Pin It

 

Θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας και λογοκρισίας έχει πέσει η πλειοψηφία των επαγγελματιών δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Σπύρος Κοδέλλας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cincinnati, με τίτλο «Η θυματοποίηση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας», η οποία παρουσιάστηκε στην ομότιτλη εκδήλωση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας.

 

Το 72,4% των 635 δημοσιογράφων, μελών Ενώσεων Συντακτών Ελλάδος και Κύπρου, που συμμετείχαν στην έρευνα, απαντά πως έχει πέσει θύμα ψυχολογικής βίας στον χώρο εργασίας του, στο γραφείο ή στο πεδίο του ρεπορτάζ, με το αντίστοιχο ποσοστό να αναδεικνύει τη δημοσιογραφία ως το επάγγελμα του οποίου οι εργαζόμενοι δέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό βία ψυχολογικής μορφής. Το 62% των συμμετασχόντων σε ερώτηση αν έχουν πέσει θύματα λογοκρισίας απαντά θετικά, το 21,4% δηλώνει πως έχει ασκηθεί βία κατά της ιδιοκτησίας του ενώ το 17,5% ότι έχει θυματοποιηθεί με σωματική βία. Μεγαλύτερες πιθανότητες θυματοποίησης συγκεντρώνουν νεαροί δημοσιογράφοι, συνήθως άνδρες, με μικρές αποδοχές και άγαμοι, όπως επίσης και οι ρεπόρτερ ή φωτορεπόρτερ, έναντι των συναδέλφων τους που παρουσιάζουν ειδήσεις. Οσον αφορά την αντιμετώπιση της θυματοποίησης των δημοσιογράφων, ενδιαφέρον είχε η πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Εργασιακών Σχέσεων και Εργασιακών Συνθηκών, ενδεχομένως στο πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ, συνολικά για τους εργαζομένους στον Τύπο.

 

Οπως τόνισε η συντονίστρια της συζήτησης Βάσω Αρτινοπούλου (καθηγήτρια Εγκληματολογίας), «το 17% των περιστατικών βίας παγκοσμίως συμβαίνουν σε εργασιακό περιβάλλον». Με το ακροατήριο να αποτελείται κυρίως από φοιτητές ή τελειόφοιτους σχολών δημοσιογραφίας, ο Γιάννης Πολίτης (δημοσιογράφος) επισήμανε: «Δημοσιογράφος που δεν βλέπει πεζοδρόμιο, δεν ζυμώνεται με την κοινωνία, δεν υφίσταται», ενώ πρόσθεσε ότι ο «δημοσιογράφος κυρίως κακοποιείται από τους συναδέλφους του», κάνοντας μια σύνδεση με τη δεδομένη βίαιη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο. «Δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην έχει πιεστεί να «διευκολύνει» το ρεπορτάζ του», τόνισε στην παρέμβασή του μέσω skype ο Πάνος Χαρίτος (δημοσιογράφος), αφήνοντας αιχμές προς την ΕΡΤ, λέγοντας «υπάρχουν και εκεί παρεμβάσεις, σε κάθε επίπεδο».

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top