05/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπου φύγει-φύγει στους δήμους

      Pin It

Το 2012 οι μισθοί μειώθηκαν έως 60%, ενώ 6.800 εργαζόμενοι αποχώρησαν για να συνταξιοδοτηθούν

 

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Οι μειώσεις μισθών των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (έχουν χάσει πλέον το 60% των αμοιβών τους), η συνεχής αβεβαιότητα, η διαθεσιμότητα και ο φόβος της απόλυσης οδηγούν χιλιάδες εξ αυτών στην αποχώρηση. Την ίδια στιγμή χιλιάδες υπάλληλοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους δήμους και η λήψη πρωτοβουλιών από τους δημάρχους.

 

Τουλάχιστον 6.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αποχωρήσει μέσα στο 2012, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο μόνο από τους ΟΤΑ αποχώρησαν 1.281 εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο σύνολο του δημόσιου τομέα οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις έφταναν τις 1.716. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι κάθε μήνα εγκαταλείπουν τη θέση τους στους δήμους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων στον δημόσιο τομέα που επιβάλλει το Μνημόνιο και τους 800 εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, έχουν οδηγήσει κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα, οι υπηρεσίες πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού σε πλήρη αποσύνθεση.

 

«Μετά και την εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, πολλοί υπάλληλοι στους δήμους φτάνουν στο σημείο να παίρνουν 30-45 ευρώ το δεκαπενθήμερο. Οδηγούμαστε σε εξαθλίωση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. Επισημαίνει παράλληλα το γεγονός πως, εκτός των μειώσεων, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε ό,τι έχει απομείνει από τον μισθό τους σε περιπτώσεις δέσμευσης των δημοτικών λογαριασμών που προορίζονται για τη μισθοδοσία λόγω των οφειλών που έχουν οι δήμοι προς τρίτους (π.χ. Κερατσίνι-Δραπετσώνα). Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει ρύθμιση των χρεών των εργαζομένων και να σταματήσει η δέσμευση των λογαριασμών, ενώ προανήγγειλε συναντήσεις με τον πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών και τον υφυπουργό Οικονομικών για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Οσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι εξέφρασαν την άγνοιά τους ακόμα και για την ίδια τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

 

Scroll to top