Μετωπική σύγκρουση Βενιζέλου-Κοππά με βαριές κουβέντες, με αφορμή τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από τις λίστες του συνεδρίου. Θέσεις μάχης παίρνουν οι διάφορες ομάδες ενόψει της εκλογής γραμματέα
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Μέτωπο με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μερικά μόνο 24ωρα μετά το συνέδριο, η εντύπωση ενός νέου ενωτικού ξεκινήματος για την παράταξη αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου, αφού ο εσωκομματικός αναβρασμός δίνει και πάλι τον τόνο.
Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή και οι καταγγελίες που ακολούθησαν την απόφαση της Ιπποκράτους να μη συμπεριλάβει τους ευρωβουλευτές στα στελέχη που θα συμμετείχαν ex officio στη νέα Κεντρική Επιτροπή, έλαβε χθες περαιτέρω διαστάσεις, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δείχνει ότι επιθυμεί να λειτουργήσει μάλλον εμπρηστικά παρά πυροσβεστικά.
Ισχυρή ένδειξη γι' αυτό το συμπέρασμα αποτελεί εξάλλου η τουλάχιστον απαξιωτική απάντησή του, με την οποία έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Μαριλένας Κοππά από τη θέση της επικεφαλής της Ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
«Σου στέλνω κλειστό το φάκελο που έλαβα με αποστολέα εσένα, γιατί πριν τον παραλάβω και πριν διαβάσω το περιεχόμενό του, αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα ιστολόγια και ιστότοπους», σημειώνει απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, ενώ στο ίδιο αιχμηρό ύφος επισημαίνει ότι η παραίτηση «θα έπρεπε να υποβληθεί σε προσωπική μας συνάντηση και να συνοδεύεται από απολογισμό του έως τώρα συντονισμού της δράσης των ευρωβουλευτών».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει και υπονοούμενα για απόπειρα παρασκηνιακών διευθετήσεων εκ μέρους των ευρωβουλευτών, ενώ υποστηρίζει ότι η επιλογή τους το 2009 (από τον Γιώργο Παπανδρέου) έγινε «υπό τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες» και «η επιλογή για τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή δεν συνεπάγεται αυτομάτως και συνεχώς επιλογή για τα κομματικά όργανα και μάλιστα για ex officio». Τέλος, σε αντιδιαστολή με τη στάση των τεσσάρων (Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά) που συνυπέγραψαν τη δήλωση περί «θεσμικά απαράδεκτου και ακατανόητου» αποκλεισμού τους, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Συλβάνας Ράπτη, η οποία έθεσε υποψηφιότητα ζητώντας τον σταυρό των συντρόφων της και εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή.
Λογικές αποκλεισμού
Την απογοήτευση και την απορία της που «πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικού κόμματος αλλά και ευρωπαϊκού, αποκλείονται από το κεντρικό πολιτικό όργανό του τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πάντα μετείχαν αυτοδικαίως, όπως και οι λοιποί, εκλεγμένοι με σταυρό προτίμησης ή μη, βουλευτές» εξέφρασε η Μαριλένα Κοππά.
«Είναι λυπηρό σε μια δύσκολη περίοδο για το ΠΑΣΟΚ, που θα έπρεπε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, να επικρατούν λογικές αποκλεισμών», τόνισε σε επικοινωνία της με την «Εφ. Συν.» η πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι, αν και η ίδια έθεσε με την παραίτησή της «ένα ζήτημα ουσίας και αρχών, δυστυχώς ο κ. Βενιζέλος απάντησε για τα διαδικαστικά».
Στο πλευρό των ευρωβουλευτών τάχθηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι στην ΚΠΕ έχει εκλεγεί «η σάρα και η μάρα» και θα έπρεπε να δοθεί χώρος και στους εκπροσώπους του κόμματος στην Ευρωβουλή, ενώ χαρακτήρισε τη Μαριλένα Κοππά «δοκιμασμένη επιστήμονα, με ιστορία στο πανεπιστήμιο και στον πανεπιστημιακό συνδικαλισμό». Ο πρώην υπουργός, μένοντας σταθερά απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέσω του Βήμα FM, είπε επίσης ότι δεν του αρέσει ούτε το σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε ο πρόεδρός του.
Παρόμοια είναι η οπτική του Σπύρου Δανέλλη. «Είναι άδικο για όλους και για το ΠΑΣΟΚ που εγκαινιάζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις του με την κοινωνία, να επικρατούν αποκλεισμοί, όταν μάλιστα η γενικότερη ατζέντα έχει στο επίκεντρο ευρωπαϊκά ζητήματα», εκτίμησε μέσω της εφημερίδας μας ο ευρωβουλευτής. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το θέμα «δεν είναι προσωπικό, αλλά θέμα αρχών και βαθιά θεσμικό», ζητά η συζήτηση να μη διολισθαίνει στη διαδικασία και προσθέτει ότι «δεν θα περίττευε η παρουσία των ευρωβουλευτών στην ΚΠΕ, αφού με τους βουλευτές θα έπρεπε να είμαστε ένα ενιαίο σύνολο». Αποδίδει δε «φοβική προσέγγιση και πολιτική σκοπιμότητα» στην ηγεσία της Ιπποκράτους για την επιλογή της αυτή.
Τις παραπάνω απόψεις δεν φαίνεται, πάντως, να συμμερίζεται ο Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν βρίσκει νόημα συμμετοχής των ευρωβουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή και εκτιμά ότι ο σκοπός των συναδέλφων του ήταν εντυπωσιοθηρικός. Στους σιωπηλούς ευρωβουλευτές που δεν πήραν θέση στην κόντρα συγκαταλέγονται οι Κρίτων Αρσένης και Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Νέες καταγγελίες Καρχιμάκη
Το κλίμα εσωκομματικής καχυποψίας παρέτεινε ακόμη μία ημέρα ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εκφράζοντας νέες επιφυλάξεις για την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης. Αφορμή η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των τελικών ονομάτων των εκλεγέντων στην Κεντρική Επιτροπή, με βάση τις ποσοστώσεις και τα ασυμβίβαστα, καθώς και το γεγονός ότι -όπως καταγγέλλει στο twitter- η ενημέρωση γίνεται μέσω διαρροών στο Διαδίκτυο.
………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΝΑΓΩΓΑ
Τα κινήματα καταγγελίας διαπρέπουν όσο οι συνθήκες τούς επιτρέπουν να υποδύονται τον ρόλο του τιμωρού. Μαζεύουν τη διάχυτη δυσαρέσκεια και οργή, χαϊδεύουν αυτιά, κολακεύουν συνειδήσεις και εκτινάσσονται εκλογικά. Αν όμως η πανουργία της Ιστορίας τα φέρει σε θέση ρυθμιστή, τότε χάνουν τον μπούσουλα. Αν δοκιμάσουν να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα, χάνουν την ορμή τους. Αν συνεργαστούν μ' αυτούς που καθύβριζαν, θα θυμώσουν οι πιο φανατικοί οπαδοί τους. Αν αρνηθούν προσχηματικά να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις των άλλων κομμάτων, θα ενοχληθούν οι πιο σοβαροί εκ των ψηφοφόρων τους. Το ιδανικό για τέτοιου τύπου κινήματα είναι να τα αποκλείουν οι άλλοι από τις διεργασίες. Ωστόσο, οι άλλοι δεν είναι ηλίθιοι. Θα προσπαθήσουν να τα μπλέξουν στην κυβερνητική διαχείριση για να τα φθείρουν. Μ' αυτά τα διλήμματα πρέπει να αναμετρηθούν οι διάφοροι Γκρίλο.
Τάσος Παππάς