, όλα δείχνουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά σε μια κατ' αρχήν γενική συμφωνία, αλλά η εξειδίκευση του όλου θέματος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης. Ο Μιχάλης Σαρρής έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για τη Λευκωσία το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά ο Ολλανδός πρόεδρος των 17 δεν ήταν -σκόπιμα- σαφής εάν οι εταίροι συμφωνούν, με κίνδυνο να τροφοδοτήσουν έξοδο κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες.

Scroll to top