Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Με το σχέδιο των απολύσεων υπό μάλης συναντιούνται σήμερα με τον Γιάννη Στουρνάρα οι «τροϊκανοί», ώστε να… υπενθυμίσουν ότι το βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ) είναι να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Μέχρι το τέλος του έτους οι δανειστές ζητούν 25.000 απολύσεις, ενώ οι μνημονιακές υποχρεώσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 150.000 μέχρι το 2015.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο, που αποτελεί κοινό μυστικό, αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από δύο Μνημόνια ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ (510,95 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών) και από 1ης Απριλίου θα καθορίζεται βάσει υπουργικής απόφασης και όχι μετά από διαβούλευση εργοδοτών και εργαζομένων στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Χθες μάλιστα, τρεις εταιρείες διέψευσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι πολυεθνικές στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη ζήτησαν μείωση του κατώτατου μισθού. Η Barilla Hellas επαναλαμβάνει και δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν, αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη.
Κάθετα αντίθετη σε περαιτέρω μειώσεις μισθών είναι και η Henkel Hellas και σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «τέτοια μέτρα δεν την αντιπροσωπεύουν, καθώς θεωρεί ότι δεν θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kraft Food Hellas, Λευτέρης Χαλουλάκος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα διατηρηθούν οι 580 θέσεις εργασίας και φέτος θα δοθούν αυξήσεις 1-2%, ενώ πέρυσι η εταιρεία διατήρησε σταθερούς τους μισθούς των εργαζομένων, δίνοντας όμως υψηλότερα μπόνους.
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την… άδεια της τρόικας ώστε να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ της εστίασης, ενώ στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και τα κάτω του αναμενόμενου έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα λόγω της υψηλής τιμής.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζητά τη μείωση του συντελεστή για την εστίαση από 23% σε 13% από την 1η Απριλίου 2013. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ, η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης οδήγησε σε μείωση του τζίρου του κλάδου κατά 37% στο διάστημα 2011–2012, ενώ τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντων 1,4 δισ. ευρώ. Μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ αθροιστικά για το 2013 και 2014, ενώ θα αυξήσει τον τζίρο της εστίασης κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ’ έτος και θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απολεσθείσες 50.000 θέσεις απασχόλησης.
Στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναμένεται να συμμετάσχει και ο «σκληρός» εκπρόσωπος των δανειστών, Πολ Τόμσεν.