Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Μετά τον Παπαγεωργόπουλο… «χτυπά η καμπάνα» για τους αδελφούς Ψωμιάδη. Με τον ίδιο νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, τον περιβόητο 1608, που οδήγησε με ισόβια στη φυλακή τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ασκήθηκε χθες νέα ποινική δίωξη για τον έκπτωτο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον «αντ' αυτού» αδελφό του.

 

Πρόκειται στην ουσία για συμπληρωματική ποινική δίωξη, κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά τα επονομαζόμενα «45άρια», δηλαδή έργα μεγάλης αξίας τα οποία έπρεπε να ανατεθούν σε ανάδοχους με μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά η διοίκηση Ψωμιάδη τα «έσπαγε» σε πολλά μικρότερα αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ και τα εκχωρούσε σε εργολάβους της επιλογής της με απευθείας ανάθεση.

 

Η δίωξη ασκήθηκε χθες από την εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωάννα Κατσή, αφού μελέτησε το πολυσέλιδο πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή που διερεύνησε την υπόθεση. Οι κατηγορίες, για τους αδελφούς Ψωμιάδη, Παναγιώτη και Διονύση, αφορούν ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

 

Οι εργολάβοι που χρηματοδοτήθηκαν για να εκτελέσουν τα συγκεκριμένα έργα διώκονται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των αδερφών Ψωμιάδη, ενώ μαζί τους διώκεται ο πρώην διευθυντής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Λευκόπουλος και περισσότεροι από 30 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και ένας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος διώκονται οι υπάλληλοι της νομαρχίας που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο και την έγκριση των συγκεκριμένων έργων, ενώ για ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια σε απιστία διώκονται οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών που έδιναν βεβαιώσεις για την εξέλιξη των συγκεκριμένων έργων.

 

Για άμεση συνέργεια σε απιστία ασκήθηκαν διώξεις και στα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών που ενέκριναν τα «45άρια» έργα.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή, που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές στις αρχές Ιανουαρίου η υπόθεση αφορά 456 τέτοια έργα, συνολικού ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Θυμίζουμε ότι για την ίδια υπόθεση είχαν ασκηθεί διώξεις και τον Μάρτιο του 2012, αλλά μετά τη χθεσινή εξέλιξη οι δύο δικογραφίες αναμένεται να συσχετιστούν.

 

Στη δικογραφία που ήδη βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικών αρχών διαπιστώνεται κατ' εξακολούθηση παράβαση της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία για κάθε έτος επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνον έργου ύψους έως 45 χιλιάδες ευρώ από κάθε ειδικό φορέα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προκαταρκτική έρευνα, τα μεγάλα έργα κατατέμνονταν και γίνονταν «45άρια», κυρίως με τρεις μεθόδους:

 

- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έως 45 χιλιάδες ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

 

- Ενίοτε συντάσσονταν μελέτες των 45 χιλιάδων ευρώ, αντί να προκηρυχθούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25%-40%). Με τη μέθοδο της κατάτμησης του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2%-4%.

 

- Εγκρίνονταν αυτοτελή έργα ύψους χιλιάδων ευρώ, ενώ το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό.

 

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν η εισαγγελία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, οι αδελφοί Ψωμιάδη ουδέποτε έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον των δικαστικών αρχών, προβάλλοντας απλώς αιτήματα ακυρότητας για δικονομικούς λόγους.

 

Scroll to top