Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου
Τα ξημερώματα της Τρίτης εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Χίου 40 άνδρες, 9 γυναίκες και 5 παιδιά που επέβαιναν σε πλοιάριο, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τις αστυνομικές αρχές στο νησί. Λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρθηκαν στο κοντέινερ του Λιμεναρχείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε κρατητήριο για πρόσφυγες.
«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχε προσφυγική ροή προς το νησί της Χίου από την Τουρκία, με αποτέλεσμα το παλιό κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι να αδρανοποιηθεί και ουσιαστικά να κλείσει. Από τη στιγμή που «έκλεισαν» τα σύνορα στον Εβρο, οι ροές μετακινήθηκαν ξανά πίσω προς τα νησιά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Τσούχλης, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «Λάθρα». Αυτό σε συνδυασμό με την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία έχουν οδηγήσει δεκάδες πρόσφυγες να ζητούν καταφύγιο στο νησί.
Μέσα σε περίπου τρεις εβδομάδες έχουν φτάσει στη Χίο 167 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά και βρέφη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να κοιμηθούν και να έχουν ένα πιάτο φαΐ, οι αστυνομικές αρχές έθεσαν τους 55 πρόσφυγες σε κράτηση σε ένα μικρό προκάτ οίκημα 35 τετραγωνικών με ένα παράθυρο, στο οποίο ήδη κρατούνταν οκτώ ακόμη μετανάστες. «Στοιβάζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά μαζί σε αυτό τον χώρο με αποτέλεσμα να κοιμούνται σε βάρδιες. Είναι βασανιστήριο να κρατούν ανθρώπους σε τέτοιες συνθήκες κράτησης. Δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό για την κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί μια πολιτική γενικής αποτροπής της μετανάστευσης, καθώς από τη μία κρατά κλειστά τα κέντρα κράτησης και από την άλλη στοιβάζει ανθρώπους στα κρατητήρια σε άθλιες συνθήκες», λέει ο Δ. Τσούχλης.
Στο παρελθόν η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αντίστοιχες συνθήκες κράτησης μεταναστών στο Σουφλί, την Παγανή της Λέσβου και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών. Συνθήκες κράτησης που δεν διαφέρουν από αυτές που επικρατούν σήμερα στο κοντέινερ του λιμεναρχείου Χίου.