Δημεύεται το νεοκλασικό της συζύγου του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ευθείες βολές από τον πρώην υπουργό εναντίον του ΠΑΣΟΚ μετά την καταδίκη του
Της Μαρίας Δήμα
Για καμπάνια επίθεσης που στήθηκε εναντίον του προκαλώντας την πολιτική του δίωξη, με εντολή του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο χθες ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, απολογούμενος για χρήματα και σπίτι που παρέλειψε να δηλώσει στο «πόθεν έσχες».
Ωστόσο η πλειοψηφία του δικαστηρίου δεν πείστηκε με τον ισχυρισμό του για άγνοια του νόμου, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 8 ετών (εφτά και ένα) και χρηματική ποινή 520.000 ευρώ, χωρίς την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου και χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Στον πρώην υπουργό και παραλίγο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε και τετραετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Ενα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να απαλλαγεί λόγω πλάνης. Με την απόφαση διατάχθηκε η δήμευση του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο είχε αποκτήσει η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη τον Απρίλιο του 2009 αλλά εκείνος δεν το είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του ίδιου έτους, αν και ήταν υπόχρεος από τον νόμο.
«Δεν αποδέχομαι την απόφαση αυτή ως δημοκρατικός πολίτης, παρ' όλο που έχει το θετικό στοιχείο 2 προς 1, και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στον χώρο της Δικαιοσύνης που αντιστέκονται. Είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα», δήλωσε αμέσως μετά την καταδίκη του ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Νωρίτερα, στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο πρώην υπουργός γνώριζε πως έπρεπε να δηλώσει το ακίνητο στην Ακρόπολη την ίδια χρονιά που το απέκτησε, δηλαδή το 2009 και όχι το 2010. Οπως υπογράμμισε «δεν το παρέλειψε εκ πλάνης, αφού προηγουμένως, άλλο ακίνητο στην Κόμνα Τράκα δηλώθηκε κανονικά. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις».
«Ψάχνανε να βρουν λόγο να με εμπλέξουν με τη Δικαιοσύνη γιατί δεν τα κατάφεραν με άλλους», υποστήριξε απολογούμενος ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Εγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens με εντολή ΠΑΣΟΚ. Στήθηκε ένα στόρι που συνεχίζεται έως σήμερα. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν που δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους».
Αναφερόμενος στο επίμαχο ακίνητο, υποστήριξε:
«Το αγόρασα μαζί με τη γυναίκα μου. Είναι το σπίτι μας. Είναι στο όνομά της, γιατί υπέγραψε εκείνη για το δάνειο γιατί είναι πολύ νεότερη. Εμένα δεν μου έδιναν λόγω ηλικίας».
Στο δικαστήριο πάντως κατέθεσαν δύο υπάλληλοι της Βουλής, ένας εκ των οποίων ήταν ο ορκωτός ελεγκτής Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρώην υπουργό για το πρόβλημα με την παράλειψη της δήλωσης του ακινήτου. «Μου απάντησε ότι οι νομικοί του σύμβουλοι βλέπουν διαφορετικά τη διάταξη του νόμου. Γενικά υπάρχει μια προχειρότητα στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών επειδή δεν τις συντάσσουν οι ίδιοι».
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Απολογία με το χέρι στην τσέπη
Με υπουργικό ύφος εμφανίστηκε στο εδώλιο ο Α. Τσοχατζόπουλος. «Δεν είμαστε καλά», αναφώνησε στο άκουσμα της ποινής
Καταβεβλημένος, με σφιγμένο πρόσωπο, αλλά αμετανόητα υπουργικό «στήσιμο» εμφανίστηκε χθες στο Εφετείο ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Κι όπως ήταν και το εδώλιο ψηλά, στην ευθεία και στα δεξιά των δικαστών, ο πρώην υπουργός ήταν πραγματικά «μπαλκονάτος».
Ευθυτενής, μοίρασε χαμόγελα και χαιρέτησε αρκετό κόσμο, ανάμεσά τους και λίγους οπαδούς από τις παλιές καλές ημέρες.
Κι εκεί που πραγματικά «τα 'χασε», βγήκε ο άνθρωπος έξω… από τα νερά του , ήταν όταν ο εισαγγελέας της έδρας, Επαμ. Βρακατσέλης, τον επανέφερε στην πραγματική του θέση, αυτή του κατηγορουμένου.
Ηταν την ώρα που σηκώθηκε όρθιος για να απολογηθεί με το χέρι στην τσέπη του παντελονιού του.
Εισαγγελέας: «Βγάλτε το χέρι από την τσέπη, είναι ασέβεια προς το δικαστήριο και προς τον πρόεδρο».
Τσοχατζόπουλος (…παρεξηγημένος): «Με ενοχλεί αυτή η παρέμβαση του εισαγγελέα. Γιατί να είναι αυτό έλλειψη σεβασμού; Το θέμα μας είναι αν έχω το χέρι στην τσέπη ή το ένα πόδι πάνω στο άλλο; Εδώ έχουμε άλλο θέμα».
«Ε, δεν είμαστε καλά». Αυτή ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση του Ακη Τσοχατζόπουλου χθες στο δικαστήριο, και μάλιστα όχι στο άκουσμα της καταδίκης του για τα ανακριβή «πόθεν έσχες» αλλά της απόφασης για δήμευση του νεοκλασικού της Αρεοπαγίτου.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή το μόνο σχόλιο που είχε κάνει ήταν σε διακοπή του δικαστηρίου για την απόφαση επί των ποινών.
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε κάποια στιγμή, συνομιλώντας με γνωστό του δικηγόρο, με τον οποίο μάλιστα νωρίτερα σχολίαζε επικριτικά -αλλά χαμηλόφωνα -την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Αργότερα κι αφού είχε ακούσει την «καμπάνα» των οκτώ ετών, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την παρουσία τους και προχώρησε σε μια πολιτική δήλωση για την καταδίκη του. Μέσα μάλιστα στην ταραχή του μίλησε για νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα ενώ ήταν προφανές ότι ήθελε να πει το αντίθετο.
Τον επίλογο πάντως στη χθεσινή του παρουσία στο Εφετείο της Αθήνας έγραψαν οι πολίτες.
*«Θα πεις ποτέ ποιοι ήταν οι συνδαιτυμόνες σου όλα αυτά τα χρόνια που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν;» του φώναξε από το κατάμεστο ακροατήριο ένας κύριος, τον οποίο ο Ακης ούτε γύρισε να τον κοιτάξει.
Τον «θρασύ» πολίτη μάλωσε ένας εκ των δικηγόρων του πρώην υπουργού λέγοντάς του «μας γίνατε όλοι δικαστές».
*Τα τελευταία λόγια που άκουσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος και τον συνόδευσαν -εν είδει απόηχου- κατά την επιβίβασή του στην κλούβα που θα τον μετέφερε πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού, ήταν «απατεώνα, κλέφτη». Και αυτά από πολίτες που βρίσκονταν έξω από το Εφετείο της Αθήνας.
Κ.ΚΑΤ.