Pin It

Αγρότες από όλη την Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με 16 αιτήματα. Παρούσα και η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

getFile (13)Μαζικό και δυναμικό ήταν το παναγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία Βάθη, με περίπου 5.000 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Οι αγρότες πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας, που περιείχε τα 16 αιτήματα του αγροτικού κόσμου, στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας του παράλληλα να συνδράμει, στον βαθμό που δύναται, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

 

Εξερχόμενοι του Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι των αγροτών έκαναν λόγο για «νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με νέες μορφές», όπως είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου των αγροτών, Βαγγέλης Μπούτας, επισημαίνοντας πως «θα ρίξουμε βάρος στην οργάνωση του αγώνα» και γνωστοποιώντας πως σχετικές συζητήσεις θα σημειωθούν σε κατά τόπους συνελεύσεις. Με την παρουσία συμπαράστασης και λοιπών εργατικών και κοινωνικών φορέων στο συλλαλητήριο να ενδυναμώνει την αγωνιστική διάθεση, οι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» κατά την περίοδο του Πάσχα. Αλλωστε, η διάθεση κλιμάκωσης του αγώνα ήταν εμφανής καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης και αποτυπωνόταν στο κεντρικό σύνθημα της πορείας: «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ», σχετικό και με τη σημερινή 103η επέτειο της εξέγερσης των κολίγων.

 

Τη στήριξή της στον αγροτικό κόσμο εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία από την πλ. Βάθη δήλωσε: «Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις σταματούν εδώ ή θα γίνονται μία και δύο φορές το χρόνο επετειακά», συμπληρώνοντας πως από κοινού αγρότες και εργάτες μπορούν να ανατρέψουν μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

 

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου περνά μέσα από τη διατροφική ασφάλεια της χώρας και την ανόρθωση της υπαίθρου».

 

Αναμφίβολα, η πιο δυναμική παρουσία ήταν των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι στάθηκαν και σε ένα ακόμη αίτημά τους, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Γιώργος Τζωρτζάκης, «μάθαμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει 4 κέντρα φυτοπροστασίας. Η Κρήτη με τη σημαντική παραγωγή και τις εξαγωγές θα μείνει χωρίς φυτοπροστατευτικό κέντρο. Θα απαιτήσουμε να μείνει ανοιχτό και ζητούμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

 

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι την παρέμβαση, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, του κ. Μπούτα, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη, πρωτόγνωρη και συγκινητική κοινωνική αλληλεγγύη» στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «πολιτική που συγκεντρώνει τη γη σε χέρια λίγων γαιοκτημόνων» και για «επιχείρηση “διαίρει και βασίλευε” και ενεργοποίηση κοινωνικών αυτοματισμών» απέναντι στην αγροτική τάξη.

 

«Αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς μας με το σύνθημα: “Ενας για όλους και όλοι για έναν”» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο είπε: «Προχθές δύο νέα παιδιά πέθαναν επειδή δεν είχαν πετρέλαιο να ζεσταθούν. Πετρέλαιο το οποίο οι κυβερνώντες δίνουν στους εφοπλιστές για να αυγατίσουν τα κέρδη τους και το οποίο οι αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν».

 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Κιλελέρ, αλλά και των δύο αδικοχαμένων φοιτητών, έπειτα από απαίτηση των παρευρισκομένων.

 

Scroll to top