ΚΥΣΕΑ. Ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος παρέμεινε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί και των τριών όπλων
Τον στρατηγό Μ. Κωσταράκο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ που εξέφρασε ακραίες εθνικιστικές θέσεις για την εισαγωγή κριτηρίου γένους στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές επιβράβευσε χθες το ΚΥΣΕΑ, κρίνοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα αποστράτευσε όλους τους άλλους αρχηγούς των γενικών επιτελείων, ακόμα και τον αρχηγό ΓΕΣ, τον οποίο είχε επιλέξει η ίδια η κυβέρνηση πριν από οκτώ μήνες, όταν είχε παραιτηθεί ο τέως αρχηγός ΓΕΣ διαμαρτυρόμενος για παρεμβάσεις στο έργο του.
Οι κρίσεις των αρχηγών έκρυβαν εκπλήξεις σε πολλά επίπεδα. Το ορατό πρώτο επίπεδο είναι η αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Γκίνη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση πριν από οκτώ μήνες σε αυτή τη θέση, καθώς είχε υποβάλει αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο τότε αρχηγός Κ. Ζιαζιάς. Μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ, που «ψήνονταν» τα ονόματα στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν είχε τεθεί θέμα αποχώρησης του Κ. Γκίνη. Τελικά όμως μέσα στο ΚΥΣΕΑ τέθηκε θέμα αλλαγής κι έτσι ο νέος αρχηγός του Στρατού θα είναι ο αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, που μέχρι χθες ήταν διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού.
Η απομάκρυνση του αρχηγού του Ναυτικού δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ήταν ο πρώτος αρχηγός στη μεταπολιτευτική Ιστορία που έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική λιτότητας και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο προσωπικό. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Ρεθυμνιώτης και βατραχάνθρωπος, αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη λόγω καταγωγής.
Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία αποστρατεύτηκε ο αρχηγός Α. Τσαντιράκης, και αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Ε. Τουρνάς, ο οποίος ήταν ο μέχρι χθες αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας. Σήμερα θα συνεδριάσει το συμβούλιο αρχηγών για να αποφασίσει τις αποστρατείες των ανωτάτων και με βάση αυτές θα επιλεγούν και οι νέοι αρχηγοί Στρατιάς, Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε κυβερνητικό επίπεδο υπήρξαν τριγμοί, καθώς ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιθυμούσε την αποστρατεία του Μ. Κωσταράκου με αφορμή το θέμα του γένους, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος επιθυμούσε τη διατήρησή του. Τελικά ο Π. Παναγιωτόπουλος προχώρησε στις αλλαγές χωρίς καν να ενημερώσει ούτε τους υφυπουργούς εθνικής άμυνας, ο ένας εκ των οποίων προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά δεν είναι και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του κ. Κωσταράκου στις Ενοπλες Δυνάμεις.