ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Με στόχο «τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Ντανιέλ Κρεσπό και από εκπροσώπους 138 ευρωπαϊκών εταιρειών.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλος αυτός ο καλός κόσμος θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη 413 ελληνικών ΜΜΕ για την ανάπτυξη συνεργασιών και εμπορικών εταιρικών σχέσεων, για επενδύσεις και για κοινές επιχειρήσεις στους ακόλουθους τομείς: μεταποίηση γεωργικών προϊόντων διατροφής-τροφίμων, κατασκευές και υλικά και βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, ενέργεια, τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, φαρμακευτικά προϊόντα-επιστήμες της υγείας, τουρισμός.
Μέχρι εδώ η πρωτοβουλία του Ιταλού φαίνεται συμπαθητική και ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια, όμως, η ανακοίνωση εξελίσσεται σ' ένα φθηνό προπαγανδιστικό προϊόν άλλων εποχών, που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτικών. Θυμίζει το περίφημο σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, το οποίο παρουσιάστηκε ως «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, που θα σώσει τη χώρα μοιράζοντας παντού χρηματοδοτήσεις, ενώ δεν ήταν παρά ένα σχέδιο που θα διευκόλυνε την απορρόφηση των χρημάτων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία τα οποία αναλογούσαν στη χώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, είδε ξαφνικά φως και διαπιστώνει ότι «οι ελληνικές ΜΜΕ αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια». Και σπεύδει να προσθέσει: «Ωστόσο, οι πρόσφατες δράσεις στήριξης και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση αρχίζουν να έχουν θετικά αποτελέσματα στις ΜΜΕ και βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες…» Είναι φανερό, πλέον, ότι βασικός σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πίσω από την επίσκεψη Ταγιάνι και επιχειρηματιών στη χώρα, είναι να εξυμνήσει το κοινό έργο της κυβέρνησης και της τρόικας.
Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών φαίνεται από τις εξελίξεις, ιδίως «στη σημαντική προσπάθεια για την αναμόρφωση της ελληνικής αγοράς εργασίας». Και αναφέρει συγκεκριμένα: «Η αισθητή πτωτική πίεση επί των μισθών αντανακλά μιαν υπερβολικά καθυστερημένη αντίδραση στην υψηλή ανεργία -η οποία με τη σειρά της προκλήθηκε από την ακαμψία των αμοιβών που, σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονταν σε σημαντική αναντιστοιχία με την παραγωγικότητα των εργαζομένων- και στη σοβαρότητα της ύφεσης.
»Αυτή η διόρθωση κατέστη τελικά δυνατή χάρη στις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας στις αρχές του 2012, μεταρρυθμίσεις που έδωσαν περισσότερες ευκαιρίες για αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, περιορισμό της “μετενέργειας” μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεις των κατώτερων μισθών». Μεγάλα επιτεύγματα, λοιπόν, η μείωση των κατώτερων μισθών, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ανεργία στα ύψη, το λουκέτο μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά η εφαρμογή κακήν κακώς της περίφημης flexicurity (θεωρητικά εύκολες απολύσεις και προσλήψεις, αλλά ουσιαστικά η εφαρμογή αφορά μόνο τις απολύσεις)…
Η χονδροειδής ωραιοποίηση της κατάστασης, όμως, δεν σταματά εδώ. Η Επιτροπή αναμένει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2013 και βλέπει αισιόδοξα μηνύματα στον τουριστικό τομέα, βασιζόμενη σε κυβερνητικές προβλέψεις. Επίσης, εκτιμά ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική». Ολα πάνε καλά, λοιπόν, στην Ελλάδα…
Ως προς τον Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρεται ότι «θέλει να βοηθήσει» τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Ιταλός είχε αναπτύξει κοινοτική πρωτοβουλία για προώθηση του τουρισμού των χωρών του Νότου στη Λατινική Αμερική, αφήνοντας εκτός μόνο την Ελλάδα. Ο τότε υφυπουργός τουρισμού Γ. Νικητιάδης, που βρέθηκε τότε στις Βρυξέλλες, είχε απόλυτη άγνοια για τη συμπεριφορά του Α. Ταγιάνι και είπε ότι θα διαμαρτυρηθεί… Μάλλον το ξέχασε… Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.