Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

42Με προσθαφαιρέσεις προκειμένου να μην ξεφύγει από το όριο και με διάφορα τρικ για να αποφύγει τις μεγάλες μετακινήσεις και αντιδράσεις, όπως η μεταβατική λειτουργία 28 τμημάτων (από τα συγχωνευόμενα) για τρία ακόμη χρόνια, το υπουργείο Παιδείας καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το τελικό σχέδιο «Αθηνά».

 

Συνολικά συγχωνεύονται περισσότερα τμήματα, για την ακρίβεια 97 από 94 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, καθώς τα 481 τμήματα που είχαν συμπεριληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο μειώνονται σε 384.Παράλληλα 28 τμήματα από αυτά που καταργούνται ή συγχωνεύονται παίρνουν μικρή παράταση ζωής και υπό το καθεστώς μεταβατικής λειτουργίας θα κλείσουν σε τρία χρόνια. Ητοι το έτος 2017-2018, όταν αποφοιτήσουν οι εισακτέοι 2012-2013 και προηγούμενων ετών. Σχεδόν όλα τα τμήματα που συνδέονταν με μαζικές μετακινήσεις βρίσκονται ανάμεσα στα 28.

 

Την ίδια στιγμή το άλλο μεγάλο κόλπο, με τη μετατροπή πολλών τμημάτων σε «κατευθύνσεις», ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την περαιτέρω και οποτεδήποτε χρειαστεί συρρίκνωση. Η τροπολογία της περασμένης Παρασκευής έβαλε τη σφραγίδα. Ορίζεται η δυνατότητα ίδρυσης, μετονομασίας, συγχώνευσης, κατάργησης των κατευθύνσεων σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με το βάπτισμα τμημάτων σε «κατευθύνσεις» θα μπορούν να οδηγούνται σε κλείσιμο εύκολα και γρήγορα.

 

Η κατεύθυνση παραμένει ίδια: συρρίκνωση! Και στη δεύτερη απόπειρα φαίνεται ακόμη πιο καθαρά. Για να μην ξεφύγει από το αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο, το υπουργείο έκλεισε τμήματα που στο αρχικό σχέδιο δεν είχαν πειραχτεί, ενώ διατήρησε άλλα παρά την αρχική αρνητική πρόβλεψη. Τα κουκιά είναι μετρημένα. Με μνημονιακούς όρους που δεν αλλάζουν.

 

Βασικές παρατηρήσεις:

 

-Η συρρίκνωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σε στάδια. Παραμένει αυτόνομο, δεν εντάσσεται στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Από τα εννέα τμήματα που επρόκειτο να χάσει, εν τέλει κρατάει τέσσερα, ενώ τα άλλα πέντε εντάσσονται στο μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας μέχρι ν’ αποφοιτήσουν οι εισακτέοι του 2012. Μετά, λουκέτο.

 

-Τα ξενόγλωσσα τμήματα δεν γλίτωσαν, παρά τα σενάρια επί σεναρίων που επεξεργάστηκαν οι εμπνευστές μέχρι την τελευταία στιγμή (όπως μοίρασμα σε δύο σχολές, στη μια Αγγλικών-Γερμανικών, στην άλλη Γαλλικών, Ιταλικών, Ισπανικών). Φυσικά ως κατευθύνσεις πλέον θα διατρέχουν τον διαρκή κίνδυνο κατάργησης. Διασώθηκαν, παραμένοντας αυτόνομα, το Σλαβικών Σπουδών (σωτήρια η ρωσική παρέμβαση) και το Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών.

 

-Δεν υποχώρησε το υπουργείο ούτε στις διαμαρτυρίες του ΤΕΙ Πάτρας. Τρία τμήματα παραμένουν μεν στην Πάτρα (θα πήγαιναν Μεσολόγγι) προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες μετακινήσεις, αλλά μαζί με ένα ακόμη τμήμα μετατρέπονται σε μεταβατικά και θα κλείσουν σε τρία χρόνια.

 

-Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων η Ζάκυνθος κράτησε ένα τμήμα. Ισχύουν οι άλλες διακηρυγμένες μετακινήσεις.

 

-Δεν έγινε το χατίρι ούτε στα τμήματα Αμαλιάδας και Πύργου. Συγχωνεύονται όπως προβλεπόταν και στο αρχικό σχέδιο.

 

-Το ΤΕΙ Χαλκίδας δεν κατάφερε πολλά. Κρατάει το Ηλεκτρολογίας, αλλά χάνει το Αυτοματισμού και το Διοίκησης Επιχειρήσεων μέσω του μεταβατικού καθεστώτος ώστε να αποφευχθεί και η μεγάλη μετακίνηση.

 

 

 

Scroll to top