05/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέσμη 9 προτάσεων

      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

53«Ακρογωνιαίος λίθος» της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας όλων των Ελλήνων, με την κατάργηση των χαρατσιών να είναι στην προτεραιότητά του.

 

Τη δέσμη των 9 προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο ΕΒΕΑ.

 

Κεντρική προτεραιότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταργηθούν τα σημερινά «χαράτσια», αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αδιανόητο να καθίστανται οι μικροϊδιοκτήτες ενοικιαστές των σπιτιών τους με την καταβολή του χαρατσιού, την ίδια στιγμή που κάποιοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό δεν φορολογούνται».

 

Το περιουσιολόγιο είναι αυτό που θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου, επί του οποίου μπορεί να θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η μεγάλη και η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογείται με μεγαλύτερους συντελεστές.

 

Δεύτερος κεντρικός «πυλώνας» για το νέο φορολογικό είναι η οργάνωση ενός δίκαιου κοινωνικά συστήματος. Προτείνεται η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος με την ίδια φορολογική κλίμακα, με προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές, αλλά και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

 

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων στόχος είναι τα έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξηθούν και να προσεγγίσουν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Παράλληλα θα αλλάξει η σημερινή σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων προς όφελος των πρώτων, ενώ θα μειωθεί άμεσα ο ΦΠΑ στην εστίαση –θέμα το οποίο το έχει ήδη θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα- στα είδη πρώτης ανάγκης (βρεφικό γάλα κ.ά.), πολιτιστικά προϊόντα. Επίσης φοροαπαλλαγές και προνομιακά καθεστώτα του μεγάλου πλούτου θα καταργηθούν.

 

Η επανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο «πυλώνα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων προτείνεται να υπάρξει καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος και η εστίαση του ΣΔΟΕ στα δύσκολα θέματα της φοροδιαφυγής, όπως οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καυσίμων.

 

Οπως τόνισε επανειλημμένως ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα που έφερε την Ελλάδα στην κρίση δεν ήταν πρόβλημα δημοσίων δαπανών, αλλά πρόβλημα μειωμένων εσόδων λόγω της εκτεταμένης νομότυπης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, τα ελληνικά φορολογικά έσοδα από το 2000 και μετά ήταν συστηματικά χαμηλότερα των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

 

Επίσης υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα είχε την τελευταία δεκαετία έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τότε θα έμπαινε το 2008 στη διεθνή κρίση με δημόσιο χρέος αντίστοιχο με αυτό της Γερμανίας.

 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε πως, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει την πολιτική της ως τη μοναδική ρεαλιστική, «επιδίωξή μας είναι να πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος με άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας».

 

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, επικεφαλής του τομέα φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας, επικαλούμενος την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ και την υστέρηση των εσόδων.

 

 

Scroll to top