Pin It

Η εκπαιδευτική κοινότητα εντείνει την πολεμική της κατά των αλλαγών, ενώ ασκούνται αφόρητες πιέσεις στον υπουργό Παιδείας και από το εσωτερικό της Ν.Δ.

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

42Ολομέτωπη πλέον η επίθεση που δέχεται το σχέδιο «Αθηνά 2». Η φοιτητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα έχει ξεσηκωθεί κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της, ενώ ο υπουργός εκτός από φίλια πολιτικά πυρά δέχεται και ασφυκτικές εσωτερικές πιέσεις για αλλαγές. Την ώρα που ο ίδιος επιμένει να διαμηνύει ότι δεν θα προβεί σε δραματικές αλλαγές, ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με δηλώσεις του (στο ραδιόφωνο του «9.84») άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αρκετές διορθώσεις στο σχέδιο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, υπόσχεται σε σπουδαστές της Ηλείας να ασκήσει περισσότερες πιέσεις.

 

Εν τω μεταξύ, ο καπνός δυναμώνει. Δακρυγόνα χθες στο Μεσολόγγι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στη Βουλή από σπουδαστές, διδάσκοντες, κατοίκους της Ζακύνθου, τον αντιπεριφερειάρχη, καθώς και τους μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης,

 

πλήθος από αιτήματα για απόσυρση του σχεδίου. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητεί αναστολή της διαδικασίας προώθησης του σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή θα συγκληθεί εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη με σκοπό τη λήψη δραστικών μέτρων έναντι των εξελίξεων. «Δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του, ούτε ανταποκρίνεται στους στόχους που το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Αυτή η εβδομάδα, πάντως, αναμένεται καθοριστική καθώς οποιαδήποτε δρομολόγηση σχετική με το σχέδιο θα σημειωθεί εντός των προσεχών ημερών. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Δακρυγόνα, τραυματισμούς έως και διαδηλωτές να παρασύρονται από το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περιλαμβάνει ο απολογισμός των πολύωρων επεισοδίων, χθες, στο Μεσολόγγι. Παρευρισκόμενοι καταγγέλλουν ότι ύστερα από πολλές ώρες πολιορκίας του ξενοδοχείου, όπου είχε αφιχθεί για να μιλήσει σε εκδήλωση, ο κ. Σαλμάς φυγαδεύτηκε και στην προσπάθεια διαφυγής παρέσυρε και άτομα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Τοπικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, λένε πως πατέρας υπέστη καρδιακό επεισόδιο βλέποντας τον γιο του να παρασύρεται από υπουργικό αυτοκίνητο. Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι οχτώ τραυματίστηκαν ελαφρώς.

 

Αργά το απόγευμα, ο δήμαρχος του Μεσολογγίου ξεκίνησε απεργία πείνας. Η συγκέντρωση σπουδαστών και διδασκόντων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί. Γύρω στις 12.00 το μεσημέρι κατέφθασαν οι δήμαρχοι, άλλοι τοπικοί παράγοντες και πολίτες. Επιχείρησαν να πλησιάσουν το ξενοδοχείο, απωθήθηκαν και άρχισε η ρίψη χημικών. Αρκετές ώρες αργότερα, ο κ. Σαλμάς, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί να δεχθεί εκπροσώπους των διαδηλωτών, επιχείρησε τη μεγάλη φυγή. Αφησε πίσω του τραυματισμούς και κλίμα εκρηκτικό.

 

Επεισοδιακή αλλά σαφώς μικρότερης έντασης ήταν και η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην περιφέρειά του, στον Πύργο, το βράδυ της Παρασκευής. Ο Κώστας Τζαβάρας εμφανίστηκε σε τοπικό δελτίο ειδήσεων και μετά το τέλος του έμεινε «όμηρος» μέσα στα στούντιο της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης από σπουδαστές που το κατέκλυσαν. Υποσχέθηκε να πιέσει περισσότερο.

 

Επεται συνέχεια και κλιμάκωση των αντιδράσεων στο σχέδιο, το οποίο και στη δεύτερη εκδοχή του δεν απέφυγε ούτε την προχειρότητα, ούτε τα λάθη, ούτε την έλλειψη ακαδημαϊκότητας και επιστημονικότητας σε κριτήρια και επιλογές. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει αναλυτικά:

 

α) Ολα τα τμήματα που μετατράπηκαν σε κατευθύνσεις και πλέον έχουν αβέβαιο μέλλον. Με την τροπολογία, που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός, έδωσε τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης ανά πάσα στιγμή στις κατευθύνσεις που υπάρχουν σε τμήματα AEI και ΤΕΙ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αντιπρόταση του Αριστοτελείου με σημαντικές αλλαγές

 

Η Σύγκλητος προτείνει 10 σχολές αντί 12 και 42 τμήματα αντί για 39

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

 

43Αντιπρόταση στο σχέδιο «Αθηνά» έδωσε στη δημοσιότητα η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σημαντικές διαφοροποιήσεις, αφού προτείνει την ύπαρξη δέκα σχολών και 42 τμημάτων αντί των δώδεκα σχολών και 39 τμημάτων που θέλει το υπουργείο. Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, εκτιμά ως λειτουργικότερη και ορθολογικότερη λύση την εξής:

 

- Αντί της συγχώνευσης των τεσσάρων ξενόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής σε μία μονοτμηματική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με κατευθύνσεις, τη διατήρησή τους ως αυτοτελών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

- Αντί της δημιουργίας μονοτμηματικής Νομικής Σχολής, την ένταξη του Τμήματος Νομικής σε μία νέα Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

 

- Αντί του τίτλου της Σχολής Γεωπονίας προτείνεται ο τίτλος Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος ανταποκρίνεται αρτιότερα στον τίτλο των δύο Τμημάτων που αποτελούν τη Σχολή.

