Μια πολύ πρωτότυπη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
Το ελληνικό σινεμά είναι ρεύμα με ορίζοντα ή απλώς μια εφήμερη μόδα; Οι Γιώργος Ζώης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Ελίνα Ψύκου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας και Ηλίας Δημητρίου αναλύουν ο ένας την ταινία του άλλου και δίνουν απαντήσεις
Νά και μια ιδιαίτερη νεανική και μέσα στην απόλυτη επικαιρότητα εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., θα περάσουν τις πόρτες του και θα πάρουν θέση στο πάνελ οχτώ νέοι Ελληνες κινηματογραφιστές, που δεν έχουν κάνει πολλές ταινίες, αλλά οι περισσότεροι κάθε άλλο παρά απαρατήρητοι έχουν περάσει σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Θα μιλήσουν με θέμα «Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;».
Δύο από αυτούς είναι μικρομηκάδες.
- Ο Γιώργος Ζώης των «Casus Belli» (2010) και «Τίτλοι Τέλους» (2012), με την εντυπωσιακή πορεία στο εξωτερικό (μέχρι και στις υποψηφιότητες των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών βραβείων έφτασε με τη δεύτερη), ετοιμάζει τώρα την πρώτη μεγάλου μήκους του («Stage Fright»).
- Ο άλλος είναι ο Νεριτάν Ζιντζιρία του «Χαμομηλιού» (παίζεται αυτές τις μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος), που έκανε πέρυσι περίπατο σε Δράμα και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.
- Ακολουθεί ο Γιώργος Γεωργόπουλος, που, αφού δούλεψε ως μοντέρ και γύρισε διαφημίσεις και ντοκιμαντέρ, εντυπωσίασε με την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «Tungsten» (2011), ένα ασπρόμαυρο οδοιπορικό στην εφιαλτική πλευρά της Αθήνας.
- Ο Γιάννης Σακαρίδης, με σπουδές αλλά και δεκαοχτώ χρόνια δουλειάς στην Αγγλία, έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το μοντάζ, έχει γυρίσει μικρού μήκους ταινίες («Paris», «La Valeta», «A poem for 4 countries», «Decay», «Mausoleum», «Τruth») και τη μεγάλου μήκους «Wild Duck» (2012). Σήμερα ετοιμάζει τη νέα του ταινία, «America Square».
- Η μόνη γυναίκα του πάνελ είναι η πρωτοεμφανιζόμενη Ελίνα Ψύκου. Η ταινία της «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» βραβεύτηκε στο Κάρλοβι Βάρι ως work in progress και έκανε πρόσφατα την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum της Μπερλινάλε.
- Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος έκανε αίσθηση το 2008, αλλά και εμπορική επιτυχία, με την πρώτη του μεγάλου μήκους, το «Bank Bang», ενώ με την επόμενη, το «Wasted Youth», συν-σκηνοθεσία με τον Γιαν Βόγκελ, άνοιξε το 2011 το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.
- Ο Σύλλας Τζουμέρκας, με την πρώτη του μεγάλου μήκους, «Χώρα Προέλευσης», συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας (2010), ενώ τώρα ετοιμάζει τη δεύτερη («Blast»).
- Τέλος, ο Κύπριος Ηλίας Δημητρίου έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους και κυρίως την πολυβραβευμένη μεγάλου μήκους «Fish n’ chips».
Μπορούμε πράγματι να μιλάμε για ένα «νέο ελληνικό κύμα» μετά τις βραβεύσεις των νέων σκηνοθετών μας σε διεθνή φεστιβάλ, αρχής γενομένης από τον «Κυνόδοντα», που έφτασε μέχρι τα Οσκαρ; Πρόκειται για μια «νέα εθνική σχολή» ή απλώς για μια σύμπτωση σε καιρούς κρίσης, όπου το μόνο που πραγματικά ενώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι μια «αντάρτικη» λογική γυρίσματος – η συνειδητή τους απόφαση να γυρίσουν αυτό που τους καίει, εδώ και τώρα, με μια κάμερα στο χέρι και παρέα με τους φίλους τους, αντί να περιμένουν σε ουρές για την -αμφίβολη- κρατική επιχορήγηση;
Το πρωτότυπο είναι ότι οι οχτώ σκηνοθέτες δεν θα μιλήσουν για τις δικές τους ταινίες αλλά για το έργο ενός συναδέλφου τους, αναδεικνύοντας τη θεματική και αισθητική ποικιλομορφία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και την πλούσια θεματολογία του. Πριν από τις ομιλίες θα προβληθεί ένα βίντεο-συρραφή με τα τρέιλερ των ταινιών τους και δύο μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη και του Νεριτάν Ζιντζιρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Θα τη συντονίσουν οι Γιάννης Ζουμπουλάκης και Ευάννα Βενάρδου, κινηματογραφικοί συντάκτες του «Βήματος» και της «Ελευθεροτυπίας», που είχαν και την ιδέα για την εκδήλωση.
INFO: Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους αρχίζει στις 5.30 μ.μ. Πληροφορίες: 210-7282333 και www.megaron.gr.