Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Σε 142 πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία διασχίζουν περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πειρατείας, έχουν χορηγηθεί άδειες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας απο ένοπλους ιδιώτες φρουρούς, ενω προωθείται προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό πλαισίου λειτουργίας και πιστοποίησης ελληνικών εταιρειών παροχής ασφάλειας.
Τα πιο πάνω έκανε γνωστά χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης μέσω χαιρετισμού του που έστειλε (ο ίδιος απουσίαζε στο εξωτερικό) στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε το γραφείο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Η σύγχρονη απειλή της ναυτικής πειρατείας – η απάντηση της Ευρώπης».
Ο Κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο φαινόμενο της πειρατείας, που λαμβάνει χώρα στη θάλασσα αλλά η γενεσιουργός αιτία του προέρχεται από τη στεριά. Εξέφρασε δε την άποψη ότι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ελληνικών πλοίων αποτελεί η θέσπιση από τη χώρα μας ειδικής νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και την καταστολή της πειρατείας, μέσω της έκδοσης αδειών για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς εταιρειών που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε ελληνικά εμπορικά πλοία μέσω λιμένων αλλοδαπής χώρας.
Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είναι αντίθετη με την ύπαρξη ένοπλων φρουρών στα πλοία, επειδή κάτι τέτοιο δεν συνιστά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους ναυτεργάτες.
«To επόμενο βήμα για την αποφασιστική αντιμετώπιση προκλήσεων στη θάλασσα, όπως η ναυτική πειρατεία, μπορεί να είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκού στρατηγικού δόγματος στη θάλασσα», τόνισε ο εισηγητής του ψηφίσματος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θαλάσσια πειρατεία, ευρωβουλευτής Γ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως οι επιθέσεις ανοιχτά της Σομαλίας και του Αντεν το 2012 παρουσίασαν μείωση, ενώ στον κόλπο της Γουινέας αυξήθηκαν.
«Η ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών δεν έχει ακόμα πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της μάστιγας που αποτελεί η θαλάσσια πειρατεία», σημείωσε η εισηγήτρια της σχετικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΕΟΚΕ) Αννα Μπρεδήμα.
Χθες, όπως έγινε γνωστό από το πρακτορείο «Reuters», οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Σμύρνη» με 26 μέλη πλήρωμα, το οποίο είχαν καταλάβει πριν από 10 μήνες 300 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ομάν.