Των Αρτέμιδος Σπηλιώτη-Μάριου Χριστοδούλου
Απολύσεις από το 2014 μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων, ρύθμιση «κόκκινων δανείων» με αυστηρά κριτήρια και «ανατολίτικο παζάρι» για τον αριθμό των δόσεων για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία περιελάμβανε η χθεσινή γιγαντιαία διυπουργική συνάντηση με την τρόικα.
Το «κεράσακι στην τούρτα» ωστόσο είναι η νέα απαίτηση της τρόικας για επιπλέον μέτρα 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014–2015, που σημαίνει ότι διαψεύδονται όλα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεσμεύονταν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις σε μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν τη διάσταση απόψεων αναφορικά με το «δημοσιονομικό κενό» της επόμενης διετίας που η κυβέρνηση το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ και οι δανειστές σε 4 δισ. ευρώ.
Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με την τρόικα συμμετείχαν 25 υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί γραμματείς και… φαρισαίοι που κλήθηκαν… να στρώσουν το χαλί της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό. Αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε ότι «είμαστε μακριά ακόμα για συμφωνία» ως προς το κρίσιμο ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Στο επίμαχο θέμα των απολύσεων –σημαία της τρόικας για την εκταμίευση της πολυπόθητης διπλής δόσης του Μαρτίου που θα εισπραχθεί τον Απρίλιο- η κυβέρνηση κατάφερε να «αγοράσει» χρόνο και να μεταθέσει τη μνημονιακή υποχρέωση για οριστική αποχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων (σε πρώτη φάση). Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα μπουν σε καθεστώς εφεδρείας–διαθεσιμότητας 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και μέχρι το τέλος του έτους άλλοι τόσοι.
Στο διάστημα αυτό θα έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα των υπουργείων και των λοιπών δημόσιων οργανισμών και φορέων, δηλαδή θα έχουν καταργηθεί οργανικές θέσεις. Αυτό αποτελεί απαραίτητη συνταγματική προϋπόθεση για την απόλυσή τους καθώς κανείς από την κυβέρνηση και την τρόικα δεν θα ήθελε δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν απολυμένους.
Οι υπό απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, από τα οποία αναμένεται να… περισσέψουν περίπου 2.000, άλλοι 3.500 από τις νέες δομές στους φορείς κάτω από τη γενική κυβέρνηση (δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια), από τις συγχωνεύσεις φορέων περίπου 2.500, ενώ από τις καταργήσεις φορέων στους οποίους υπηρετούν 13.000 υπάλληλοι, την έξοδο αναμένεται να δουν περίπου 800.
Οι επίορκοι, των οποίων οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν τους επόμενους μήνες, εκείνοι που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά, οι αδικαιολογήτως απόντες θα κλείσουν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πληροφορίες, τη λίστα των υπό απόλυση ώστε να συμπληρωθεί ο… προαπαιτούμενος για τη δόση αριθμός 25.000.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων την υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να πείσει τους δανειστές ότι «στήνει» έναν παραγωγικό δημόσιο τομέα.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει επικοινωνιακά την παρτίδα μιλώντας για «πύρρειο νίκη» κατά της τρόικας καθώς η πρόταση για υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα αφορά ελάχιστους λόγω τις θέσπισης πολύ αυστηρών κριτηρίων.
Ειδικότερα, η βασική προϋπόθεση που αφορά οικογενειακό εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ περιορίζει αυτόματα το εύρος των δανειοληπτών που μπορούν να μπουν στη ρύθμιση, ενώ η τρόικα ζητά και η κυβέρνηση εξετάζει να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας (ακίνητη, κινητή περιουσία, καταθέσεις). Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο αριθμός αυτών που μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια και την τετραετή περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, συμφωνήθηκε η ανά έτος επανεξέταση της ρύθμισης, αντί ανά δύο χρόνια που ήταν η αρχική εισήγηση του υπουργείου. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο 1,5% η πρόταση είναι να μην είναι σταθερό, αλλά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.