Της Ελένης Κωσταρέλου
Με οριζόντιες απολύσεις απειλεί η τρόικα αν δεν της παραδοθεί εντός μιας εβδομάδας η λίστα με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ των δυο εμπλεκόμενων υπουργείων, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά πώς δείχνουν οι νεότερες πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική βάση, καθώς η διαφωνία αφορά περισσότερο τον χρόνο εφαρμογής του σχεδίου των απολύσεων. Στην ουσία και τα δυο υπουργεία έχουν δρομολογήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι είναι μνημονιακή δέσμευση, αλλά δεν συμφωνούν στη διαδικασία.
Το μεν υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να δρομολογεί «απολύσεις τώρα», αποδεχόμενο τις εντολές της τρόικας και υπό την απειλή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, το δε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χρονοτριβεί ζητώντας να του δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων.
Ενδεικτική της στροφής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η πιο ήπια δήλωσή του ότι «ο ποσοτικός στόχος μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης», αλλά και η διευκρίνιση ότι βρίσκεται σε στενή και αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Το βάρος φαίνεται να πέφτει στην κατάργηση των θέσεων και όχι απλώς στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, καθώς η τρόικα έχει εκφράσει τους φόβους της ότι, αν δεν καταργηθούν οι θέσεις, μπορεί να γίνουν νέες προσλήψεις!
Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.000 αποχωρήσεις το πολύ, που προκύπτουν από το πλεονάζον προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις. Και αυτό δεδομένου ότι απομένουν τα οργανογράμματα των πέντε υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
Ως προς τους 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα πειθαρχικά συμβούλια, δεν φαίνεται να βγαίνει το νούμερο, καθώς δεν πρόκειται για τελεσίδικες αποφάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το «φταίξιμο» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των πειθαρχικών συμβουλίων πέφτει από τα εμπλεκόμενα υπουργεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω αποχής των συμμετεχόντων. Μόνο 900 είναι οι επίορκοι υπάλληλοι.
Το βάρος πιθανότατα θα πέσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καλυφθεί από συγχωνεύσεις και καταργήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στο πρόγραμμα έχουν μπει 700 φορείς στους οποίους υπηρετούν συνολικά 13.000 υπάλληλοι.
……………………………………………………………………………………………………………………………………..
Ανάγωγα
Για να μην ξεχνιόμαστε.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνο ο πολιτικός που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, που συνέβαλε αποφασιστικά στην αναίμακτη μετάβαση από τη δικτατορία στον κοινοβουλευτισμό, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάργηση της μοναρχίας, που εγγυήθηκε την ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Ηταν και ο πολιτικός των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, ο πρωθυπουργός που ανέχτηκε το παρακράτος, που έκανε τις εκλογές βίας και νοθείας, ο πρωθυπουργός της αντιπαροχής και ο άφωνος παρατηρητής των δεινών που υφίστατο η κοινωνία την περίοδο της δικτατορίας. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.
Τάσος Παππάς