07/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρώτα κούνιες, μετά τσιμέντο

      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση και των αυθαιρέτων που έχουν κατασκευάσει πολλοί δήμοι στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, σε πλατείες, δασικές εκτάσεις και άλλους χώρους του Δημοσίου, που εξαιρούνται με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Συνήθως το πρώτο βήμα γίνεται με παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν κέντρα αναψυχής, με πέργκολες, παράνομες επεκτάσεις και τραπεζοκαθίσματα που ακυρώνουν κάθε έννοια δημόσιου χώρου. Μαζί με αυτά υπάρχει κίνδυνος να «τακτοποιηθεί» και ολόκληρη εγκατάσταση που προορίζεται για εμπορικό κέντρο!

 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος -στο πλαίσιο των νέων, μόνιμων μέτρων για τα αυθαίρετα που έχει προαναγγείλει- ετοιμάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία «θα επιλύονται στο σύνολό τους τα ζητήματα που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης δημοτικών εγκαταστάσεων άθλησης ή αναψυχής σε όλη την επικράτεια», όπως ομολογεί ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετοιμάζεται επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση πάρκων, ώστε να μπορούν οι δήμοι να προχωρούν σχέδια «τσιμεντοποίησης» των τελευταίων ελεύθερων χώρων, στο όνομα της αύξησης των δημοτικών εσόδων. Είναι γνωστά τα σχέδια της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην Αθήνα για κατασκευή θεάτρου στο άλσος Παγκρατίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων, έναντι γενναίου προστίμου, να επεκταθεί και σε υφιστάμενες οικοδομές ιδιωτών που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, οι οποίες σήμερα σαφώς εξαιρούνται με βάση τον νόμο 4014/2011. Αλλωστε, αυτή η σκανδαλώδης εξαίρεση έχει ήδη θεσπιστεί από τον περασμένο Απρίλιο για αυθαίρετα που βρίσκονται στην παραλιακή του Σουνίου και τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής.

 

Πολλοί δημοτικοί άρχοντες, αξιοποιώντας «παραθυράκια» των νόμων ή με πρόσχημα την κάλυψη κοινωφελών αναγκών, προχωρούν σε κατασκευή αναψυκτηρίων, τα οποία στη συνέχεια νοικιάζουν σε ιδιώτες. Από τις πολλές περιπτώσεις που έχουν καταγγείλει κατά καιρούς τοπικές περιβαλλοντικές κινήσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά:

 

*ΓΑΛΑΤΣΙ. Από τα 8.000 στρέμματα του άλσους Βεΐκου έχουν απομείνει μόλις 1.000, λόγω καταπατήσεων. Παρά το γεγονός ότι η έκταση χαρακτηρίζεται δασική και ένα μέρος της που είχε καεί είναι αναδασωτέο, ο δήμος έχει κατασκευάσει χώρους άθλησης, αναψυχής και αμαξοστάσιο για τις υπηρεσίες καθαριότητας, που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακόμη και το Δημόσιο χωροθέτησε το ολυμπιακό αθλητικό κέντρο, που στη συνέχεια εκμισθώθηκε μετά από διαγωνισμό για να λειτουργήσει ως εμπορικό κέντρο. Ο δήμος είχε απευθυνθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από οκτώ μήνες και είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα τακτοποιηθούν οι παρανομίες!

 

*ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: Δημοτικό αναψυκτήριο είχε κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού και είχε μισθωθεί σε επιχειρηματία. Με το νέο διάταγμα για την προστασία του βουνού η συγκεκριμένη χρήση απαγορεύεται. Ανάλογη περίπτωση υπάρχει και στον Βύρωνα.

 

*ΑΘΗΝΑ. Στον λόφο Φινόπουλου, στα όρια πυκνοδομημένης περιοχής, με ευθύνη του δήμου το 2005 είχε κατασκευαστεί αναψυκτήριο, στη θέση της παιδικής χαράς που έπαψε να λειτουργεί.

 

ΦΙΛΟΘΕΗ: Εστιατόριο λειτουργεί σε δημοτικό χώρο και τα τραπεζοκαθίσματα έχουν κατακλύσει την πλατεία, παρ' όλο που η περιοχή χαρακτηρίζεται αμιγούς κατοικίας και επομένως δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση.

 

Scroll to top