Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Μείωση των φόρων δεν μπορεί να υποσχεθεί ο πρωθυπουργός, ωστόσο τάσσεται υπέρ μια τέτοιας προοπτικής καθώς, όπως τόνισε σε διημερίδα με θέμα: «Αναπτυξιακή Στρατηγική “Ευρώπη 2020”», δεν πρέπει η φορολογία να πλήττει την ανταγωνιστικότητα.
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι είναι υπέρ της εφαρμογής ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% καθώς «δεν μπορεί να υπάρχει από τους έξω η εκτίμηση ότι θα γίνουν εδώ οι τεράστιες επενδύσεις, όταν οι χώρες δίπλα μας έχουν στο μισό τους φορολογικούς συντελεστές τους. Εξ ορισμού αυτό δεν γίνεται». Η δήλωση του πρωθυπουργού εκλαμβάνεται ως… προαναγγελία της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι το μήνυμα ελήφθη.
Το στοίχημα λοιπόν της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, είναι να σταθεροποιηθούν υψηλά τα δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2014 ώστε να μειωθούν σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές, και έτσι να δημιουργηθεί κίνητρο στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν συνεχιστεί η υφεσιακή πολιτική των Βρυξελλών.
Κάτι το οποίο συνειδητοποιεί και ο αντιπροέδρου της Ε.Ε. Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιομηχανία (βλ. ρεπορτάζ σελ. 52). Μιλώντας χθες στη διημερίδα είπε ότι χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να νικήσει κανείς την κρίση.
«Χρειαζόμαστε πραγματική οικονομία, περισσότερη εσωτερική αγορά, βιομηχανία` χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» ανέφερε ο Α. Ταγιάνι και σημείωσε ότι «οι πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες και θα μείνουν άχρηστες εάν δεν συνδυάσουμε το Ecofin με ένα συμβούλιο ανταγωνιστικότητας για να υιοθετηθούν αποφάσεις με τη μικροοιονομία». Αναφώνησε δε: «Ζήτω η Ελλάς» και επανέλαβε τρεις φορές, ώστε να το εμπεδώσουμε: «Είμαστε όλοι Ελληνες. […] Αν δεν ήταν η Ελλάδα, θα ήμασταν βάρβαροι και ειδωλολάτρες» – ήταν μια προσπάθεια τόνωσης της εθνικής μας υπερηφάνειας.
Απόδειξη πάντως του πόσο πιστοί είναι οι Ελληνες στην πολιτική των δανειστών είναι ότι -όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης- η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία, δηλαδή 8,2 στα 10, ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης στη νέα έκθεση του Lisbon Council και της Berenberg Bank, που αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τριών ακόμη, με βάση την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, την εξωστρέφεια, το εργασιακό κόστος και τις μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, η Ελλάδα παίρνει άριστα (10/10), ωστόσο το τίμημα είναι εξαιρετικά βαρύ, όπως άλλωστε τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης ζητώντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας
«Η κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την ευρωζώνη -ιδίως δε στον Νότο- είναι αναμφίβολα κρίσιμη. Τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανάπτυξη παραμένουν ανησυχητικά. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Οφείλουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συνδυάσουμε τα υφιστάμενα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με νέες πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής» είπε ο Κ. Χατζηδάκης.
Στη διημερίδα, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από την Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Στόχος των επιχειρηματικών συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο είναι η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά και η επίτευξη διεθνών συνεργασιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις.