ΕΦΕΤΕΙΟ Παρ' ότι η γραμμή το ήθελε κόσμιο, το χρυσαυγίτικο ακροατήριο εκστόμιζε βρισιές εναντίον μαρτύρων. Προηγουμένως είχε καταδικαστεί Αφγανός με συνοπτικές διαδικασίες
Της Κατερίνας Κατή
Τον δίκασαν και τον καταδίκασαν σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας. Χωρίς μάρτυρες, χωρίς καν να του δώσουν το περιθώριο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η μόνη λέξη που ακούστηκε από το στόμα του, εν… είδει απολογίας, και μεταφέρθηκε στο ακροατήριο διά του διερμηνέα, ήταν «είμαι αθώος». Ενα λεπτό πριν, είχε επιχειρήσει να πει κάτι για το θύμα που στην «ανάκριση άλλαξε κατάθεση, δεν με αναγνώρισε». Κανείς δεν τον άκουσε, δεν έψαξε τα χαρτιά της δικογραφίας. Οπως αγνοήθηκε και το αίτημα του διορισμένου δικηγόρου του για αναβολή, ώστε να προσέλθει έστω ένας εκ των μαρτύρων. Για να γίνει κανονική δίκη, όπως δικαιούται κάθε κατηγορούμενος.
Ο δικηγόρος που ο ίδιος είχε προσλάβει και πληρώσει για να τον υπερασπιστεί δεν εμφανίστηκε. «Δεν είχα κάνει κάτι κακό» ήταν η αποστομωτική απάντησή του στη μοναδική ερώτηση του προέδρου «γιατί δεν έτρεξες να φύγεις;», εννοώντας μετά τη ληστεία -με σουγιά- για την οποία κατηγορούνταν και είχε ως λεία 50 ευρώ. Και μετά από καταδικαστική εισαγγελική εισήγηση, δευτερολέπτων, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών και διατάχθηκε η απέλασή του.
Αν ήταν στο χέρι κάποιων από το ακροατήριο, η ποινή του θα ήταν… θάνατος. Γιατί; Διότι είναι Αφγανός μετανάστης, που τον έπιασαν περαστικοί, όχι επ' αυτοφώρω αλλά από τον… σωρό, και τον παρέδωσαν στην αστυνομία. Και χθες είχε την «τύχη» να δικαστεί σε μια διακοπή της δίκης του Ηλία Κασιδιάρη, ενώπιον ενός ακροατηρίου δεκάδων χρυσαυγιτών. Οχι, το «εις θάνατον» δεν το φώναξαν… το 'λεγαν όμως χαμηλόφωνα ο ένας στον άλλον, κοιτώντας με αποτροπιασμό το… μελαχρινό «μίασμα» που ήταν στο εδώλιο. Ετσι ακριβώς όπως «τα 'λεγε» και ο υποψήφιός τους, βροντερά αυτός, στο φασιστικό του παραλήρημα on camera στο ντοκιμαντέρ του Κων/νου Γεωργούση.
Χαμηλόφωνα εκστόμιζαν βρισιές και απειλές σε βάρος μαρτύρων, συνηγόρων πολιτικής αγωγής, δημοσιογράφων…
«Πού τις βρήκαν αυτές τις βρομιάρες;» έλεγαν για τις δικηγόρους οι οποίες εκπροσωπούσαν τον φοιτητή που είχε δεχτεί επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη.
«Πες τα, Ηλία μου, μάγκα μου. Κοίτα ρε ποιον άνθρωπο θέλουν να βάλουν φυλακή», συμπαραστέκονταν στον βουλευτή τους. Ο τελευταίος, κουστουμαρισμένος στο εδώλιο, απέτρεπε τον οποιονδήποτε από τους δικούς του επιχειρούσε να κάνει σχόλια.
«Μην παρεμβαίνεις, σε παρακαλώ», νουθέτησε έναν κομματικό που δεν κρατήθηκε και επιτέθηκε στον αντίδικο, τότε φοιτητή, την ώρα που κατέθετε.
Προφανώς η «γραμμή» επέβαλλε κοσμιότητα, τουλάχιστον μέσα στο δικαστήριο.
Οχι πως αν κάποιος παρεξέκλινε θα αντιμετώπιζε και την εύλογη αντίδραση της έδρας. Ο αμήχανος πρόεδρος ήταν φανερό ότι ήθελε να τελειώνει χωρίς πολλά πολλά και παρατράγουδα.
Δεν έκανε παρατηρήσεις ούτε για τα κινητά που χτυπούσαν με ήχους εμβατηρίων και τη «Μακεδονία την ξακουστή» ούτε και την ώρα που το ενθουσιασμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν εκφωνήθηκε η αθώωση Κασιδιάρη. Καμία αντίδραση, έστω για την τάξη, ούτε στα γιουχαΐσματα σε βάρος της πανεπιστημιακού, η μαρτυρία της οποίας οδήγησε τον Ηλ. Κασιδιάρη στο εδώλιο.
Ο τελευταίος, προς υπεράσπιση του εαυτού του, τους… έδωσε όλους. Την εταιρεία όπου δούλευε και του «έδινε μαύρα» αλλά και τα πάρκινγκ όπου άφηνε το αυτοκίνητό του και δεν έδιναν θεωρημένες αποδείξεις, γι' αυτό και δεν μπόρεσε να τις προσκομίσει. Γιατί -υποστήριξε- τις πέταξαν τα αφεντικά του, αφού δεν πέρναγαν στην εφορία.
«Μαύρη» κι άραχνη ήταν και η ατμόσφαιρα έξω και μέσα από τα δικαστήρια.
Εκατοντάδες χρυσαυγίτες, που κατέφταναν από το ξημέρωμα σε ομάδες για να προλάβουν να καταλάβουν όλα τα έδρανα του ακροατηρίου, γυναίκες και άντρες (κυρίως) ντυμένοι στα μαύρα, κάποιοι με σκουφιά με κεντημένη την ελληνική σημαία και το γυαλί ηλίου στο κεφάλι, ανάμεσά τους και αρκετοί «επώνυμοι» του χώρου τους. Βουλευτές και κομματικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ακόμα και η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, στο κινητό της οποίας τηλεφώνησε ο αρχηγός -σε διακοπή της διαδικασίας- και ζήτησε να μιλήσει με τον βουλευτή του.
Οσο για τον απόηχο της δίκης και όσα αυτός σηματοδοτεί, «γράφτηκε» εν χορώ από τους παρατεταγμένους χρυσαυγίτες ακριβώς έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου: «Αίμα – τιμή – Χρυσή Αυγή».
Και μη χειρότερα;