24/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χορός με τους μουσώνες

      Pin It

Σε λίγες μέρες (5 Δεκεμβρίου) θα τον έχουμε στην Αθήνα. Ο διάσημος Βρετανός χορογράφος και χορευτής Ακραμ Καν, με φρέσκες τις δάφνες του από την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, θα παρουσιάσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την παράσταση «Desh», μια σούπερ θεαματική, νοσταλγική επιστροφή του στην πατρίδα του, το Μπανγκλαντές.

 

Το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Sadler’s Wells» του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2011 και, σύμφωνα με τους κριτικούς, ανήκει στα αριστουργήματά του.

 

Οι μουσώνες, ο Μάικλ Τζάκσον, ο αρχαίος ινδικός χορός kathak και η λυτρωτική αφήγηση των αρχαιότατων ιστοριών μιας μακρινής χώρας είναι το εκρηκτικό μείγμα της παράστασης. «Desh»,στη γλώσσα της Βεγγάλης σημαίνει «πατρίδα».

 

Ιστορίες απ' αυτήν, δηλαδή το Μπαγκλαντές, αφηγείται σαρώνοντας τη σκηνή ο Ακραμ Καν, σε μια χορογραφία που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο μιας χώρας που κάθε χρόνο μετρά χιλιάδες νεκρούς από τις πλημμύρες, μιας χώρας που η περιοδικότητα των μουσώνων καθορίζει τη μοίρα των ανθρώπων.

 

Ειδικοί φωτισμοί και προβολές ανασύρουν το στοιχείο του νερού, την αίσθηση της βροχής -τρυφερής ή απειλητικής-, τη μετέωρη κατάσταση του σώματος, που, αν κι έχει ρίζες, είναι ανέστιο.

 

Ο Ακραμ Καν ανακαλεί σωματικά τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του, αλλά και τις εμπλουτίζει με αυτές που ο ίδιος διηγείται σήμερα στη δική του κόρη. Κινείται αδιάλειπτα, κυκλικά στη σκηνή, ενώνοντας το Μπαγκλαντές της μνήμης με το Γουίμπλεντον Παρκ του Λονδίνου, όπου γεννήθηκε. Και εγκαταλείπει τη σκηνή μέσα σ' έναν μουσώνα φτιαγμένο από χρυσές κορδέλες.

 

Η παράσταση οφείλει πολλά στους σπουδαίους συνεργάτες του, όπως τον ειδικό στα βίντεο Τιμ Γιπ, βραβευμένου με Οσκαρ για την ταινία «Τίγρης και δράκος» του Ανγκ Λι.

 

Κι ενώ εμείς θα απολαμβάνουμε το «Desh» οι Λονδρέζοι άρχισαν ήδη να αδημονούν για την επόμενη δουλειά του Ακραμ Καν, την οποία ανακοίνωσε ο Αλιστερ Σπάλντινγκ, διευθυντής του Sadler’s Wells, του λονδρέζικου ναού του σύγχρονου χορού. Δική του, άλλωστε, ανάθεση είναι.

 

Ο Καν ετοιμάζεται να προσφέρει τη δική του εκδοχή πάνω στην «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, εκατό χρόνια μετά την πρώτη επεισοδιακή παρουσίασή της (1913) στο παριζιάνικο «Theatre des Champs Elysees» από τα Ρωσικά Μπαλέτα του Ντιαγκίλεφ σε χορογραφία Νιζίνσκι.

 

Με τη διαφορά ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να χρησιμοποιήσει την περίφημη μουσική, ούτε καν να αναφερθεί, κλείνοντας το μάτι, στη θρυλική χορογραφία. Τρεις διαφορετικοί συνθέτες, οι Νίτιν Σόνεϊ, Τζόσελιν Πουκ και Μπεν Φροστ, γράφουν πρωτότυπη μουσική για τον Ακραμ Καν.

 

Υπάρχει λόγος. Ο χορογράφος θα επικεντρώσει το έργο του στην προσωπικότητα του ίδιου του συνθέτη. Εξ ου και το βάφτισε «iTMOi» (από τα αρχικά των λέξεων In the mind of Igor, δηλαδή «Στο Μυαλό του Ιγκόρ») και, όπως είπε, το αντιμετωπίζει σαν «ένα προνόμιο που τον γεμίζει τρόμο».

 

Το 2013, άλλωστε, τα εκατό χρόνια από την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» θα γιορταστούν διεθνώς. Με ένα φεστιβάλ στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, αλλά και με δεκατέσσερις νέες παραγωγές του μπαλέτου στο Παρίσι.

 

Ο Ακραμ Καν θα χρησιμοποιήσει δώδεκα ερμηνευτές, όχι όμως «το συνηθισμένο είδος που χρησιμοποιώ», όπως τόνισε. «Με ενδιαφέρει να έχουν διαφορετική προέλευση, εμπειρία και εξάσκηση». Ανάμεσά τους θα βρίσκονται ένα ζευγάρι μπρεϊκντάνσερ αλλά και μια ηθοποιός, η Γαλλίδα Κατρίν Σομπ-Αμπκαριάν.

 

Μην ξεχνάμε ότι ο Ακραμ έχει μετατρέψει σε χορεύτρια μέχρι και τη Ζιλιέτ Μπινός. Εμείς, πάντως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον έχουμε ήδη θαυμάσει να χορεύει με παρτενέρ τη Σιλβί Γκιλέμ, ενώ αυτή που πρώτη τον σύστησε στο ελληνικό κοινό είναι η Βίκυ Μαραγκοπούλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

 

Β. ΓΕΩΡΓ.

 

Info: 5, 6, 7,9 και 10 Δεκεμβρίου, Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εισιτήρια: 28, 18 και 15 ευρώ. Μειωμένα: 15, 12 και 10 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top