Pin It

Πρόγραμμα οικοδομικής ανάπτυξης απειλεί με κατεδάφιση τα διάσημα γκράφιτι

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες μπροστά από το Τείχος του Βερολίνου για την επικείμενη κατεδάφιση τμήματός του που θα ανοίξει τον δρόμο σε προγράμματα οικοδομικής ανάπτυξης. Την Κυριακή πάνω από 6.000 διαδηλωτές απέκλεισαν τη γνωστή East Side Gallery, μια έκταση 1,3 χλμ. του Τείχους, που έχει μετατραπεί σε υπαίθρια γκαλερί, ενώ την Παρασκευή μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα είχε «κλειδώσει» το ίδιο σημείο. Στόχος των διαδηλωτών είναι να εμποδίσουν το περαιτέρω γκρέμισμα του διατηρητέου μνημείου και να προστατεύσουν τη ζωγραφική και τα γκράφιτι, τα οποία καλλιτέχνες, διάσημοι αλλά και ανώνυμοι έχουν φιλοτεχνήσει εκεί ήδη από το 1990. Οπως το φημισμένο «Fraterna Kiss», που απεικονίζει τον ιστορικό ασπασμό του Λεονίντ Μπρέζνιεφ με τον Ερικ Χόνεκερ.

 

Οι υποστηρικτές του σχεδίου επιμένουν πως το Τείχος δεν θα καταστραφεί, αλλά μόνο ένα κομμάτι του μήκους 22 μ. θα μετακινηθεί. Στόχος είναι να ανακατασκευαστεί η γέφυρα Brommy Bridge -είχε βομβαρδιστεί στη διάρκεια του πολέμου- προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε ένα νέο πάρκο, κυρίως όμως σε έναν πύργο ύψους 63 μ. που θα φιλοξενήσει 63 πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία, με πανοραμική θέα. Οσοι αντιτίθενται, επιμένουν πως θα καταστραφεί όχι μόνον ένα κομμάτι μνήμης της σύγχρονης ιστορίας της Γερμανίας, αλλά και η αισθητική αυτής της μοναδικής υπαίθριας γκαλερί, την οποία επισκέπτονται πάνω από 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο.

 

Ανάμεσα στα έργα που απειλούνται είναι και τα περίφημα «Κεφάλια με μεγάλα χείλη» του γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη Τιερί Νουάρ. Ο 54χρονος δημιουργός ήταν παρών στις διαδηλώσεις. «Ολες οι ζωγραφιές πάνω στο Τείχος έχουν γίνει σύμβολο ελευθερίας του Βερολίνου και της Ευρώπης» δήλωσε στην «Guardian». «Το μεγαλύτερο μέρος του Τείχους δεν υπάρχει πια. Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το κομμάτι του που κάποτε υπήρξε πέρασμα θανάτου. Δεν είναι σωστό να καταστρέψουμε την αυθεντικότητα του χώρου».

 

«Σ' αυτό το σημείο έχουν σκοτωθεί άνθρωποι και η ιδέα να χτιστούν πολυτελή διαμερίσματα είναι σαν να βάζεις ένα βενζινάδικο μπροστά σε κάποιο μουσείο του Βερολίνου» προσθέτει ο Σάσα Ντίσελκαμπ, ιδιοκτήτης πολλών βερολινέζικων κλαμπ, τονίζοντας ότι θα «πληγεί ανεπανόρθωτα» ο χαρακτήρας της περιοχής.

 

Ο Κάνι Αλαβί, ένας από τους πρώτους που έβαλε την εικαστική σφραγίδα του στο Τείχος και επικεφαλής της προσπάθειας που εξασφάλισε πριν από τέσσερα χρόνια 2,5 ευρώ για τη συντήρησή του, τονίζει: «Βλέπουμε την επιχείρηση ως μία ευθεία επίθεση εναντίον των έργων τέχνης». Παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι εφόσον γίνει η αρχή, η καταστροφή θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της East Side Gallery. Aλλωστε πριν από λίγα χρόνια ένα άλλο κομμάτι είχε κατεδαφιστεί εκεί κοντά για να ανοίξει ο δρόμος σε στάδιο.

 

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά. Δεσμεύτηκαν, όμως, ότι θα παρακολουθούν άγρυπνα τα τεκταινόμενα στο πολύπαθο Τείχος του Βερολίνου.

 

Επιμ.: Παρή Σπίνου

Scroll to top