Του Νίκου Σβέρκου
«Με ποιους θα συμμαχήσουμε»; Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που ακούγεται από τα χείλη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ζήτημα των συνεργασιών πυροδοτεί πλήθος συζητήσεων στην Κουμουνδούρου. Τα νέα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση καθ' υπόδειξιν της τρόικας θα εντείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, ωστόσο το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επιβεβλημένη τη συμπόρευση με άλλες συλλογικότητες και προσωπικότητες, ώστε να εξασφαλιστεί μια κυβέρνηση «λαϊκής σωτηρίας».
Στις δύο ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, στη διημερίδα που διοργάνωσε το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και το Levy Institute και στη «λαϊκή» γειτονιά της Κοκκινιάς, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των συνεργασιών, δίνοντας το στίγμα της συμπόρευσης που «κυνηγά» η Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε στη Νίκαια ότι σκοπός είναι η οικοδόμηση μιας «κυβέρνησης λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας με κορμό την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ». Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποκλείει ουσιαστικά του Ανεξάρτητους Ελληνες από μια «συνάντηση κορυφής», καθώς προτεραιότητα δίνεται στις «προοδευτικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις» που θα ασκήσουν «αριστερή κοινωνική πολιτική».
Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ηγεμονεύει» ιδεολογικά στον αριστερό αντιμνημονιακό χώρο. Γι' αυτό πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εντείνει την επίθεση στην κυβέρνηση, ώστε να μετατοπιστεί η αντιπαράθεση από το σχήμα «Αριστερά – Δεξιά», που έχει επιβάλει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, στο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» με προοδευτική κατεύθυνση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται, ωστόσο, να ακολουθήσει απλώς την τακτική των «καλεσμάτων» για ενότητα, αλλά, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «το ζήτημα είναι οι σύμμαχοι και όλοι μαζί να γίνουμε ακόμα πιο ριζοσπαστικοί».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας συμμερίζονται την άποψη ότι η Κουμουνδούρου πρέπει να εντείνει τις «επιθέσεις φιλίας» προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δήλωσε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι «η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων», ενώ απορρίπτει «μια κυβέρνηση της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς».
Από την πλευρά τους πάντως στελέχη της πλειοψηφίας ανάγουν ουσιαστικά τους «φόβους» της πλευράς Λαφαζάνη στη «γνωστή εσωκομματική συζήτηση για τις συμμαχίες, που κρατά από την εποχή προ της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ». Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Σάββατο να αναφερθεί στο παράδειγμα της Βενεζουέλας, εκεί όπου «η κυβέρνηση του Τσάβες δεν ονομάστηκε κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας». «Μπορείτε να μου δώσετε παραδείγματα μήπως από μια κυβέρνηση πιο αριστερή από αυτή; Πιστεύω πως όχι» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας το έναυσμα για αμφίπλευρη συσπείρωση.