Της Ελένης Κωσταρέλου
Ενας μεγάλος «αστερισμός δυνάμεων», που θα πρεσβεύει μια αντιμνημονιακή πολιτική είναι το ζητούμενο για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας στην Ελλάδα του Μνημονίου.
Την πόρτα σε έναν «μεγάλο αστερισμό δυνάμεων» μιας αντιμνημονιακής πολιτικής άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο «Εξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας», που διοργάνωσαν το ΙΝΕΡΠΟΣΤ και το Ινστιτούτο Levy, και του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για μια συμμαχία ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αναζητούμε συμμαχίες για να γίνουμε εμείς συντηρητικοί, αλλά να γίνουν πιο ριζοσπαστικοί οι σύμμαχοι». Και συμπλήρωσε: «Μια κοινωνική πολιτική συμμαχία στέρεα, που δεν θα επουλώσει πληγές, αλλά θα στήσει μια διαφορετική Ελλάδα από αυτή που μας οδήγησε στην κρίση».
Η Αριστερά πρέπει να τολμήσει να διεκδικήσει την εξουσία κάνοντας οποιαδήποτε υπέρβαση είπε ο κ. Τσίπρας. «Αν δεν τολμήσει να συζητήσει με τον διάβολο, δεν πρόκειται ποτέ να τον κερδίσει, θα τον έχει απέναντί της και θα τον ξορκίζει» συμπλήρωσε και, αναφερόμενος στην πρώτη κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες, είπε: «Ορκισε υπουργούς και από τον χώρο της Δεξιάς, μια κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας».
Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ένα αντιμνημονιακό μέτωπο πέρα από τα στενά κομματικά όρια, καθώς πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση, για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, που δρομολογεί η κυβέρνηση «που βάζει συνέχεια γκολ».
Την επιτακτική ανάγκη «να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη» για την αποδόμηση της προπαγάνδας μέσω ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα δώσει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, για μια προγραμματική συμφωνία των αριστερών, σοσιαλιστικών και οικολογικών δυνάμεων, το «Ριζοσπαστικό Κοινωνικό Μέτωπο Ανατροπής» που χρειάζεται πλέον πολιτική έκφραση μίλησε η πρώην υπουργός και πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας. Και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ρευστότητας προς ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Την επαναθέσμιση της Δημοκρατίας έθεσε ως βασική ανάγκη ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας πως απαιτείται η διαμόρφωση δυναμικής από λαϊκές πρωτοβουλίες και κατέστησε σαφές πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εξουσιών θέτοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως πρέπει να σπάσει ο συνασπισμός εξουσίας και μέσων ενημέρωσης προκειμένου να αναπτυχθεί πολιτική αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.
Για έξοδο από την κρίση με περισσότερη δημοκρατία και όχι κατάλυσή της μίλησε από τους Οικολόγους Πράσινους ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.
Η κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στο Μνημόνιο της λιτότητας, όπως διαπιστώθηκε στο συνέδριο, είναι το ζητούμενο της σημερινής εποχής σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και η οποία πρέπει να αναζητήσει συμμάχους σε «αδελφές χώρες» της Νότιας Ευρώπης, την Ιταλία και την Ισπανία επισήμανε ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος κατέθεσε ως πρόταση την «αμοιβαιοποίηση του χρέους». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θετική ανταπόκριση που είχε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στον οποίο την παρουσίασε σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.
Την ανάγκη μείωσης του συσσωρευμένου χρέους, της διαγραφής του –κατ' ουσία για μια σεισάχθεια- και δη της αναδιάρθρωσης με ρήτρα ανάπτυξης επισήμανε ο οικονομολόγος, μέλος του Levy Γιώργος Αργείτης. Ενώ ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, παρέθεσε τους τέσσερις πυλώνες ενός ευρύτερου «προγράμματος για μια νέα κοινωνία»: άμεση αναδιανομή πλούτου, άμεση επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομόχλευση τραπεζικού συστήματος με ρύθμιση χρεών προς ιδιωτικό τομέα και νοικοκυριά, θεσμικό πλαίσιο και οικονομικά κίνητρα για πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και αλληλέγγυων και συνεργατικών εγχειρημάτων, ώστε να μπορέσουν νέοι και μακροχρόνια άνεργοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
Την επάνοδο στην ανάπτυξη με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανατροπή της οικονομικής πολιτικής λιτότητας έθεσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ισπανίας, Τζόρντι Σιβίλα, ο οποίος, μιλώντας μέσω skype, είπε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα υπάρχουν εναλλακτικές. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές, δεν έχουμε δημοκρατία. Πιστεύω ότι μερικά από τα προβλήματα που έχουμε τώρα συνδέονται με λανθασμένες αποφάσεις που λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό».
………………………………………………………………………………………………………
Ανάγωγα
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης (άρθρο του δημοσιεύουμε σήμερα), μιλώντας χθες στην «Αυγή», αναφέρθηκε και στην υπόθεση του διαλόγου και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς: «Αφού λοιπόν όλοι θέλουμε σοσιαλισμό, ας αρχίσουμε να λέμε καλημέρα. Να βρεθούμε μαζί στους καθημερινούς αγώνες. Να συνομιλήσουμε. Να προχωρήσουμε σε θεωρητικό-πολιτικό διάλογο, προϋπόθεση για ουσιαστικές και βιώσιμες συνεργασίες». Ας πούνε λοιπόν καλημέρα οι αριστεροί, οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί άνθρωποι για να μην τους καληνυχτίσει η κοινωνία για καμιά τριανταριά χρόνια, αλλά αυτή η φράση «αφού λοιπόν όλοι θέλουμε σοσιαλισμό», σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Κι αυτή, ας μην υπάρχουν αυταπάτες, δεν θα είναι «αναίμακτη». Ας ξεκινήσει πάντως, για να δούμε ποιο σοσιαλισμό έχει ο καθένας στο μυαλό του.
Τάσος Παππάς