Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Τα τύμπανα πολέμου στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ηχούν όλο και πιο δυνατά. Τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε καθημερινή βάση, οι καταλήψεις όλο και περισσότερες, αλλά και το «κυνηγητό» κυβερνητικών στελεχών –όπου αυτά κυκλοφορούν- έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Παιδείας προχωρήσει στα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα δρομολογήσει την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Σε πανσπουδαστικό εξελίχθηκε, χθες, το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, σε δραστικότερες μορφές αντιδράσεων προχωρούν τα ΤΕΙ, ενώ δυναμώνουν τις φωνές τους και τα Πανεπιστήμια, διατυπώνοντας ενστάσεις στο σχέδιο.

 

Να αναστείλει τη λειτουργία του για τρεις ημέρες (11-12-13/3) αποφάσισε το ΤΕΙ Μεσολογγίου, ενώ όλη η πόλη έχει υψώσει μαύρες σημαίες συμπαραστεκόμενη και στον δήμαρχό της που ξεκίνησε απεργία πείνας. Χθες, πραγματοποιήθηκε ακόμη μία συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στη Λαμία, φοιτητές του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία (εντάχθηκε στο Θεσσαλίας), κατέλαβαν για περίπου μία ώρα το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ζητώντας τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος που προϋποθέτει την πρόσληψη μόνιμων μελών ΔΕΠ η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Στην άλλη άκρη, στην Κρήτη, οι κινητοποιήσεις καλά κρατούν. Από χθες, τελεί υπό κατάληψη η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, Λασιθίου από τους κατοίκους της Ιεράπετρας που διαμαρτύρονται για τη μεταφορά του τμήματος ΤΕΙ στο Ηράκλειο, αλλά και για την υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης. Σήμερα έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

 

Σημειώνεται ότι συνεχίζεται η απεργία πείνας από τους φοιτητές του τμήματος Αλιείας-Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, αντιδρώντας στην προωθούμενη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Ακόμα, η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας αποφάσισε να μην ανάψει, φέτος, τον φανό του Ιδρύματος, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης με επιστολή του προς τον υπουργό δηλώνει ότι «η πρόταση για κατάργηση του τμήματος Πολιτικών Δομικών δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή». Παράλληλα, τα καραβάνια διαμαρτυρίας με προορισμό την Αθήνα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Χθες, εκτός από τους σπουδαστές της Ζακύνθου, κατέφτασαν στο Σύνταγμα και σπουδαστές από τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, τη Λιβαδειά, την Κοζάνη και το Λασίθι. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματίσει να έρθουν στην Αθήνα σπουδαστές, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από την Καλαμάτα διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

 

Την ίδια στιγμή, μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αντιδρούν στη συνταγή του υπουργείου Παιδείας εκφράζοντας δυσαρέσκεια, υποδεικνύοντας αστοχίες και αντιπροτείνοντας λύσεις.

 

*Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων, προτείνει:

 

-Οχι στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων

 

- Για την ένταξη δυο τμημάτων του Παν. Δυτικής Μακεδονίας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ: η παραμονή τους στην Κοζάνη με τη σημερινή τους μορφή δεν ικανοποιεί την αρχή της χωροταξικής συνοχής και θα δημιουργήσει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) στη Βέροια. Τα δύο αυτά Τμήματα θεραπεύουν αντικείμενα που είναι είτε ταυτόσημα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είτε υποσύνολο (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) μεγαλύτερων και παλαιότερων Τμημάτων του ΑΠΘ.

 

-Ενταξη του τμήματος Φαρμακευτικής στη σχολή Επιστημών Υγείας και όχι, όπως προτείνεται, στη Σχολή Θετικών Επιστημών(!).

 

- Αντί της δημιουργίας μονοτμηματικής Σχολής Νομικής, προτείνεται η ένταξή της σε μια νέα Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό εισακτέων, ζητείται (όπως κάθε χρόνο από όλα τα ΑΕΙ) να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες και σε καμία περίπτωση να μην αποφασιστεί αύξηση των εισακτέων.

 

* Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με απόφαση της δικής του Συγκλήτου, εκφράζει την «πλήρη διαφωνία του για τη μη ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής» παρά τις σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο. Ακόμα, επισημαίνεται ότι από το 1998 το Ιδρυμα έχει συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση τμημάτων στο Αγρίνιο (με πόρους και χρόνο) και στην Κοζάνη για το Παν. Δυτικής Μακεδονίας (προσωπικό και άλλα μέσα). «Με το σχέδιο “Αθηνά” ό,τι δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τόσο στην Κοζάνη όσο και στο Αγρίνιο μεταφέρονται χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κριτήρια στα ήδη υπερτροφικά ιδρύματα Θεσσαλονίκης και Πατρών με αλληλοεπικαλύψεις αντικειμένων, υποθηκεύοντας το μέλλον Τμημάτων με αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο».

 

Ειδικότερα, η ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών, ενός Τμήματος με πέντε έτη σπουδών και πλήρως διαφοροποιημένη φυσιογνωμία από υπάρχοντα τετραετή αντίστοιχα Τμήματα άλλων Ιδρυμάτων, υποβιβάζει το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων Μηχανικών Υλικών. Ουσιαστικά, απαξιώνεται το σύνολο του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος, από το οποίο προσωπικό τα περισσότερα μέλη είναι Μηχανικοί.

