Αναφορές Σαμαρά σε ενεργειακά ζητήματα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Του Τάσου Τσακίρογλου
Σε κλίμα δυνητικών εντάσεων, αμφισβητήσεων και διαφωνιών με τους γείτονες, και κυρίως με την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να προσδώσει στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ευρωπαϊκή διάσταση, όπως φάνηκε για ακόμα μία φορά στην παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του». Την οπτική αυτή είχε εγκαινιάσει κατά τη συνάντησή του προ ημερών με τον Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης». Χθες ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το «ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι «ευρωπαϊκό»», ενώ επανέφερε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας από την Ε.Ε. Ζήτησε μάλιστα την ενοποίηση «κάποιων τομέων της εξωτερικής πολιτικής», με τη «διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής θέσης, η οποία θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και την ευρωπαϊκή ενότητα».
Το θέμα των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, μάλλον δείχνει να περιπλέκεται, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν νέα δεδομένα, όπως η απόφαση της αιγυπτιακής Βουλής να αμφισβητήσει τη συμφωνία για οριοθέτηση που είχε υπογράψει το 2003 με την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας μάλιστα την παρουσία της Τουρκίας στις νέες διαπραγματεύσεις. Η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο εκκρεμεί και για την Ελλάδα, αφού στις σχετικές συνομιλίες το Κάιρο υιοθετεί την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο στερείται ΑΟΖ.
Με κοινή ανακοίνωσή τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδας και Τουρκίας κάνουν λόγο για «αντιλαϊκές μπίζνες και σκληρούς ανταγωνισμούς πίσω από τη βιτρίνα της διακυβερνητικής συνεργασίας».