25/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φαστ-τρακ εκποίηση της παραλιακής

Των Χαράς Τζαναβάρα - Ιάσονα Παναγιωτόπουλου Το δικό τους «όχι» στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού θα πουν αύριο οι πολίτες της πρωτεύουσας, με μια μεγάλη ποδηλατοδρομία που θα ξεκινήσει από την Ελευσίνα και θα καταλήξει στο Σούνιο, ενώ στο Μοσχάτο, το πρωί, οργανώνεται συγκέντρωση. Οι.
      Pin It

Των Χαράς Τζαναβάρα – Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Το δικό τους «όχι» στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της παράκτιας ζώνης του Σαρωνικού θα πουν αύριο οι πολίτες της πρωτεύουσας, με μια μεγάλη ποδηλατοδρομία που θα ξεκινήσει από την Ελευσίνα και θα καταλήξει στο Σούνιο, ενώ στο Μοσχάτο, το πρωί, οργανώνεται συγκέντρωση.

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο κινούνται με ρυθμούς fast track.

 

Το πρώτο βήμα θα γίνει από το εμβληματικό συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκαν 83 απολύσεις. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί ώς το τέλος του χρόνου και ήδη πέντε «μνηστήρες» έχουν πάρει θέση μάχης.

 

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του συγκροτήματος έχουν ήδη εκδηλώσει η Qatar Investment Authority, οι αμερικανικές Carlton Group και NAI Global που δραστηριοποιούνται από χρόνια στη διαχείριση μεγάλων τουριστικών κέντρων στη δυτική Ευρώπη. Και οι τρεις ενδιαφέρονται για το Ελληνικό.

 

Στην κούρσα της διεκδίκησης εμφανίζεται εταιρεία συμφερόντων Ελληνα εφοπλιστή, καθώς και η καναδική Fairfax Holding, στην οποία μετέχει με 20% θυγατρική της Eurobank .

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον διαγωνισμό έχει το ΤΑΙΠΕΔ, παρόλο που το 85,35% του ακινήτου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιο καθεστώς θα εκχωρηθεί στους επενδυτές, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 240-250 εκ. ευρώ, όταν μόνον η αντικειμενική αξία του γηπέδου ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.

 

Τα δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα διαθέτουν συνολικά 285 δωμάτια και 58 bungalows, συνεδριακές αίθουσες, εστιατόρια, χώρους για αθλοπαιδιές και ελικοδρόμιο. Στο Δημόσιο ανήκει έκταση 300 στρεμμάτων, όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

 

Η παράκτια ζώνη καλύπτει 2.350 στρέμματα και σε αυτή βρίσκονται η μαρίνα, οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου και η πλαζ της Βουλιαγμένης.

 

Στο καλλικρατικό δήμο του Σαρωνικού αντιστοιχούν σήμερα τα 22 από τα 64 χλμ. του παραλιακού μετώπου. Μετά τη Βάρκιζα βρίσκονται οι μοναδικές παραλίες στις οποίες οι πολίτες μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να αναγκάζονται να πληρώνουν αντίτιμο σε ιδιώτες.

 

«Οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να είναι έξω από κάθε συναλλαγή και η πρόσβαση των πολιτών να είναι ελεύθερη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

 

Προσθέτει πως αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων είναι να περάσει η διαχείριση των παραλιών, που σήμερα είναι τεμαχισμένες άλλες στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και άλλες στην ΕΤΑΔ, στον δήμο και όχι σε ιδιώτες.

 

Στον Δήμο Σαρωνικού βρίσκονται και οι Αλυκές Αναβύσσου. Μια έκταση που μαζί με την περιοχή του Αγίου Νικολάου φτάνει τα 1.600 στρέμματα και την οποία ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης θέλει να εντάξει στο σχέδιο.

 

Ο χώρος απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο το 1972 για τουριστικούς σκοπούς, ωστόσο το σχέδιο ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα οι πρώην ιδιοκτήτες να στραφούν δικαστικά κατά της απαλλοτρίωσης.

 

Ο Δήμος Σαρωνικού διεκδικεί 230 στρέμματα από τις Αλυκές. Το υπουργείο δείχνει να μην έχει ακόμα κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό για τις Αλυκές, αλλά προτίθεται σύντομα να κάνει έκκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να φέρουν προτάσεις ιδιωτικές εταιρίες.

 

Ο Π. Φιλίππου τονίζει πως πρέπει να έχουν λόγο στην όποια απόφαση οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή και προσθέτει πως «χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας καμία επένδυση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει». Θυμίζει ταυτόχρονα δύο περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση κινήθηκε κόντρα στις προθέσεις των κατοίκων και τα σχέδια για «επενδύσεις» ναυάγησαν.

 

Το 2003 ο τότε υπουργός ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, είχε υπογράψει την παράδοση της παραλίας «Πεύκο», έκτασης 85 στρεμμάτων, στον ιδιοκτήτη του Grand Resort στο Λαγονήσι για μόλις 15.000 ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο έγινε και στην Κερατέα.

 

Το αλαλούμ στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αποκαλύπτει η περίπτωση της παραλίας Μοσχάτου-Καλλιθέας.

 

Το Δέλτα Φαλήρου, έχει ενταχθεί στην «προίκα» τής υπό σύσταση εταιρείας «Παραλιακό Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» και έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα… τσιμεντοποίησης, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην τελική φάση οι μελέτες του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη χρηματική υποστήριξη του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», για να δημιουργηθεί παράκτιο πάρκο.

 

Πρόκειται για έκταση 760 στρεμμάτων που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης, στα όρια των δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας. Το μεγαλύτερο μέρος της έχει δημιουργηθεί από μπαζώματα, που είχαν γίνει στις χρυσές δεκαετίες της αντιπαροχής.

 

Λόγω αυτής της «λεπτομέρειας» έχει σωθεί ώς τώρα από τη δόμηση, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά, κοντά στις εκβολές του Κηφισού.

 

Στα ανατολικά, τα εδάφη είναι πιο στέρεα και στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας κατασκευάστηκαν το καλαίσθητο κτίριο του τάε κβον ντο, η Εσπλανάδα που ενώνει την παραλία με τις κοντινές γειτονιές, οι εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ, δύο γραμμικά κτίρια, η μαρίνα και ένα ανοιχτό γήπεδο. Μόνον τα δύο τελευταία αξιοποιούνται, γιατί έχουν εκχωρηθεί στους ερασιτέχνες ψαράδες και τον Δήμο Καλλιθέας.

 

Οι βασικές εγκαταστάσεις έχουν μείνει στις κατά καιρούς κυβερνητικές μεγαλοστομίες. Χρόνια σέρνονται οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ ο «Λυκαβηττός της παραλίας» νοικιάστηκε σε ιδιώτες και τελικά εγκαταλείφθηκε… Με αγώνες οι κάτοικοι των δύο δήμων απέτρεψαν σχέδια για θεματικά πάρκα και μεγαλεπήβολα αναψυκτήρια.

 

Η παραλία θα ενοποιηθεί με τα 245 στρέμματα στον παλιό Ιππόδρομο, όπου ξεκίνησε η κατασκευή της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης.

 

«Τα σχέδια προβλέπουν χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, αντιπλημμυρικά έργα και διευκόλυνση της πρόσβασης στην παραλία. Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν σέβεται τίποτα από όλα αυτά. Παραχωρείται στη νέα εταιρεία ολόκληρη η έκταση, που είναι μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας», επισημαίνει ο Μπάμπης Μπιλίνης από τη δημοτική κίνηση Μοσχάτου «Μεσοποταμία».

Scroll to top