 

Ζητείται η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με ένταξη σε αυτήν των τμημάτων Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

 

* Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν αποδέχεται το σχέδιο «Αθηνά». Στη σχετική απόφαση που έλαβε αναφέρει ότι δεν αποδέχεται την κατάργηση του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και την υπέρμετρη αύξηση των εισακτέων των Τμημάτων της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

 

*Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας οι διοικητικοί υπάλληλοι, σήμερα, προβαίνουν σε κατάληψη και κλείσιμο όλων των δομών του διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του Ιδρύματος.

 

* Τέλος, η εκστρατεία κατά της συνένωσης των ξενόγλωσσων φιλολογιών έχει φτάσει τις 30.000 υπογραφές. «Τον Νοέμβριο του 2012 μία ομάδα Κοσμητόρων από Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου συναντήθηκε στην Αθήνα και ίδρυσε το “Athens Humanities Network” (Δίκτυο Ανθρωπιστικών Σπουδών των Αθηνών) με σκοπό τη στήριξη των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην περιοχή» αναφέρεται σε κείμενο της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Αμαλίας Μόζερ. Εδρα του επελέγη η Αθήνα. Οπως τονίζει η κ. Μόζερ «ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα αναγκαζόμασταν εμείς, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ζητήσουμε τη στήριξη των Ρώσων, Γεωργιανών, Τούρκων, Βουλγάρων, Σέρβων και Κροατών εταίρων μας στο Δίκτυο για να υπερασπιστούμε τις Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ίδιο τους το λίκνο».

 

……………………………………………………………………………………….

 

Αμαλιάδα-Καλαμάτα μέσω Μεσολογγίου

 

Οι αβέβαιες διαδρομές ενός σχεδίου, η προχειρότητα του οποίου έχει καταντήσει ανέκδοτο

 

Tων Αννας Ανδριτσάκη, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Οι τραγελαφικές διαδρομές ενός τμήματος ΤΕΙ που αποκαλύπτουν το τεράστιο μέγεθος της προχειρότητας με την οποία καταρτίστηκε, διορθώθηκε και ξαναδιορθώθηκε το σχέδιο. Μια περίπτωση που έχει γίνει ανέκδοτο, υπόδειγμα μικροπολιτικών παρεμβάσεων, παράδειγμα σπασμωδικών ενεργειών συρρίκνωσης, συνδυασμός όλων των παραπάνω…

 

Πρόκειται για το Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΘΕΚΑ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, μεταφερόταν στην Καλαμάτα όπου με δύο παρόμοια τμήματα του εκεί ΤΕΙ θα συγκροτούσαν το ενιαίο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Ταυτόχρονα, δύο τμήματα από Ζάκυνθο και Αργοστόλι θα μετακινούνταν στο Μεσολόγγι για να ιδρυθεί ένα νέο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (!).

 

Δύο ημέρες αργότερα, το τμήμα επέστρεψε στο Μεσολόγγι. Αρκετές ημέρες αργότερα όμως (με το τελικό σχέδιο) το τμήμα της Ζακύνθου επιστρέφει στη Ζάκυνθο, του Αργοστολίου στο Αργοστόλι και το ΘΕΚΑ του Μεσολογγίου πάει Αμαλιάδα! Ταυτόχρονα δύο τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας που λειτουργούν στην Αμαλιάδα πάνε στο Μεσολόγγι.

 

«Μπορεί κανείς να μη θαυμάσει τη φαντασία και τον σχεδιασμό του υπουργείου;», αναρωτιούνται οι διδάσκοντες του τμήματος οι οποίοι δηλώνουν πως «κάποιοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι δεν είναι τυχαίο που ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τζαβάρας εκλέγεται στην Ηλεία, αλλά ας μην κάνουμε τέτοιες βλάσφημες σκέψεις».

 

Ας αδιαφορεί το υπουργείο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, για το κοινωνικό κόστος της μετακίνησης σε φοιτητές και εργαζομένους, για την αδικία να μην ενταχθεί έστω στα μεταβατικά τμήματα, για τον εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ που δεν μετακινείται και θα πάει άκλαυτος. Ομως, δεν είναι τρομερή έμπνευση ένα τμήμα, που λειτουργεί σχεδόν 20 χρόνια με έτοιμο και λειτουργικό εξοπλισμό, να μεταφέρεται σε άλλη πόλη όπου πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά (και χρόνος) για να στηθεί από το μηδέν;

 

Τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο: Το τμήμα έχει 8 διδάσκοντες. Εξι γεωπόνους, έναν βιολόγο και έναν οικονομολόγο. Στο νέο τμήμα οι έξι γεωπόνοι και ο ένας βιολόγος θα αναλάβουν τη Φυτική αλλά και τη Ζωική (!) Παραγωγή, ενώ ο ένας οικονομολόγος όλη την κατεύθυνση της Αγροτικής Οικονομίας.

 

* Το έσχατο μέσο πίεσης προς την πολιτεία, την απεργία πείνας, επέλεξε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, προκειμένου να εκφράσει την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των σπουδαστών στην κατάργηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.», «δεν έχουμε να επιλέξουμε κάποιον άλλο δρόμο, τους άλλους μάς τους έχουν κλείσει. Με όσους συναντιόμαστε, μας εμπαίζουν», λέει αναφερόμενος σε επαφές που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη και βουλευτές του νομού.

 

Με την απεργία πείνας που ξεκίνησε χθες ο Παναγιώτης Κατσούλης, θα καταναλώνει από δω και στο εξής μόνο υγρά, ενώ ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της επιλογής του στην υγεία του, απαντάει: «Θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Οταν το δίκαιο είναι με το μέρος σου και όταν έχεις να υπερασπιστείς και κάποιες αξίες, πρέπει να φτάσεις μέχρι τέλους».

Στ.Ζ.

 

 

 

 

 

Scroll to top