 

- Αντί της ένταξης του Τμήματος Φαρμακευτικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών προτείνεται η ένταξή του, ως 4oυ Τμήματος, στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

 

- Αντί της διατήρησης δύο Τμημάτων με τον ίδιο τίτλο στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτείνεται μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Αφήνει επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Τμήματος Επιστημών Ασκησης και Διατροφής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

 

- Για τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία προτείνεται να ενταχθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με το σχέδιο «Αθηνά», η Σύγκλητος προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση των όρων ένταξής τους στη Σχολή και την πιθανότητα συνένωσής τους με τα συναφή μεγαλύτερα Τμήματα της Πολυτεχνικής.

 

Ως προς τον αριθμό εισακτέων, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να δηλώσει στο υπουργείο Παιδείας ότι «κατά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων ακαδημαϊκού έτους 2013-14 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η γνώμη της, καθόσον αυτή θα διατυπωθεί με βάση την πραγματική δυνατότητα εκ μέρους των Σχολών/Τμημάτων του ΑΠΘ να εκπαιδεύουν τους φοιτητές σε συνάρτηση με:

 

- Τους οικονομικούς πόρους του ιδρύματος οι οποίοι πλέον δεν επαρκούν για τη συντήρηση εργαστηριακού εξοπλισμού και ανανέωσής του με νέας τεχνολογίας

 

- Τη διαρκή μείωση του διδακτικού προσωπικού που δεν αντικαθίσταται

 

- Τη μη προώθηση των διορισμών του διδακτικού προσωπικού που έχει εκλεγεί από το 2010

 

- Τη δραματική μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά και την πρόσφατη υπαγωγή 85 διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας και

 

- Τη στενότητα χώρων διδασκαλίας, πρόβλημα που θα προκύψει από τη μεταφορά Τμημάτων στο ΑΠΘ, για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφασιστεί αύξηση αριθμού εισακτέων».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Απεργίες πείνας για την επιβίωση

 

Φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αναγκάζονται στο μέσον των σπουδών τους να… εξοριστούν στο Μεσσολόγγι

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Ετσι κι αλλιώς, για μας είναι θέμα επιβίωσης!» Απεργία πείνας ξεκίνησε ομάδα φοιτητών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας που εδρεύει στα Μουδανιά της Χαλκιδικής. «Θέλουν να μας μεταφέρουν στο Μεσολόγγι. Οπως καταλαβαίνετε, οι περισσότεροι από μας αδυνατούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Μας έχουν τελειώσει», καταγγέλλουν τα παιδιά.

 

Στην ουσία, το Τμήμα έχει καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια. Με περίπου 500 εγγεγραμμένους φοιτητές, εκ των οποίων οι 130 ενεργοί, η σχολή βγήκε από το μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων προ διετίας. «Δεν υπάρχουν πρωτοετείς. Κανένας δεν είναι καινούργιος φοιτητής. Ο πιο νέος βρίσκεται στο 4ο εξάμηνο των σπουδών του. Στη μέση της φοίτησής μας, μας εξαναγκάζουν να τα παρατήσουμε με τον πλέον ύπουλο τρόπο. Ποιος φωτεινός εγκέφαλος του υπουργείου το σκαρφίστηκε αυτό; Αν το Τμήμα είναι δαπανηρό στη Χαλκιδική, γιατί δεν μας πάνε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Σίνδο; Τι δουλειά έχουμε στο Μεσολόγγι, στην άλλη άκρη της Ελλάδας; Και πόσες οικογένειες μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα αυτή την περίοδο; Δεν φτάνει που έκλεισαν ουσιαστικά το Τμήμα, κάποιοι θέλουν να κλείσουν και τις ζωές μας…» διαμαρτύρονται.

 

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος υπάρχει σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από σήμερα 08-03-2013 οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών ξεκινούν ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ!!!!!! στον χώρο του παραρτήματος, με σκοπό τη μη μεταφορά τους στο Μεσολόγγι και την ολοκλήρωση των σπουδών τους είτε στα Νέα Μουδανιά είτε στη Σίνδο όπου και ανήκουμε. Ολοι είμαστε μαζί τους σ' αυτό τον αγώνα».

 

Η απόφαση των φοιτητών είχε ανακοινωθεί στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης, με αφορμή την κατάταξη του ιδρύματος στο 7% των άριστων πανεπιστημίων και ΤΕΙ παγκοσμίως, αλλά και στην πρώτη θέση μεταξύ των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας.

 

 Kαι ο πρόεδρος των πολυτέκων

 

Σε απεργία πείνας προχώρησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Σερρών, Νίκος Σελαλματζίδης, αντιδρώντας στη διακοπή της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, στα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τα πολυτεκνικά επιδόματα και στα νέα μέτρα φορολόγησης για τους πολύτεκνους.

 

«Η ασκούμενη πολιτική οδηγεί τους πολύτεκνους στα όρια της φτώχειας», δήλωσε κι εξήγησε πώς αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας ύστερα από τις συνεχείς συναισθηματικές πιέσεις που, όπως είπε, δέχεται σε καθημερινή βάση από πολύτεκνες οικογένειες των Σερρών.

 

 

 

 

 

 

….

 

 

Ιστορικό Ροής

 

Εκτύπωση

 

Επιστροφή

Scroll to top